Görüş Bildir

Beşibiryerde sevdası üretimi patlattı

Yeni evlenen çiftler artık 14 ayar set almaktansa beşibiryerde almayı tercih ediyor. Öyle ki darphanenin ziynet altını üretimi, yılın ilk 6 ayında geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 6,5 azalırken, "beşibiryerde" olarak da bilinen beşlik altın üretimi ise yüzde 44 arttı.

Beşibiryerde sevdası üretimi patlattı

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü verilerinden derlenen bilgilere göre, toplam ziynet altını üretimi bu yılın ilk 6 ayında yüzde 6,5 azaldı. Geçen yılın ilk yarısında adet bazında 3 milyon 322 bin 113 olan toplam ziynet altını üretimi, 2016'nın aynı döneminde yüzde 6,5 gerileyerek 3 milyon 107 bin 579'a düştü. Söz konusu dönemde ziynet altını türleri arasında çeyreklik üretimi yüzde 8,5'lik azalışla 2 milyon 347 bin 280'e, yarım altın üretimi yüzde 1,2'lik azalışla 390 bin 400'e gerilerken, tam altın üretimi yüzde 2,4'lük artışla 338 bin 589'a, iki buçukluk altın üretimi de yüzde 0,4'lük sınırlı bir yükselişle 30 bin 194'e çıktı. Ağırlığı 35,08 gram olan beşlik ziynet altın üretimi ise 2016'nın ilk yarısında, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 44 artarak bin 116 adede ulaştı.

"EVLENENLER SET YERİNE BEŞİBİRYERDE TERCİH EDİYOR"

Finans Analisti İslam Memiş, Darphane'nin altın basım sürecine bakıldığında, altın fiyatlarının çok sert düştüğü ya da yükseldiği dönemlerde sarrafiye denilen basımlarda değişkenliklerin olduğunu söyledi. Özellikle altın fiyatlarının dip yaparak 78 lira bandına geldiği zamanlarda yoğun bir şekilde "çeyrek altın" satıldığını anımsatan Memiş, ancak bu yılın ilk yarısında sarrafiye gruplarının üretiminde düşüş gözlemlediklerini dile getirdi.

"Beşibiryerde" olarak da bilinen beşlik ziynet altın üretiminde ciddi artış kaydedildiğini Memiş, şöyle konuştu: Artık yeni evlenenler 14 ayar set almaktansa beşibiryerde almayı tercih ediyorlar. Yaptığımız satışlarda beşlik ziynet altınının gençler tarafından daha çok tercih edildiğini gözlemliyoruz. Aslında iyi de yapıyorlar. Bugün 4 bin 250 lira civarında olan bir beşlik ziynet altını bozdurulduğu zaman sadece 100 lira zarar ediliyor ancak setlerde bu zarar, ürünün değerinin yüzde 25-30'u civarında. Bu yılın modası beşibiryerde diyebiliriz." şeklinde konuştu. Memiş, böylece gelinlerin hem tasarruf ettiğini hem de annelerinin zamanındaki beşibiryerdeyi yeniden moda haline getirdiğini de sözlerine ekledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi