Bakan Çelik: Dünya'da ekonomik tabloya göre gazı, freni, vitesi ayarlamalıyız

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Dünya'da ki ekonomik göstergelerin iyi izlenmesi gerektiğini belirterek, "Dünya Bankası açıklama yapıyor ve diyor ki; Türkiye 2013'de yüzde 4 büyüyecek, 2014'de yüzde 4,5 büyüyecek, 2015'de de Türkiye yüzde 5 büyüyecek. Bu tablo iyi okunmalı, bu tabloyu iyi okumalıyız, gazı, freni, vitesi buna göre ayarlamak durumundayız." dedi.

Bakan Çelik: Dünya'da ekonomik tabloya göre gazı, freni, vitesi ayarlamalıyız

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, İnegöl Sanayici ve İş Adamları Derneği (İNSİAD) tarafından düzenlenen geleneksel 'Bir konu, bir konuk' programına katıldı.

İnegöl Hera Yaşam Merkezinde düzenlenen programa katılan Bakan Çelik, 'çalışma hayatı ve yapılan son yasal düzenlemeler' konulu açıklamalarda bulundu.

GAZI, FRENİ, VİTESİ İYİ AYARLAMALIYIZ

Dünya'da da 1929'da yaşanan büyük krizden sonra ikinci büyük krizin 2007'de yaşandığını anlatan Bakan Faruk Çelik, "Dünya Bankası açıklama yapıyor ve diyor ki; 2013 yılında kürsel büyüme yüzde 3 idi, ama gelişen olaylara bakıldığında bunun yüzde 3 gerçekleşmesi mümkün değil, yüzde 2.4 diyor küresel ekonomi büyüyecek. Büyümeyi 2013'de aşağı çekiyor. ABD'de büyüme yüzde 1.9, Çin'de 8.4, Avrupa bölgesinde ise binde 1'lik bir daralma olacak. Kalkınmakta olan ülkelerde ise 5.9 düzeyindeki büyümenin ise 5.3 şeklinde gerçekleşeceğini söylüyor. Türkiye için ise 2013'de yüzde 4 büyüyecek, 2014'de yüzde 4,5 büyüyecek, 2015'de de Türkiye yüzde 5 büyüyecek diyor. Bu tablo iyi okunmalı, bu tabloyu iyi okumalıyız, gazı, freni, vitesi buna göre ayarlamak durumundayız." şeklinde konuştu.

SİYASİ VE EKONOMİK ÇIĞ ALTINDA KALAN TÜRKİYE'YE ÇAĞ ATLATTIK

2002'den önce siyasi ve ekonomik bir çığ altında kalan Türkiye'ye hiç beklenmedik bir şekilde çağ atlattıklarını anlatan Çelik, "AB ülkelerine yüzde 50'nin üzerinde ihracat yapıyorduk, bu indi yüzde 39’lara. Ama siz bıkmadınız dünyanın her tarafına gittiniz, işadamlarımız AB'de ki açığı başka yerlerde doldurdu ve bu gün AB'den bize gelebilecek krizleri absorde edecek yeni pazarlar bulduk." dedi.

18 MİLYON 500 BİN SİGORTALI

Kendi dönemlerinde yaptıkları reformlarla iyi noktalara gelinmesine rağmen daha alınması gereken çok yol olduğunun altını çizen Bakan Faruk Çelik, "Sosyal güvenlik reformu önemliydi. Bu dönemde 12 milyon olan sigortalı sayısı, bu gün 18 milyon 500 bin'e çıktı. 15 ile 64 yaş arasında sigortalı sayımız 2008 ile 2011 arasında ki sayı yüzde 5 artarken, aktif sigortalı sayısı yüzde 15 arttı." diye konuştu.

SAĞLIĞA 50 KATRİLYON

4 çalışana 1 emekli olması gerektiğini anlatan Çelik, bunun karşılanamadığı takdirde primlerin giderleri karşılamayacağına dikkat çekti. Prim gelirlerinin toplam giderlerini karşılama oranının yüzde 63 olduğunu belirten Bakan Çelik, kalan 47'lik kısmın ise hazineden karşıladıklarını söyledi.

Sosyal güvenlikte bir çok düzenleme yaptıklarını anlatan Bakan Faruk Çelik, geçen hafta başlattıkları E reçete ile istenilen yerden ilacın alınabildiğini söyledi.

Sağlıkta büyük devrimler yaptıklarını ifade eden Bakan Çelik, "İlaca 15 milyar para ödüyoruz. Bu sene 15,5 milyar civarında ilaca para ödeyeceğiz. Sağlık ödemelerimiz eski rakamla 50 katrilyona geldi. Kim için, sizler için, vatandaş 2 kez hastaneye giderken şimdi 8 kez gitmeye başladı. 8 kez ortalamayı hastaneye gidilen sayı ile 75 milyona bölündüğünde herkesin 8 kez hastaneye gittiği şekilde ortaya çıkıyor. Dünyanın hiç bir yerinde böyle bir şey yok." şeklinde bilgi verdi.

ALO 170 İHBAR HATTINI KULLANALIM

Bu hizmetleri yaparken vatandaşlardan da suistimalleri yapmaması ve yapanları da ihbar etmesini isteyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Bu suistimalleri bakan önlesin olmaz, Başbakan önlesin olmaz, müfettiş gelsin önlesin dersek bu iş olmaz. 8 defa hastaneye gitmek istiyorsanız, ilaçlarınızı bu şekilde rahat almak ve her türlü tedaviyi alabilmek istiyorsak buradaki suistimalleri hep birlikte önlememiz lazım. Ne kadar kolay; 'Alo 170' çevirin yanlış yapan eczacı, doktor ve kurumda çalışan personel varsa ihbar edin. Çünkü bu, milletin geleceği ile oynamaktır, buna kimsenin hakkı yok. Onun için bu ihbar hattını sizlerin hizmetine sunduk ve dünya birinciliğini aldı. 170 hattını çevireceksiniz." şeklinde sözlerini tamamladı.

İNEGÖL İHRACATTA 60 İLİ GERİDE BIRAKTI

Bursa Valisi Şahabettin Harput ise her alanda Bursa'nın önde gelen ilçelerinden olan İnegöl'ün Türkiye'de ihracatta 17. sıraya gelerek 60 ili geride bıraktığı için bu başarıyı alkışladığını söyledi.

ÜSTÜMÜZDEKİ YÜKLERİ ALIN

İnegöl Sanayici ve İş Adamları Derneği (İNSİAD) Başkanı Ahmet Akıskalı da konuşmasında 250 üyeleri ile İnegöl'e hizmet etmek ve ülke ekonomisine katkı sağlamak adına çalıştıkların söyledi. İNSİAD olarak dışa açılım çerçevesinde bir çok iş koluna katıldıklarını anlatan Akıskalı, son olarak Cezayir mobilya fuarına katıldıklarını söyledi. İnegöl'ün sadece mobilya şehri değil, aynı zamanda tarımda da çok önemli olduğunu anlatan Akıskalı kendilerinin de bu konuda çalıştıklarını söyledi. Dışarıda çok iyi fırsatlar olduğunu belirten Ahmet Akıskalı, bundan en iyi şekilde yararlanabilmek içinde birlik içinde olmak gerektiğini söyledi.

Bürokratik işlemlerin en aza indirilmesini isteyen Ahmet Akıskalı, "Hükümetin çizdiği 2023 hedefini önemsiyor ve bu hedefin tutacağına inanıyoruz. Özellikle Çalışma alanında ki çalışmalar herkesi ümitlendiriyor." şeklinde sözlerini tamamladı.

Ülkede iyi işler yapan KOBİ'lerin ciddi bürokratik ve kanunu yükümlülüklerle karşı karşıya olduğuna işaret eden Akıskalı, "İş kanunu, çek yasası ve iş güvenliği yasası bunların başında geliyor. Bu da merdiven altı denilen kayıt dışılığını artırmakta. Cezaların ve yükümlülüklerin çok yüksek olması nedeniyle hem zorlanmakta, hem de dünya ile rekabet edemez hale gelmekte. Eğer KOBİ'lerimize sahip çıkmazsak bunlar birer birer kapanacak. Devletimizin bizim önümüzü açacak, bize yük yüklemeyecek adımlar atmasını bekliyoruz." dedi.

Ayrıca yeni anayasa vurgusu yapan İNSİAD Başkanı Ahmet Akıskalı, ülkenin her alanda önünü açacak bir sivil anayasa isteğini dile getirdi.

Konuşmaların ardından Ahmet Akıskalı, Bakan Faruk Çelik'e hediye verirken, program toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

CİHAN

Kaynak: Diyarbakır Söz