Bakan Şimşek: "Reform yapılınca çok hızlı büyüme oluyor"

Bakan Şimşek, katıldığı bir programda siyasi istikrarın ekonomi için önemine değinerek "Reformlar uzun vadede sonuç veriyor diye kaçınılıyor. Ancak reform yapıldığında beklentiler kanalıyla çok hızlı bir iyileşme oluyor. Bizim, dengeleri de toplumun değişik kesimlerinin ihtiyaçlarını da gözetip o ince dengeyi kollamamız lazım” değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Şimşek:

"EKONOMİK KAZANIMLAR TEHDİT ALTINDA"

Şimşek, hukuk devleti, demokrasi hak ve özgürlükler anlamında en iyi referansın halen Avrupa Birliği olduğunu vurgulayarak, "Mesele üye olup olmamak değil. Mesele Türkiye'nin yapısal dönüşümünün devam etmesi, kurumların güçlenmesi, kalitesinin artması ve uzun vadede ülkenin önünün açılmasıdır. İlave reformlar yapılması gerekli. Bu seçim döneminde, reformların ilk 100 günde önceliklendirileceğinin ortaya konulması lazım, bunun getireceği faydaların konuşulması lazım" ifadelerini kullandı.

Bakan Şimşek, 2002-2014 arasında yaşanan bütün olumsuz gelişmelerden en az şekilde etkilenmesinin temelinde siyasi istikrar ve reform olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Reform yapılmazsa Türkiye yata kalka gider ama o bizi bir yere götürmez. 90'lı yıllar bunu en güzel örnekleriyle doludur. Türkiye'de siyasi belirsizlik uzun süre devam ederse mali disiplin buna dayanamaz. Bu ortamda mali disiplini sürdüremeyiz. Anayasa hükmü çok açık, '17 Ekim'e kadar bütçeyi Meclis'e sunarsınız' diyor ama bu bütçenin de kadük kalacağı, Meclis'ten de geçmeyeceğini herkes biliyor. Bütçeyi şeklen yapacağız fakat bunu görüşecek bir Meclis yok. Bu sene Türkiye normal süreçte bütçesini yapamayacak. Yılın sonuna doğru artık kim sorumluysa bir geçici bütçe kanunu gönderecek. O kanun hızlı bir şekilde geçecek ve '2015 yılının bütçesinin belirli bir oranı ilk 6 ay, ilk 3 ay için uygulanır' diye bir bütçe kanunu geçecek. Sonra yeni gelen hükümet program yapacak ve Meclis'e sunacak. O öncelikleri üzerine yeni bir bütçe yapacak. Başbakanımızın net bir talimatı var, biz geçici bir hükümet gibi değil, normal bir hükümet gibi memleket sorunlarına eğileceğiz, o nedenle bütçeyi de şimdi o ciddiyetle hazırlayacağız ve zamanında göndereceğiz."

Kaynak: AA

Kaynak: Diyarbakır Söz