Bakan Kirişci: Genç çiftçilere hibelerimizi 250 bin TL'ye çıkaracağız

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, "Sayın Cumhurbaşkanımız da uygun bulursa genç çiftçilerimize yönelik 'Uzman Eller Projesi' ile verdiğimiz desteklerimiz 100 bin TL'den 250 bin TL'ye çıkaracağız" dedi.

Bakan Kirişci: Genç çiftçilere hibelerimizi 250 bin TL'ye çıkaracağız

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci,  2022 yılı değerlendirme toplantısında medya kuruluşlarının Ankara temsilcileri ile bir araya geldi.

'30 MİLYAR DOLAR TARIM İHRACATI İLE KAPATACAĞIZ'

Bakan Kirişci, 2022 yılında çiftçilere 40,4 milyar TL tarımsal desteklemede bulunduklarını kaydederek, "Geride bıraktığımız yıldan itibaren tarımsal destekleme sistemimizde stratejik bir değişiklik yaparak destekleme takvimimizi öne çektik. Böylece çiftçilerimizin ekim sürecinde temel girdi alımlarını olabildiğince kolaylaştırdık. Bu yıl mart ayında 1 milyon 152 bin çiftçimize ödenmesi gereken 8,6 milyar TL mazot ve gübre desteğimizi, 2022 Kasım itibarıyla kullandırmaya başladık. Mazot ve gübre desteklemeleri, bundan sonra her yıl bu takvim çerçevesinde, yani çiftçimizin desteğe en çok ihtiyaç duyduğu; ekim döneminde ayni olarak kullanılacak. Ayrıca Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin verdiği 100 bin TL tutarındaki faizsiz kredi miktarını 200 bin TL'ye çıkardık. Bunun 100 bin TL'lik kısmı da mazot ve gübre alımında ayni olarak kullanılabilecek" diye konuştu.

'TÜRKŞEKER VE ÇAYKUR PİYASA FİYATLARINDAKİ DALGALANMAYI ENGELLEDİ'

Bakan Kirişci, çiftçiye 'Uzman Eller Projesi' ile 101 milyon TL hibe desteği sağladıklarını belirterek, "Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) kapsamında 276,3 milyar TL tarımsal varlığı sigortalayarak güvence altına aldık. Üreticilerimize ve yetiştiricilerimize 3,6 milyar TL hasar tazminatı ödedik. Küresel ekonomik dalgalanmaların sert hissedildiği bir dönemde 'Sen Üret Yeter' vizyonumuz gereği her daim çiftçimizin yanında olduk. Regülasyon kuruluşlarımız Toprak Mahsulleri Ofisi, Çaykur, TÜRKŞEKER ve Et ve Süt Kurumu, 2022 yılında daha fazla görev üstlendi. Burada ilk kez duyuracağımız bir hususu da vurgulamak isterim. 2 güzide kurumumuz, TÜRKŞEKER ve Çaykur, hem piyasa fiyatlarındaki dalgalanmayı engelledi hem de doğru politikalarımız sayesinde 2022 yılını, operasyonel olarak karla kapattı. Bu gurur tablosunu da ilerleyen günlerde bilançoların açıklanmasıyla göreceğiz inşallah" ifadelerini kullandı.

'16 UÇAĞIMIZ DAHA ENVANTERİMİZE DAHİL OLACAK'

Bakan Kirişci, 1 Ocak'tan itibaren Tarım Cebimde mobil uygulamasını çiftçilerin hizmetine sunduklarını anımsatarak, "'Gelecek Tarımda, Tarım Cebimde' diyerek hizmetine sunduğumuz uygulama, üretim planlamasının en önemli araçlarından biri olacaktır. İstikbalimiz olan gençlerimiz, gelecekte tarımı da şekillendirecektir" dedi.

Artan nüfusu doyurmak ve tarımda söz sahibi olmak için üretim planlaması yapmak gerektiğine dikkat çeken Bakan Kirişci, "2023'te Gazi Meclisimizin gündemine gelmesini beklediğimiz planlı üretim modeli üzerinde çalışmalarımız sürüyor. Yol haritasını belirlediğimiz bu model ile çiftçilerimizi destekleyerek arz güvenliğini sağlamayı ve bulunurluğu tesis etmeyi hedefliyoruz. Üretim kaynaklarımızı doğru kullanarak, ülkemizin gıda güvenliğini sağlayacak, üretimde sürdürülebilirliği güçlendirecek ve verimliliği artıracak rasyonel bir planlama yapmaya çalışıyoruz. Tabii bunun en önemli ayaklarında birisi Kent Tarımıdır. Yerinde üretim-yerinde tüketim anlayışıyla tüketicilerin taze, ucuz ve en az fireyle sebze ve meyveye ulaşımını sağlamak amacıyla, Kent Tarımı uygulamalarını adım adım hayata geçiriyoruz. Bu kapsamda, jeotermal kaynaklarımızın yanı sıra, rüzgar, güneş ve biyokütle gibi temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarının da kullanılacağı Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgelerini hızla yaygınlaştırıyoruz. Kent Tarımı ile ilgili çalışmalarımızda son aşamaya geldik. Burada ilk etapta 3 yıllık bir eylem planı hazırlıyoruz. Kent Tarımı ile ilgili kısa ve uzun vadeli faaliyetlerimizi, projeleri, desteklerimizi içeren eylem planımızı yakın zamanda sizlerle paylaşacağız" dedi.

'GELECEKTE KİM ÜRETİM YAPACAK'

Gençlere kırsalda üretim yapmaları için birçok başlıkta hibe ve destek verildiğine dikkat çeken Kirişci, "Burada ilk defa sizlerle paylaşıyorum; Sayın Cumhurbaşkanımız da uygun bulursa genç çiftçilerimize yönelik 'Uzman Eller Projesi' ile verdiğimiz desteklerimiz 100 bin TL'den 250 bin TL'ye çıkaracağız. Biz, 'gençlerimizi kırsala çekelim, onları eğitim gördükleri tarım, su ürünleri, veterinerlik ve ormancılık alanlarında kendi iş yerlerinde istihdam edelim' deyince, anlamadan dinlemeden karşı çıkıyorlar. 'Çocuklarımızı çoban mı yapalım' diyorlar. Gençlerimizi tarımsal üretime çekemezsek gelecekte kim üretim yapacak? 100 milyonu aşacak nüfusumuzu kim besleyecek? Bunu çözecek planları, projeleri var mı acaba bu muhalefetin? İnşallah Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, geçmişte kangren haline gelmiş sorunları nasıl geçen 20 yılda çözdüysek, ülkemizi, dünyanın yıldızı yapacak projeleri de yine biz devreye sokacağız. Ülkeyi yönetmeye talip olanların, sadece eleştiriden ibaret olduğunu, ortaya hiçbir çözüm önerisi koyamadıklarını aziz milletimiz gayet iyi görüyor" ifadelerini kullandı.

'6 BİNE YAKIN YENİ PERSONEL İSTİHDAM EDECEĞİZ'

İnsan kaynağını 2023 yılında güçlendirmeye devam edeceklerini söyleyen Kirişci, "Daha önce Bakanlığımızın taşra teşkilatında görevlendirilmek üzere farklı branş ve pozisyonlarda 1200 sözleşmeli personel alımı yapacağımızı duyurmuştuk. Ardından da Orman Genel Müdürlüğümüzün merkez ve taşra teşkilatı için 1613 personel alacağımızı kamuoyuyla paylaşmıştık. Şimdi de sizlerin aracılığıyla, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğümüze personel alacağımızı duyurmak isterim. DSİ bünyesinde görevlendirilmek üzere çeşitli branşlarda 1273 sözleşmeli personel alacağız. Böylece, önümüzdeki günlerde, Tarım ve Orman Bakanlığımız bünyesinde, toplam 6 bine yakın yeni personel istihdam edeceğiz. Hayırlı, uğurlu olsun. İçinden geçtiğimiz süreç farklı bir dünyanın habercisidir. Biz de Bakanlık olarak buna hazırlandık ve 'daha iyi, her daim iyinin önündedir' anlayışıyla yolumuza devam ediyoruz" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz