Bakan Bilgin'den EYT ve zamlı maaş açıklaması

EYT ile ilgili son dakika gelişmeleri.. Asgari ücret zammından sonra EYT konusu tekrar gündemde. Çalışma Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin "Emeklilikte Yaşa Takılanlar yıl sonuna kadar çözmek istediğimiz dosyalardan biri" diye umut verici açıklamada bulundu.

Bakan Bilgin'den EYT ve zamlı maaş açıklaması

Uzun dönemdir birçok kişi tarafından beklenen EYT dosyası ile ilgili çalışma başladı. Çalışmaların durumuyla ilgili çok net açıklamalar yapılmasa da bakanlık düzeyinde EYT ile ilgili girişimlerin başladığı iddia ediliyor.

EYT DÜZENLEMESİ KİMLER iÇİN?

Eğer olursa EYT düzenlemesi 8 Eylül 1999 ve öncesinde emekli sigortası primlerini ödemeye başlayan ve toplamda 15 yıl çalışma süresi ve 3600 prim gününü tamamlayan ancak emekli olmak için yaş sınırını bekleyenler, EYT düzenlemesinden yararlanabilecekler.

BAKAN BİLGİN: BAŞLIYORUZ!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin yaptığı açıklamada, “3600 ek gösterge meselesinin çözümünü bu ayın sonu itibarıyla tamamlamış olacağız. Son düzenlemeleri yapacağız. Sözleşmeli personel meselesi ve EYT meselesi var. Bunların hepsi önümüzde ve adım adım açıyoruz, çözüme ulaştığımız anda da kamuoyuyla paylaşıyoruz. Kimse endişe etmesinler. Bizim görevimiz onları enflasyon karşısında korumak." ifadelerini kullandı.

EYT ile ilgili dikkat çeken son açıklama ise AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş'tan geldi. Kurtulmuş EYT ile ilgili şunları söyledi:

Orada da (EYT) çalışma yapılıyor. Bu zamanlama meselesidir. Vatandaşın gündeminde olan, çarşıda pazarda insanların söylemiş olduğu herhangi bir konu yoktur ki hükümetin gündeminde olmasın. Çalışma Bakanlığı bu konuda çalışmalarını sürdürüyor öncelikler ortaya çıktığı zaman kamuoyu ile paylaşılır.

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR NEDİR, ŞARTLARI NELER?

8 Eylül 1999 tarihinden önceki koşulları yerine getiren herkese emeklilik hakkı sağlanırsa, prim günü ve sigortalılık süresi kriterini yerine getirenler yaşa bakılmaksızın emekli olabilir.

8 Eylül 1999 tarihinden önce SSK’lı kadınlar 20; erkekler 25 yıl sigortalılık ve 5000 gün prim veya kadın ise 50, erkek ise 55 yaşını doldurmuş olması ve en az 5000 prim günü koşulunu yerine getirerek emekli olabiliyordu.

BAĞ-KUR’da kadın ise 20 tam yıl, erkek ise 25 tam yıl prim ödemesi ya da kadın ise 50, erkek ise 55 yaşında olması ve 15 tam yıl prim ödenerek emekliliğe hak kazanılıyordu.

Kaynak: Diyarbakır Söz