Görüş Bildir

Altın’ın ‘yarım’ı daha makbul!

Altın fiyatlarındaki ani yükselişle beraber çeyrek altının 200 liradan dönmesi üzerine bastırılan “yarım gram altın”, düğün-sünnet gibi törenlerde altın hediye etmek isteyenlerin gözdesi oldu.

Altın’ın ‘yarım’ı daha makbul!

Düğün, sünnet ve doğumlarda hediye olarak hala ilk tercih edilen altın. Ancak altın fiyatlarındaki yükseliş vatandaşları kara kara düşündürürken kuyumculardan konuya değişik bir çözüm geldi. İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Turgay Baransel, yaptığı açıklamada, altın fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle takı kültürünün zarar gördüğünü, bu nedenle kuyumcu esnafının iş hacminde gerileme yaşandığını belirtti. 

GRAM ALTINLA BAŞLADI

Geçmişte en ucuz takı olarak bilinen çeyrek altına, fiyatın 100 liranın üzerine çıkması sonrası talebin gerilediğini bunun üzerine esnafın talebiyle Darphane'nin "yarı çeyrek altın" bastığını, artışın devam etmesiyle "gram altın" devrinin başladığını anlattı. 

Fiyat artışının devam etmesiyle esnafın takı pazarını kaybetmemek için "yarım gram altın" talebinde bulunduğunu dile getiren Baransel, "Fiyatlardaki artışa rağmen vatandaşlar, düğün, sünnet ve doğumlarda altın takma geleneğinden vazgeçmiyor. Bir yandan her bütçeye uygun takı ürünü sunabilmek bir yandan da sürekli yükselen altın fiyatlarıyla mücadele edebilmek için gramajı azaltıyoruz. Akrabası, yakınları ve sevdiklerini kutlamak isteyen vatandaşımızı geri çevirmemiş oluyoruz" diye konuştu. 

Geçen yıl yaşanan siyasi ve ekonomik belirsizliklerin geride bırakılmasıyla bu yılın kuyumculuk sektörü için daha olumlu geçmesini beklediklerini ifade eden Baransel, "Ancak fiyatlar hala çok yüksek. Altın alışverişlerindeki taksit sınırlaması kaldırılıp, taksit sayısı 4'ten 9'a çıkarılırsa, piyasa rahatlar" dedi.   

Baransel, altın fiyatlarının daha fazla yükselmemesini ve dengeleri bozacak şekilde dip ve tavan hareketleri yapmamasını temenni ettiklerini söyledi.   

"İNŞALLAH DAHA DA KÜÇÜLMEZ"   

Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda kuyumculuk yapan Ersel Baysal da altın fiyatlarının yükselmesinden dolayı tüketicinin altın alım gücünün azaldığını kaydetti.   

Altın almak isteyen vatandaşın önce çeyrek altından gram altına yöneldiğini aktaran Baysal, "Şu an gram altın 110 lira. Bunun fiyatı da yüksek gelmeye başlayınca 55 lira olan yarım gram altın tercih edilmeye başlandı" ifadelerini kullandı.   

Son dönemde düğünlerde ya da doğumlarda en fazla "yarım gram altın"ın tercih edilir hale geldiğine değinen Baysal, "İnşallah burada biter ve daha da küçülmez. Çeyrek gram altın falan çıkmasını istemeyiz. İnsanların alım gücü olsun ve biz de satış yapabilelim" şeklinde konuştu.   

YATIRIMINDA EN ÇOK ÇEYREK ALTIN TERCİH EDİLİYOR

Baysal, yatırım amaçlı ise en çok ata altını, tam, yarım, çeyrek altın ve bileziğin tercih edildiğini dile getirdi.   

"Bu dönem bizim için alım dönemi" diyen Baysal, fiyatlar yüksek olduğu için elinde altını olanların satışa yöneldiğini bildirdi.   

Baysal, "Yatırım amaçlı hareket edilen bir dönem değil. Düğün sezonunda altın fiyatları daha düşük olduğu için hem sezon nedeniyle hem de yatırım amaçlı altın alındı. Bu dönemde de yatırım için alanlar fiyatlardan dolayı satmayı tercih ediyor" ifadesini kullandı.   

SEVGİLİLER GÜNÜ BEKLENTİSİ   

Ersel Baysal, Sevgililer Günü'nde büyük bir hareketlilik beklediklerine işaret ederek, Sevgililer Günü'nün kendileri için en önemli günlerden biri olduğunu, ürünlerini hazırladıklarını ve müşteri beklediklerini bildirdi.

Geçmiş senelerde Sevgililer Günü'ne bir hafta kala piyasada hareketlenmenin başladığını belirten Baysal, "Bu sene fiyatların yüksekliği nedeniyle henüz başlamadı. Bugün yarın hareketlenecektir" diye konuştu.  

Baysal, Sevgililer Günü'nde en çok tek taş pırlanta, kolye, ince bileklik ve küpelerin tercih edildiğini sözlerine ekledi

AA

Kaynak: Anadolu Ajansı

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi