Bakan Bozdağ: Mülkiyet ihtilaflı olan konularda da ihtilafsız vatandaşa konut vereceğiz

Depremlerden etkilenen Diyarbakır’ın Hani ilçesini ziyaret eden Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “Mülkiyet ihtilaflı olan konularda da ihtilafsız vatandaşa konut vereceğiz. Yani bir vatandaşa bir konut verdiğimizde müşterek tapusunu ona vereceğiz, müstakil olacak, kat mülkiyetine geçecek, tapu onun olacak. Herhangi bir hukuki ihtilaf, herhangi bir başka sorun da olmayacak. Sorunlu olan yerlerde dahi biz sorunsuz bir teslim yapacağız” dedi.

Bakan Bozdağ: Mülkiyet ihtilaflı olan konularda da ihtilafsız vatandaşa konut vereceğiz

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Diyarbakır’ın Hani ilçesini ziyaret etti. Kaledibi Mahallesi ile Topçular Uysal mezrasında da incelemelerde bulunan Bakan Bozdağ, depremzedelere geçmiş olsun ve taziye dileklerini iletti. Daha sonra Vali Ali İhsan Su ile birlikte esnafı ziyaret eden Bozdağ, depremlerin ardından yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi verdi.
‘VATANDAŞA MÜŞTEREK TAPUSUNU DA VERECEĞİZ’
Esnafın ve depremzedelerin taleplerini dinleyen Bakan Bozdağ, "El ele vereceğiz, beraber Allah’ın izniyle biz bunları inşa edeceğiz. Bu sorunların tamamını çözeceğiz. Mülkiyet ihtilaflı olan konularda da ihtilafsız vatandaşa konut vereceğiz. Yani bir vatandaşa bir konut verdiğimizde müşterek tapusunu ona vereceğiz, müstakil olacak, kat mülkiyetine geçecek, tapu onun olacak. Herhangi bir hukuki ihtilaf, herhangi bir başka sorun da olmayacak. Sorunlu olan yerlerde dahi biz sorunsuz bir teslim yapacağız. O yüzden de bu konularda da ileride birtakım sorunlar geçmişte bazı yerlerde yaşandı. Bunların yaşanmaması için de bizim yapacağımız her işte hukuksal açıdan da sorun olmayacak işler yapacağız” dedi.
‘DEPREM BÖLGESİNDE TOKİ KONUTLARINDA HASAR YOK’
Deprem bölgelerindeki TOKİ konutlarında herhangi bir hasarın olmadığını ifade eden Bakan Bozdağ, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bir yıla ihtiyacımız var. Sizden bir yıllık zaman ve bu sürede bize sabır göstermenizi istiyoruz. Allah'ın izniyle bir yıl sonra da göreceksiniz. Son 20 yıl içinde Türkiye'de TOKİ, 1 milyon 500 bin konutu vatandaşımıza teslim etmiş durumda. Deprem bölgesinde bu konutların hiçbirinde hasar yok. Sağlam yapıldıkları bu deprem vesilesiyle de görülmüş oldu.” 

ADAYAMINDA SORUŞTURMALARI AÇIKLADI

Diyarbakır’dan Adıyaman’a geçen  Bozdağ, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile K-1 Altınşehir Konteyner Kenti'ndeki incelemelerin ardından gazetecilere açıklamada bulundu.

Adıyaman Adalet Sarayı'nda da incelemelerde bulunduğunu söyleyen Bozdağ, adliye binasının hafif hasarlı olduğunu ancak adalet hizmetlerinin sürdüğünü bildirdi.

Bozdağ, deprem bölgesinde gönüllülük çerçevesinde yaklaşık 5 bin adli tıp uzmanı, adli personel ve savcı görevlendirildiğini belirtti.

Deprem bölgelerinde adalet hizmetlerinin aksamadan yürütülmesi amacıyla tüm tedbirlerin alındığını anlatan Bozdağ, vatandaşların adalet hizmetlerine yönelik beklentilerinin karşılanmaya devam edeceğini aktardı.

"KUSURU OLAN HERKES MİLLETİN HUZURUNDA YARGIYA HESABINI VERECEKTİR"

Delillendirme çalışmalarının sürdüğünü hatırlatan Bakan Bozdağ, hiçbir enkazın, ceza hukuku soruşturması bakımından delil tespiti yapılmadan kaldırılmadığını, Adıyaman'da böyle bir durumun yaşanmadığını kaydetti.

Herhangi bir hak kaybına yol açacak ihmalin söz konusu olmadığını söyleyen Bozdağ, şöyle devam etti:

"Her şey usulünce, yasalarımıza göre, yerli yerince yapılmaktadır. Bunun altını bir kez daha çizmekte fayda görüyorum. Zaman zaman soruşturmaların sadece müteahhitlerle ilgili olduğuna dair de kamuoyunda değerlendirmeler yapılıyor. Şunu ifade etmek isterim, soruşturmalar sadece müteahhitlerle ilgili değil, yapı sahipleri, denetim elemanları, fenni mesullerle ilgili ve bir inşaatın tamamlanma sürecinde kimler hangi konularda görev aldılarsa tamamıyla ilgili soruşturmalar kendi usulü çerçevesinde yürüyor. Ancak bunlarla ilgili binaların yaşlarına baktığımızda çoğunluğun 1999 öncesi tarihlerde yapılan binalar olduğu için bunların fenni mesuller kimdir, denetim yapanları kimdir, başka iş ve işlemleri yapanlar kim, bunların sorumluları kim, elbette bunların tespiti, delillendirilmesi zaman almaktadır. Zaman içerisinde bu konuda ihmali, kusuru kimin varsa bunların tespit edildiği takdirde kusurları oranda sorumluğu olduğunu, yargı önünde de hesap verdiğini herkes görecektir. Onun için zamanın işleyişi içerisinde bunlar ortaya çıkacaktır. Herhangi bir şekilde herhangi bir kişiye ya da şirkete ya da başka başka birilerine karşı ayrımcılık söz konusu değildir. Her konuda soruşturmalar ucu kime uzanırsa uzansın sonuna kadar devam edecek, adalet yerini bulacaktır. Bir yanlışlık yapan, kusuru olan, yargı kararıyla tespit edilen herkes milletin huzurunda yargıya hesabını verecektir. Bu noktada, aziz vatandaşlarımızın hiçbir endişesi olmaması gerektiğini bir kez daha ifade etmek isterim."

Adalet Bakanı Bozdağ, hayatını kaybedenlerin kimliklendirme çalışmalarının büyük çoğunluğunun tamamlandığını da sözlerine ekledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz