Görüş Bildir

Babacan açıkladı: İlk çeyrekte büyüyoruz!

Ekonominin patronu, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan büyüme değerlendirmesinde ilk çeyrekte reel olarak yüzde 3.2 artış gösteren toplam nihai yurtiçi talebe dikkat çekerken, “2015 yılı ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre 577,000 kişiye istihdam sağlanmıştır. Böylece 2009 yılından itibaren yaratılan ilave istihdam 6.37 milyon kişiye ulaşmıştır" diye konuştu.

Babacan açıkladı: İlk çeyrekte büyüyoruz!

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 1. çeyrek büyüme rakamlarıyla ilgili yazılı bir değerlendirme yaptı.

Babacan'ın değerlendirmesi şöyle: "Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 2015 yılı ilk çeyreğine ilişkin Gayri Safi Yurtiçi Hâsıla (GSYH) büyüme rakamları açıklanmıştır. İlk çeyrekte GSYH bir önceki yılın aynı dönemine göre reel olarak yüzde 2,3 seviyesinde artış kaydetmiştir. Mevsimsel etkilerden arındırılmış GSYH ilk çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,3 oranında artış göstermiştir. Olumsuz dış ekonomik koşullara ve buna bağlı olarak finansal piyasalardaki dalgalanmalara rağmen Türkiye ekonomisi beklentilerin üzerinde büyümeye devam etmektedir.

İstihdam artışının da sürdüğünü belirten Babacan, "2015 yılı ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre 577,000 kişiye istihdam sağlanmıştır. Böylece 2009 yılından itibaren yaratılan ilave istihdam 6.37 milyon kişiye ulaşmıştır" dedi.

Babacan büyüme değerlendirmesinde ilk çeyrekte reel olarak yüzde 3.2 artış gösteren toplam nihai yurtiçi talebe dikkat çekerken, dış talebin zayıf seyrinin büyümeyi sınırladığını belirtti ve şöyle devam etti:

"Yılın ilk çeyreğinde toplam nihai yurtiçi talep büyümeye 3.3 yüzde puan katkı yaparken; net dış talep negatif 1.2 yüzde puan katkı yapmıştır. Avrupa Birliği ülkelerinin görece toparlanmasına rağmen; uluslararası petrol fiyatlarındaki düşüş kaynaklı özellikle petrol ihracatçısı ticaret ortaklarımızın büyümelerindeki zayıflama ve çevre ülkelerimizde yaşanan jeopolitik gelişmeler sonucunda; ilk çeyrekte dış talebin büyümeye verdiği katkı azalmıştır."

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi