Bakan Yılmaz: İran ile ticaret hacmini 35 milyar dolara çıkarmak istiyoruz

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, İran ile olan ticaret hacmini bu yıl 35 milyar dolara çıkartmak istediklerini söyledi. 10 yıl öncesine göre ticaret hacminin 8 kat arttığına değinen Yılmaz, 2012 yılının ilk 4 ayındaki verilerin bu hedefe gitmek için umut verici olduğunu belirtti.

Bakan Yılmaz: İran ile ticaret hacmini 35 milyar dolara çıkarmak istiyoruz

Bakan Yılmaz, makamında İran Tarım ve Seferberlik Bakanı Saderh Khalilan ile görüştü. İran ile ticaret hacmini 35 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini ifade eden Yılmaz, bu hedefin Başbakan Erdoğan’ın İran ziyaretinde iki ülkenin ortak kararı olarak konulduğunu belirtti. Yılmaz, “Hepimizin ortak hedefi şu anda 35 milyar dolarlık bir ticaret hacmine ulaşmak. Bunu yapmamamız için hiçbir sebep de yok. Bu senenin ilk dört ayındaki gelişmeler de umut verici.” şeklinde konuştu. İki ülke nüfusunun toplam 150 milyon olduğunu, satın alma gücünün toplam 2 trilyon doları geçkin olduğunu ifade eden Yılmaz, bir an önce tercihli ticareti sonuçlandırmaları gerektiğin kaydetti. Tercihli ticaretin ardından hemen serbest ticaret için adım atacaklarını bildiren Kalkınma Bakanı Yılmaz, serbest ticaretin hem halkın yararına hem de rekabeti artırarak ekonominin gelişmesine katkı sağladığının altını çizdi.

İran Tarım ve Seferberlik Bakanı Khalilan ise Bakan Yılmaz’ın Türkiye-İran Ortak Ekonomi Komisyonu Türk Başkanı olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek yaptığı çalışmalardan dolayı teşekkür etti. Bakan Khalilan, İran ile Türkiye arasındaki ticaret hacminde yüzde 50’lik bir artış olduğunu söyledi. Bu artış ile birlikte iki ülke arasındaki ticaret hacminin 16 milyar doları geçtiğinin müjdesini verdi. 2012 yılının ilk dört ayındaki ticaret hacminde rekor bir artış sağlandığını belirten Khalilan, bu artışla birlikte rakamın 7,8 milyar dolara ulaştığını anlattı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler