Bakan Yazıcı, Yeni TTK'yı anlattı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, 6102 sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu'nda (TTK) 16 başlık altında ve toplam 25 maddeyi etkileyen temel değişiklik çalışması, 6102 sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu ve 6103 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanunda da 17 başlık altında, toplam 84 maddeyi etkileyen tali değişiklik çalışması yapıldığını bildirdi.

Bakan Yazıcı, Yeni TTK'yı anlattı

Bakan Yazıcı, uzun çalışmalardan sonra son şeklini alarak TBMM'ye gönderilen ''TTK Kanun Tasarısı'' hakkında TOBB İkiz Kuleler Sosyal Tesisleri Şefik Tokat Salonu'nda basın toplantısı düzenledi.

Hakkari'de 8 askerin şehit olduğunu belirten Yazıcı, ''Lanetliyorum, başka bir sözcük bulamıyorum. Hak ettikleri ne sözcük varsa, onları kullanmak, onların vicdanına etki etmiyor ama milletimiz büyük millet. Ülkemizin birliğinin bütünlüğünü hiçbir güç hiçbir şekilde bozamayacak'' dedi.

Bakan Yazıcı, terör eylemleriyle milleti kızgınlık içerisinde davranış sergilemeye yöneltecek oyunlara da milletin gelmeyeceğini ifade etti. Yazıcı, ''Ben şehitlerimize Allah'tan rahmet ve aziz milletimize bir kez daha baş sağlığı diliyorum'' diye konuştu.

-''44 maddeden oluşan kanun tasarısı TBMM'de''-

Yeni TTK'nın uzun süren çalışmalar sonucu 1 Temmuz 2012'de yürürlüğe gireceğini belirten Yazıcı, kanun hazırlanırken tüm ilgili çevrelerin görüşlerinin dikkate alındığını söyledi.

44 maddeden oluşan kanun tasarısının dün TBMM'ye sevk edildiğini anlatan Yazıcı, yapılan çalışmalarda değişiklik talep edilen hususların 6 başlık altında toplandığını ifade etti.

Şirketlerin failiyetleri artacak

Bu hususları; şirket yöneticilerine yönelik bilgilerin her türlü belgede yer alması zorunluluğu, ortakların şirkete borçlanma yasağı, yönetim kurulu üyelerinden dörtte birinin yüksek öğrenim mezunu olma şartı, bağımsız denetimin kapsamının çok geniş olduğu, kanunda düzenlenen cezaların ağır olduğu, adli para cezalarının idari para cezasına dönüştürülmesi gerektiği ve sermaye şirketlerine getirilen internet sitesi kurma yükümlülüğünün kapsamının ve bu internet sitesinde bulundurulması gereken içeriğin geniş olduğu şeklinde sıralayan Yazıcı, şunları kaydetti:

''Bu konuları dikkate alarak, önemli görüşmeler yapıldı ve hazırladığımız tasarı 3 kez Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda görüşüldü ve en son ben Sayın Başbakanımıza yaptığımız çalışmaları arz ettim ve tasarı böylelikle gerçekleşmiş oldu. Son olarak da 44 madde şeklinde TBMM'ye sevk ettik. 6102 sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu'nda 16 başlık altında ve toplam 25 maddeyi etkileyen temel değişiklik çalışması, 6102 sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu ve 6103 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanunda da 17 başlık altında, toplam 84 maddeyi etkileyen tali değişiklik çalışması yapılmıştır.''

Kaynak: Diyarbakır Söz