Çiftçi fiyat bekliyor

Mart ayında ekimini yaptıkları ve büyük geçim kaynaklarından olan mısırda normal bir verim olacağını belirten çiftçiler, bu nedenle iyi bir fiyat verilmesini istiyorlar.

Çiftçi fiyat bekliyor

Diyarbakır'ın Silvan ilçesine bağlı kırsal Yeşerdi Mahallesinde yıllardır mısır ekimi yapan çiftçiler Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) mısır taban fiyatını belirlemesini beklediklerini belirterek kilogram başı mısırın 6 lira 50 kuruş veya 7 TL yapılmasını beklediklerini ifade etti.

"Mallarımızı ucuza kaptırmak istemiyoruz"

Baba mesleğini yıllardır sürdürdüğünü belirten çiftçi Mehmet Eker, mısır alım fiyatlarının düşük olduğunu söyledi.

Eker, "Ben mısır üretimi yapıyorum. Bizim buradaki tarlalar sulu tarlalardır. Üreticiler olarak bu yıl hasat zamanı gelmeden hükümetin fiyat biçmesini istiyoruz. Çünkü tam hasat sezonuna gireceğiz bakıyorsunuz fiyatlar birden düşmeye başlıyor. Bu konuda çok endişeliyiz. Mallarımızı ucuza kaptırmak istemiyoruz. Girdi maliyetlerine baktığımızda mısır fiyatları biraz düşüktür bundan dolayı fiyatların bir an önce açıklanmasını istiyoruz." dedi.

"Hükümetin bir an önce fiyat belirlemesi lazım"

Yetkililerin buğday ve arpa fiyatlarını erkenden açıkladığı için üreticilerin mağdur olmadığını belirten Eker, "Hükümet buğday, arpa ve mercimekte fiyatları erkenden söylediği için çiftçiler mağdur olmadı ve hükümet onlara sahip çıktı. Mısır ekmeye başladığımızda mazot, gübre ve tohumu çok pahalı aldık ama şu an mısır satış fiyatları çok ucuz. Biz çiftçiler bu şekilde üretimi yapamayız ve bundan sonra da sürdüremeyiz. Her yıl bu tür sıkıntıları yaşarsak bizler bu işi yapamayacak hale geliriz. Biz gübrenin tonunu 14 bin 500 TL'ye borçlarla aldık. Bu yıl fiyatlar düşük ise biz geçinemeyeceğiz. Hükümetin bir an önce fiyat belirlemesi lazım. Çiftçiler olarak en az 7 TL olması gerektiğini düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

"Mısır alım fiyatlarından memnun değiliz"

Mısıra verilecek olan fiyatlar belli olmadığı için hasada başlanamadığını söyleyen Hüsamettin Hekimoğlu, "Sabahtan akşama kadar bu sıcağın altında çalışıyoruz. Çiftçiler olarak bizler mısır alım fiyatlarından memnun değiliz. Yetkililerin bir an önce fiyatları açıklamasını istiyoruz. Mısırın masrafları nedeniyle en az 7-8 TL olması gerekiyor. Bu yıl gübre, mazot ve tohum fiyatlarının pahalı olmasından dolayı memnun değiliz. Fiyatın belli olmadığı için biçimine de başlayamıyoruz." şeklinde konuştu.

"Mısırın kilogram başı 5 lira 50 kuruş olması giderlerimizi karşılamıyor"

Yetkililer mısıra değer verdiğinde çiftçinin emeğine göre fiyat belirlemelerini istediklerini ifade eden Kenan Biçen, "Bu yıl mısırın verimi normal gibi görünüyor. Gübre, mazot ve tohum fiyatları bu yıl çok pahalıydı. Biz bir dönüm için 200 kilogram gübre kullanıyoruz. Mısırlar elimizde olduğu müddetçe kimse fiyat belirlemiyor ama biz herhangi bir fiyat karşılığında sattığımızda fiyatlar yeni belirleniyor. O zamanlar da fiyatlar yükselse neyedir yükselmese neyedir. Çiftçiler olarak mazotundan tutun gübresine kadar her şeyi borca alıyoruz. Mısırları da sattığımızda bu borçlarımızı ödüyoruz. Biz mısırın 5 buçuktan satılmasından memnun değiliz. Giderler pahalı olmuş. Bizim isteğimiz yetkililerin çiftçilerin neler çektiğini göz önünde bulundurarak fiyatları belirlemeleri gerekir. Bizim beklentimiz 6 buçuk 7 TL olmasıdır." dedi.

"Yetkililerden 1 lira 50 kuruş ila 2 TL zam yapılmasını istiyoruz"

Giderlerinin pahalı olduğunu söyleyen bir diğer çiftçi Metin Çerkezoğlu da şöyle konuştu:

"Biz bu yıl mısır ektik. Mısır alım fiyatları biz çiftçiler için düşüktür. Bize göre biraz daha iyileştirme gerekiyor. Mısırın kilogram başı 5 TL olması şu an bizleri çok mağdur ediyor. Giderlerimizi karşılamıyor. Biz yetkililerden 1 lira 50 kuruş ila 2 TL zam yapılmasını istiyoruz. Her şeyin fiyatı çok pahalı olmuş. Buğday ve arpaya verilen değer ne ise mısıra da o değerin verilmesini istiyoruz."

Kaynak: Diyarbakır Söz