Bakan Özhaseki: Çarpık imara göz yuman belediye başkanına hapis cezası gelsin

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, imarda çarpık yapılaşmaya göz yuman belediyle başkanı ve diğer paydaşların hapis cezasıyla cezalandırılması gerektiğini söyledi, "Caydırıcı bir ceza olursa, bütün belediye başkanları bunun üzerine gider'' dedi. İmar affında tüm partilerin de ittifakı ile tek istisnanın İstanbul Boğazı ve Sur içi olduğunu ifade eden Bakan Özhaseki, Şehircilik Bakanlığı'nın başlı başına bir bakanlık haline getirilmesi gerektiğini ifade etti.

Bakan Özhaseki: Çarpık imara göz yuman belediye başkanına hapis cezası gelsin

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Memleketi Kayseri'de, imar affıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Özhaseki, imar affı konusunun alelacele ortaya atılmadığını, bununla ilgili gecesini gündüzüne kattığını söyledi. Ülke genelindeki 26,5 milyon bağımsız yapının yüzde 60'ının imara aykırılık taşıdığını belirten Bakan Özhaseki, "Bu yasaya ben, bir senedir emek veriyorum. Bu bir sene içinde şu anda yazmış olduğumuz nihayetinde bir sayfalık yasanın her bir satırının arkasında emin olun, neredeyse bir aylık çalışma var. Cümleleri bile birkaç kez elden geçirip değiştirilerek her bir kelimenin üzerinde çalışılarak buraya geldi. Niye böyle yaptık. Türkiye'de ilan ettim, çok kesin bilinmemekle birlikte 26,5 milyon bağımsız birim var. Bunun yüzde 60'ı imara aykırılık teşkil ediyorsa, siz siyaset kurumu olarak 'banane kardeşim' diyemezsiniz. Yıkın hepsini de diyemezsiniz. Nihayetinde bu Türkiye'nin bir değeri. O zaman çözüm bulmak zorundasınız. İşte, bu alanda biz de uzun zamandır çalıştık. Bakanlar kurulunda 2-3 kez görüştük. Ekonomik kurulda görüşüldü. OHAL ile çıkarsak mı diye düşündük. OHAL komisyonunda tek tek anlattık. Orada görüşüldü. Ancak, bu zamana tesadüf etti'' diye konuştu

'İMAR AFFI ERKEN SEÇİM YATIRIMI ASLA DEĞİL'

İmar affı konusundaki olumlu eleştirilere katılacağını, hatta bunlardan yararlanacağını dile getiren Bakan Mehmet Özhaseki, bu konunun seçim yatırımı olarak değerlendirilmesinin haksızlık ve insafsızlık olacağına değindi.

'İMAR AFFIYLA GÖÇ ALAN İLLER RAHATLAYACAK'

İmar affı sayesinde başta İstanbul olmak üzere göç alan büyük illerin rahatlayacağını belirten Bakan Özhaseki, ''İmar affından en çok nereler istifa edecek? En çok göç alan iller istifa edecek. Çünki 50'li, 60'lı, 70'li, 80'li ve hatta 90'lı yıllarda müthiş göçler yaşanmış İstanbul'a, Ankara'ya ve İzmir'e, Muğla gibi turizm kentlerine. Bu iller çok istifade edecek. Aynı zamanda Güneydoğu illeri ve ilçeleri çok istifade edecek. Bir de sonrada büyükşehir olan Kayseri gibi çevresi ile birlikte büyükşehir olan yerlerdeki beldeler ve köyler mahalleye dönüştüğü için 1000'lik ve 5000'lik planı olmayan vatandaşların müthiş sıkıntıları var. Bunlar da çözüm bulacak'' dedi.

'İMAR AFFIYLA FABRİKALARDA ISLAH OLACAK'

Türkiye'de imar affı ve ya imarla ilgili düzenlemeler denilince sadece konutların akla geldiğini, ancak, kentleri çevreleyen fabrikaların ve organize sanayi bölgelerinin de bu çerçeve içinde ele aldıklarının altını çizen Bakan Özhaseki, şunları söyledi:

"Şu an bizim yaptığımız kayıt altına almak. Zaten gayrı resmi olarak suyunu, elektriğini vs., her şeyi çekmiş. Ya komşusundan çekmiş, ya da bir yerden aktarmış. Sonra vergilerini ödemiyorlar. Fabrikalar arsa gibi gözüyor. Emlak üzerinden belediyeye arsa vergisi veriyorlar. Ancak, üzerinde 20 daire var. Belediyenin de kaybı var. Bir kısmı maliyeye ait arsaların üzerinde oturuyor.''

'BELEDİYE BAŞKANLARINA DA HAPİS CEZASI GELMELİ'

Bakan Özhaseki, birtakım af kanunları geldiği halde imardaki çarpıklıklar ve kaçak yapıların önünün halen kesilmemesinin hapis cezası gibi cezai yaptırımların olmayışına bağladı. Özhaseki, kendisinin uzun yıllar belediye başkanlığı yapmasına karşın asıl mesleğinin avukatlık olduğunu ve bir hukuk adamı gözüyle de değerlendirme yaptığını belirtti.

'KESINLİKLE TEK BİR ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI OLMALI'

Şehircilik bakanlığının tek başına bir bakanlık olması gerektiğini, belediyelerin, İçişleri Bakanlığı'na bağlı, mahalli idarelerin de bu bakanlığa bağlı olması gerektiğini belirten Bakan Özhaseki, ''İşte şimdi 24 Haziran bir dönüm noktası. Türkiye yeni bir rotaya giriyor. Yeni bir sisteme geçiyoruz. Benim şahsi kanaatim imar ve yapılaşma ile ilgili ne iş varsa bir bakanlıkta toplanmalı. Yani Şehircilik Bakanlığı başlı başına bir bakanlık olmalı. İçişleri Bakanlığı'ndaki Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü bu tarafta olmalı.'' diye konuştu.

'BU AF DEĞİL, İMAR BARIŞI'

Özhaseki, Başbakan Binali Yıldırım'ın geçen pazartesi açıkladığı imar düzenlemesiyle ilgili konuştu. Bakan Özhaseki, şunları söyledi:

"Bu kesinlikle imar affı değil, imar barışıdır. Bu afla ilgili tam 1 yıldır çalışıyoruz. Türkiye genelinde imardaki aykırılıkları tespit ettik. Örneğin 10 sorunlu konuttan 2'si mülkiyet, 8'i imarla ilgili sıkıntılıydı. Konutların dışında iş yerlerinde de aykırılıklar vardı. Ekonomimize katma değer sağlayan ve ihracat yapan birçok firmanın fabrikalarında üretim yaptıkları atölyelerde, imarla ilgili sıkıntıları vardı. İhmalkârlıktan veya lakayıtlıktan ruhsatla ilgili sıkıntıları olup, kaçak duruma düşmüşler. Belediyelerimiz de mecburen bunlara işlem yapıp ceza ve hatta yıkım kararı başlatmak zorunda kaldı. Fabrika sahipleri, tapu ve imar sıkıntıları yüzünden kredi alabilmek için fabrikalarını, atölyelerini ipotek gösteremeyip bankalardan kredi alamıyorlardı. Bu 1 yılın hazırlığıdır. Bir seçim yatırımı değildi. Akşam yapıp, sabah seçim var diye böyle bir yasa çıkarmadık. Seçim hedefimiz değil, barış ve afla ilgili bir düzenlemedir. Devletle vatandaşı bu kadar kavgalı olamaz. Siyaset kurumu sorun yaratmaz, sorun aşar. İmar affı sevinç dalgası oluşturdu. Özellikle İstanbul'daki belediyelerde büyük dönüşler oldu. Boğaz ve Tarihi Yarımada kapsam dışı tutuldu."

Özhaseki, CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce ile ilgili soru üzerine de "Bu konuyu geniş bir zamanda konuşmak gerekir ancak Kılıçdaroğlu maliyeci, ekonomist ve kavgacı olmayan bir adaydan söz etmişti. Görüyoruz ki tam tersi çıktı" diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler