Bereketli toprak suya kavuşacak

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde yapımına başlanacak olan Silvan Barajı temel atma törenine Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker katılacak.

Bereketli toprak suya kavuşacak

Geçtiğimiz yıl keyfi uygulamalar nedeniyle bütçeden ayrılan 100 milyon liralık ödeneği yatırıma dönüştürülmeden tenkis edilen ve kamuoyunda büyük tepki gören Silvan Barajı'na nihayet başlanacak. Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde yapımına başlanacak olan Silvan Barajı temel atma törenine Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker katılacak.

GAP'IN İKİNCİ BÜYÜK BARAJI

Atatürk Barajı'ndan sonra GAP bölgesinde yer alan en büyük sulama barajı olma özelliği taşıyan Silvan Barajı ile Ambar Barajı Göleti ve Silvan Babakaya Sulama Tüneli'nin temeli 4 Mayıs'ta düzenlenecek törenle atılacak. Silvan Barajı'nın, Ambar Barajı Göleti ve Silvan Babakaya Sulama Tüneli'nin temel atma törenine Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun yanı sıra Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, GAP İdaresi Başkanı ve çok sayıda davetli katılacak.

BARAJIN İSTİHDAM İMKANI

Silvan Barajı ile 318 bin kişinin istihdam edilmesi sağlanacak. Baraj, 7 milyar metreküp göl hacimli olup 5 yılda tamamlanacak. Hizmete girdiğinde 160 megavat hidroelektrik santral gücüne sahip olacak olan baraj ile aynı zamanda 245 bin hektarlık alanın sulanması da sağlanacak. 4 Mayıs Cuma günü saat 10.30'da Silvan Hükümet Konağı önünde 4 Bakanın da katılımıyla temeli atılacak olan Silvan Baraj'ının ön yüzü beton kaplamalı kaya dolgu olarak inşa edilecek. Gövde yüksekliği 174,5 metre, kret boyu 440 metre ve gövde hacmi 8 milyon 500 bin metreküp olacak. Baraj ile ülke ekonomisine yılda 900 milyon lira katkı sağlanması hedefleniyor.

 

DİYARBAKIR HAYAT BULACAK

İl Valisi Mustafa Toprak, GAP Eylem Planı'nın en önemli çalışmalarından biri olan Silvan barajının kendisiyle birlikte toplam 7 alt barajdan oluştuğunu söyledi. Toprak, "Bunlar Kıbrıs, Bulaklıdere, Karacalar, Pamuk Çay, Ambar Çayı, Başlar ve Kuru Çay barajlarıdır. Bunlardan Pamuk Çay barajı bitim noktasına geldi. 4 Mayıs tarihinde Ambar Barajı'nın temeli atılacak. Diğer beş alt barajımızın ise temelleri yakın zamanda atılacak ve yaklaşık 5 yıl içersinde bitim noktasına ulaşacaktır." dedi.

 

BÖLGELER ARASI FARKLILIK

Vali Toprak, Silvan barajının, bir yandan bölgeler arası farklılıkların giderilmesine ve köyden kente göçün azalmasına katkı sağlarken, diğer yandan bölgenin sosyal refahını yükselteceğini vurguladı. "Diyarbakır, devletimizin açıklamış olduğu yeni teşvik paketi ve yapılacak barajlarla kısa zamanda yukarıya doğru büyük bir ivme yakalayacaktır. Bu ivme sayesinde artık vatandaşlarımız iş ve AŞ sahibi olacaklardır." diyen Vali Toprak, devrim niteliği taşıyan bu barajların temel atma törenine tüm Diyarbakırlı vatandaşları davet etti.

Kaynak: Diyarbakır Söz