Görüş Bildir

Bakan Ergün: 'Yatırımcıya bedelsiz arsa verilmeli'

Bakan Ergün, İkitelli Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Hizmet Binası'nın açılışı ve İkitelli OSB Endüstri Meslek Lisesi'nin temel atma törenine katıldı.

Bakan Ergün: 'Yatırımcıya bedelsiz arsa verilmeli'

İkitelli OSB'deki ihracatın Türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 5'ine karşılık geldiğini aktaran Ergün, sanayicilerin rekabet gücünü artırmak için üzerinde durdukları önemli konulardan birinin OSB'ler olduğunu ifade etti.

OSB'lerin sadece ortak altyapı hizmetleri nedeniyle maliyetleri düşürmesi açısından değil işbirliği kültürü sayesinde kaliteyi ve katma değeri artırmak açısından da büyük önem taşıdığını dile getiren Ergün, ''Bu birlikten doğan kuvveti yenilikçilik ve Ar-Ge için inovasyon için kullanmamız, bu alanda verilen desteklerinden yararlanacak projeler yapmamız lazım. Biz istiyoruzki büyük şirketler yerine KOBİ'ler proje yapsın onlara verelim kaynaklarımızı ama KOBİ'ler daha proje yapmayı bilmiyorlar. Türkiye'nin artık daha fazla üretmekten çok, daha kaliteli, ileri teknolojili, çevre dostu ve yüksek katma değerli üretim aşamasına geçmesi gerekir'' diye konuştu.

Ergün, ''Bugün altınteri, karnını doyurmak için yetebilir ama zenginlik üretmek için yetmiyor. Alınteri, emek elbette çok kutsal ama akılteri lazım bize şimdi. Türkiye'de altyapısı tamamlanmış 147 tane OSB olduğunun bilgisini veren Ergün, bu OSB'lerin 87 tanesinin son 10 yıl içerisinde tamamlandı'' dedi.

''Bedelsiz arsa tahsisleri sürekli olmalı''

Bakan Ergün, ''OSB'leri bir cazibe merkezine dönüştürmek için son teşvik sisteminde OSB'ere yapılan yatırımları hangi bölgede yapılırsa onun bir alt bölgesi teşviklerinden yararlanma imkanı getirdik. Anadolu'nun birçok yerinde bedelsiz arsa tahsisleri yaptık. Arsa tahsisi yatırımcılar için çok mühim. Bunu şimdi teşvik sistemleriyle yapıyoruz. Aslında bana sorarsanız yatırımcılara her zaman bedelsiz arsa tahsisi olmalı. Yatırımcının arsa için finansman ayırmaması lazım. Oraya ayıracağı finansmanla makine ve hammadde almalı. Bu yaptıklarımız böyle olmasının adımlarıdır belki'' ifadelerini kullandı.

Arsa tahsisi uygulamasını ranta dönüştürmeye çalışanların olduğuna değinen Ergün, ''Şimdi süre koyduk. Süresi içinde yatırımını yapmayanların tahsislerini iptal etmeye başladık. 2 yıl içinde yaklaşık 1.000 parselin tahsisini iptal ettik'' dedi.

Ergün, OSB'lerdeki meslek liselerinde, devletin kendi meslek okullarında öğrenci başına harcadığı paranın 1,5 katına kadar nakit destek sağladığını da sözlerine ekledi.

Aynı zamanda İkitelli OSB Yönetim Kurulu Başkanı da olan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ise İkitelli OSB'nin Türkiye sanayisi için önemli merkezlerden birisi olduğunu söyledi:

İkitelli OSB'de 7 milyar liralık ihracat ve 300 bin istihdam gerçekleştirildiğine işaret eden Mutlu, ''Ayda 75 milyon kilowatt saatin üzerinde enerji harcamasıyla pek şehrin de üzerinde enerji tüketen ve tükettiği her enerjiyi de ülkenin zenginliği hale getiren bir OSB'miz var'' dedi.

Sanayi ve eğitimin işbirliği yapması düşüncesinden hareketle İkitelli OSB Endüstri Meslek Lisesi kurulduğunu belirten Mutlu, okulun inşası için 10 milyon lira ve artı KDV tutarında harcama gerçekleştirileceğinin bilgisini verdi.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi