Görüş Bildir

Ceylanpınar'da rekolte beklentisi yüksek

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne (TİGEM) bağlı Ceylanpınar Tarım İşletmesinde başlayan buğday hasadından bu yıl yüksek rekolte bekleniyor.

Ceylanpınar'da rekolte beklentisi yüksek

Dünyanın sayılı tarım işletmeleri arasında gösterilen Suriye sınırındaki Ceylanpınar Tarım İşletmesinde, arpa, buğday, mercimek, mısır, ayçiçeği, fiğ ve yulaf gibi ürünler yetiştiriliyor.

İşletmede 137 bin 523 dekarı kuru, 364 bin 178 dekarı sulu olmak üzere 501 bin 701 dekar alandaki buğday hasadına başlandı. Bu ayın sonuna doğru tamamlanması beklenen hasat sezonu 160 biçerdöver, 80 kamyon ve çok sayıda işçinin katılımıyla gerçekleştiriliyor.

Ceylanpınar'da rekolte beklentisi yüksek

Teknolojik araç ve gereçlerin kullanıldığı işletmede bu yıl hasattan yüksek rekolte bekleniyor. Ülkenin ekonomisine ciddi katkıda bulunan işletmede buğdaylar silolarda depolanıyor sapları ise hayvancılıkta kaba yem olarak değerlendiriliyor.

İşletmenin müdür yardımcısı Ünal Kılıç, hasat sezonuna başladıkları için heyecanlı olduklarını ve yoğun bir şekilde çalıştıklarını söyledi. Bu yıl buğdayda rekoltenin iyi olduğunu dile getiren Kılıç, şunları kaydetti:

"Her yıl yaklaşık 750 bin dekar alanda güzlük ekimler yapılmaktadır. Bu ürünlerin 600 bin kadarını buğday, 80 ila 100 dekar arasında mercimek, 10 bin dekar alanda ise fiğ ve arpa ekilmektedir. Şu anda da buğday hasadı yapmaktayız. Hasatta işletmemizin bu yılki yaklaşık ortalama verimi dekar başına 525 kilogramdır. Buğday hasadımız bölgemizde haziran ayında başlayıp haziranın 20'si gibi sonuçlanmaktadır. Buradaki hasadın ardından mısır ekeceğiz. Bu yüzden tarlaları buna göre hazırlıyoruz. Yaklaşık 140 bin dekar alanda mısır ekimimiz olacak. Buğdayın sapını ise işletmedeki hayvancılığın kaba yem ihtiyacını karşılamak için balya yapıyoruz. Eğer ihtiyacımızdan fazla sap olursa bunu da ihaleyle üreticilere satıyoruz."

- Dekar başına 150 kilogram mercimek hasadı yapıldı

Bu arada, işletmede 81 bin 901 dekar alandaki mercimeğin hasadı tamamlandı.

Ortalama verimin dekar başına 150 kilogram olarak gerçekleştiği mercimek hasadında 103 biçerdöverin çalıştığı öğrenildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi