‘Banka promosyonları yenilensin’

KESK Ankara Şubeler Platformu ile SES Adana ve Antalya şubeleri, banka promosyonlarını yenilenmesi ve hak kayıplarının karşılanmasını istedi.

‘Banka promosyonları yenilensin’

Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) Ankara Şubeler Platformu, banka promosyonlarına ilişkin Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Ankara 5 No’lu Şube önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada sık sık "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz”, “Sefalete teslim olmayacağız” sloganları atılırken, “Banka promosyonları güncellensin”, “Promosyon yenilensin, halk kayıpları giderilsin” dövizleri taşındı. Açıklamada konuşan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şube Eşbaşkanı Kubilay Yalçınkaya, banka promosyonları ve artan enflasyona tepki gösterdi.

‘EMEKÇİLER HAK KAYBINA MARUZ KALMIŞTIR’

Yalçınkaya, Haziran 2021 öncesi bir çok ilde 3 ile 5 yıllığına imzalanan banka promosyon sözleşmeleri ile emekçilerin eline 3 bin TL ile 5 bin TL arası ek bir gelir geçtiğini söyledi. Yalçınkaya, “Yapılan banka promosyon sözleşmelerinde bu rakam 25 ile 30 bin TL’ye kadar çıkmaktadır. Özellikle 2021 yılı ve öncesinde 3 ile 5 yıllık promosyon sözleşmesi yapılan işyerlerinde çalışan emekçiler, hak kaybına ve eşitsiz bir uygulamaya maruz kalmışlardır. 2021 yılı ve öncesi döneme ait anlaşmaların kamu emekçilerine aylık katkısı 110 -140 TL aralığında olurken, bugün imzalanan anlaşmaların aylık karşılığı 400-500 TL aralığında gerçekleşmektedir” dedi.

'İKTİDAR SERMAYEDEN TAVIR ALIYOR’

İktidarın, kamu kurumları promosyon ödemelerinin güncellenmesi konusunda emekten değil sermayeden yana tavır aldığını belirten Yalçınkaya, “İktidarın benimsediği sermayeye dost, emekçiye düşman ekonomi politikaları sonucunda bankaların kârlılık oranları artarak devam etmektedir. Kamu emekçilerin Bankalardan aldığı promosyon gelirleri reel olarak azalırken 2021 yılı 6. ayı ile 2022 yılı 6. ayı arasında özel bankaların karı yüzde 450, kamu bankaların karı yüzde 831 artmıştır” ifadelerine yer verdi.

TALEPLER

Hükümet kanun değişikliği ile 2021 Haziran ayından sonra devlet tarafından satın alınan her türlü mal ve hizmete enflasyon farkı ödenmesi kararını verdiğini belirten Yalçınkaya, promosyon anlaşmalarına yönelik şu talepleri sıraladı:

 “* Kamu emekçilerinin yaşadığı kayıplar nedeniyle devam eden promosyon anlaşmalarının geçmiş dönemi de kapsayacak şekilde enflasyon kapsamında revize edilmesi;

* Anlaşmalarda tüm sendikaların temsilcilerinin katılımının sağlanması,

* Önümüzdeki döneme ait gerçekleşecek promosyon anlaşmalarının dönemlerinin emekçileri mağdur edilmesine neden olacak şekilde çok uzun tutulmaması,

* Anlaşmalara yeniden değerlendirme ve enflasyon farkların ilave ödemelerle yapılması için emekçileri koruyan maddelere de yer verilmesi gerekmektedir.

* Başta kamu emekçileri ve emeklileri olmak üzere maaşları, ücretleri resmi enflasyon çarkı ile ufalanarak yok edilen, yoksulluğa, sefalete, promosyon ücretlerine mahkum edilenler olarak yoksulluk sınırı üzerinde temel maaş talebimizi bir kez daha ifade ediyoruz.” 

İMZALAR İLGİLİ KURUMLARA GÖNDERİLDİ

SES Adana Şubesi ise, Sağlık Bakanlığı, YÖK ile Aile ve Sosyal Hizmet Bakanlığı’na bağlı kurumlarda banka promosyonlarının yenilenmesi talebiyle başlattıkları dilekçe kampanyasında topladıkları imzaları Cemalpaşa Postanesi’nden kurumlara gönderdi. Konuya dair postane önünde yapılan açıklamada, banka promosyonlarını yenilenmesi ve hak kayıplarının karşılanmasını istenildi.  

SES Antalya Şubesi de toplanan imzaları Güllük Postanesi’nden ilgili kurumlara gönderdi. Postane önünde açıklama yapan SES Şube Eşbaşkanı Şükran İçöz, sağlık ve sosyal hizmet emekçileri olarak banka promosyonlarının derhal yenilenmesini istediklerini belirterek, promosyon sözleşmelerinin yenilenmesinin çıkarılacak bir kararnameyle tek bir günde çözüme kavuşabileceğini kaydetti.   

Kaynak: Diyarbakır Söz