Çalışma hayatında cinsel eşitsizlik!

İş Gücü Piyasası Analizi Kilit Uzmanı Körpe: ''AB ülkelerinde çalışma çağındaki her 100 kadından 65'i, Türkiye'de ise 100 kadından sadece 30'u iş gücü piyasasına katılıyor''

Çalışma hayatında cinsel eşitsizlik!

DİYARBAKIR - İş Gücü Piyasası Analizi Kilit Uzmanı Hayati Körpe, AB ülkelerinde çalışma çağındaki her 100 kadından 65'inin, Türkiye'de ise 100 kadından sadece 30'unun iş gücü piyasasına katıldığını söyledi.

AB ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen Türkiye İş Kurumu tarafından hayata geçirilen Kadın İstihdamının Desteklenmesi Operasyonu kapsamında ''Çalışma Hayatında Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliğinin Geliştirilmesi'' Konferansı'nın 14'üncüsü Diyarbakır'da düzenlendi.

İŞ GÜCÜ ANALİZİ

Dedeman Otel'de düzenlenen toplantının açılışında konuşan İş Gücü Piyasası Analizi Kilit Uzmanı Körpe, Türkiye'nin kurumsal olmayan nüfusunun 73,6 milyon, 15 yaş üstü çalışma çağındaki nüfusun ise 54,7 milyon olduğunu ifade ederek, bunun yüzde 50,8'inin iş gücü piyasasına katıldığını belirtti.

Körpe, erkeklerde iş gücüne katılım oranının yaklaşık yüzde 72 olduğunu, kadınlarda bu oranın yüzde 30,3 olduğunu ifade ederek, AB ülkeleri ile karşılaştırıldığında erkeklerde hemen hemen aynı olan oranın kadınlarda büyük farklılık yarattığını bildirdi.

''AB ülkelerinde çalışma çağındaki her 100 kadından 65'i, Türkiye'de ise 100 kadından sadece 30'u iş gücü piyasasına katılıyor'' diyen Körpe, iş gücüne dahil olmayan nüfusun yüzde 71'ini kadınların oluşturduğunu vurguladı.

    

CİNSEL EŞİTSİZLİK

 

Körpe, Türkiye'deki genel istihdam oranının yaklaşık yüzde 46,6, AB ülkelerinde ise bu oran yüzde 68,7 olduğuna dikkati çekerek, ''Genel istihdam oranı kentte yüzde 43, kırsalda ise yüzde 53'tür. Maalesef ülkemiz hala tarım ülkesi görünümünde ve bu nedenle kırsal alanda istihdam tarım işçiliğinden dolayı yüksek görülmektedir. İstihdamın cinsiyetlere göre dağılımında ise erkeklerde yüzde 66 olan istihdam oranı kadınlarda yüzde 27'ye düşmektedir. Çalışma çağındaki her 100 erkekten 66'sı istihdam ediliyor iken kadınlarda ise sadece 27'si istihdamda görülmektedir'' dedi.

Körpe, projenin hedeflendiği 43 il arasından belirledikleri Gaziantep, Van, Çorum, Erzurum ve Trabzon da iş gücü piyasası araştırması yaptıklarını, bu kapsamda kadınların iş gücü piyasasına katılmamalarının sosyal, ekonomik, kültürel ve demografik nedenlerini tespit ederek, kadınlar için istihdam fırsatları belirlemeye çalıştıklarını söyledi.

İŞSİZLİK ORANI DÜŞÜYOR

Çalışma ve İş Kurumu Diyarbakır İl Müdürlüğü Şube Müdürü Erhan Yüksekol ise işsizliğin tüm dünya ülkelerinin üzerinde hassasiyetle durduğu önemli sorunların başında geldiğini, Türkiye'de de özellikle kadın işsizliği ve kadın istihdamı ile ilgili sorunların, çözüm bekleyen en önemli problemlerin arasında yer aldığını bildirdi.

Son yıllarda uygulanan istihdam tedbirleri, teşvikler ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca yürütülen projeler sayesinde işsizlik oranının hızla düştüğüne dikkati çeken Yüksekol, ''2010 yılında ülke genelinde 13,5 olan işsizlik oranı TÜİK'in açıkladığı son verilere göre yüzde 8'e, Diyarbakır'da 2010 yılında yüzde 20,6 olan işsizlik oranı yüzde 11,2'ye indi. Bu oran AB ortalamasının da altındadır. İl müdürlüğümüzün verilerine göre Diyarbakır'da kayıtlı toplam 75 bin 715 işsizden yüzde 39,6'sını, işe yerleştirilen 3 bin 158 kişinin de yüzde 20,19'unu kadınlar oluşturuyor. İşe yerleştirilenlerin sayısının artırılması için çalışmalarımız sürüyor'' dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz