Avrupa borsalarında düşüş

ABD'de yeni istihdam sayısının beklenenden az olması Avrupa menkul kıymetler borsalarında düşüşe neden oldu.

Avrupa borsalarında düşüş

ABD'de Cuma günü açıklanan verilerin etkisi Avrupa piyasalarında bugün Paskalya tatili sonrasında işlemlerin yeniden başlamasıyla görüldü.

Fransa'da Cac endeksi yüzde 1,5, İngiltere'de FTSE 100 ile Almanya'da Dax endeksi de yüzde 1 düşüş kaydetti.

Hükümetin büyüme tahminlerini aşağı çekeceğine ilişkin haberler nedeniyle İtalya'da hisse senetlerinde yüzde 3 düşüş görüldü.

Yatırımcıların yakından takip ettiği bir başka konu da Çin'de ihracatta artışa karşın ithalatta keskin bir düşüşe işaret eden veriler oldu.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı OECD'nin yayınladığı bir rapor da olumlu ve olumsuz verileri birarada verdi.

Bu rapor, "euro bölgesindeki ekonomik faaliyetlerde potansiyel bir dönüm noktasına" ve başta ABD ve Japonya olmak üzere "diğer büyük ekonomilerde yeniden kazanılan momentuma" işaret ediyor.

Ancak Avrupa'da bazı ülkelerin ekonomilerinde "sapmalar"a da gönderme yapan rapor, Almanya ve İngiltere'de "momentumda olumlu değişiklikler"den, Fransa ve İtalya'da ise "süregiden bir cansız aktivite"den söz ediyor.

ABD ve Çin'den kaygı uyandıran veriler

ABD İşgücü Dairesi'nin Cuma günü açıkladığı veriler, istihdamdaki artışa ilişkin son beş ayın en düşük rakamlarını gösteriyordu.

Uzmanların 200 bin olarak öngördüğü rakamların tersine, ABD'de Mart ayında iş piyasasına eklenen yeni işlerin sayısı 120 binde kalmıştı.

Bu rakamlar, ABD ekonomisindeki canlanmanın boyutuna ilişkin kaygılara yol açtı.

Rabobank International 'dan Jane Foley, "Avrupa menkul kıymetler borsalarının bu sabah açılışında yaşanan düşüşler, geçen Cuma ABD'den gelen hayal kırıcı verilerin ağır negatif etkisinin sonucudur" dedi.

Yine bugün Çin'den gelen resmi veriler de dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin gücüne dair sorular ortaya çıkardı.

Çin'de Mart ayında ihracat bir önceki yıla göre 8,9 oranında artarken, Şubat'ta yüzde 39,6'larda seyreden ithalattaki artış, Mart'ta sadece 5,3'te kaldı.

Bu durum iç talepte küçülme yönünde kaygılara neden oldu.

Almanya ihracatı artıyor

Dünyanın ikinci en büyük ihracatçısı olan Almanya'da da ihracat artışı doğrultusunda veriler yayınlandı.

Almanya'nın ihracatı bir önceki aya kıyasla Şubat ayında yüzde 1,6, önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 8,6 oranında artış kaydetti.

Alman firmaları euro bölgesi dışında daha büyük başarı göstererek bu bölgelere satışlarını bir önceki yıla göre yüzde 13,4 arttırdılar.

İspanyol tahvilleri

Bu arada, ikincil piyasalarda işlem gören İspanyol tahvillerinin faizleri artmaya devam etti.

10 yıl vadeli tahviller Pazartesi günü yüzde 5,74 faizle satılırken bugün faiz oranı yüzde 5,84'ü buldu.

Bu durum, İspanya'nın borçlarını geri ödemesi konusunda yatırımcıların kaygılı olduğuna işaret olarak gösteriliyor.

Son haftalarda İspanya sert kemer sıkma önlemlerini uygulamaya sokarak yatırımcılara güvence vermeye ve satışa çıkardığı tahvillerin faiz oranını düşürmeye çalışmıştı.

Bu oran yıl başından bu yana en yüksek seviyesine çıkmış olmakla beraber, piyasaların sürdürülebilirlik bakımından sınır olarak gördüğü yüzde 7 seviyesinin hala altında seyrediyor.

İspanya merkez bankası başkanı Miguel Angel Fernandez Ordonez, ekonominin kötüye gitmesi durumunda bankaların daha fazla desteğe ihityaç duyabileceğini söyledi.

"İspanya ekonomisi canlanmaya başlarsa bugüne kadar yapılmış olanlar yetiyor demektir; fakat beklenenden daha kötüye giderse, kurumları sağlamlaştırmak için sermayeyi arttırmaya ve güçlendirmeye devam etmek gerekecektir" dedi.

Bu yorumların ardından İspanyol bankalarının hisselerinde düşüş gözlendi.

Caixa Bank hisseleri yüzde 3,3, Santander 2,8 ve BBVA yüzde 2 oranında düşüş kaydetti.

BBC

Kaynak: Diyarbakır Söz