ÇİFTÇİ PANİKTE!

Elektrik akımında yaşanan dalgalanmalar nedeniyle ürünlerini sulayamayan çiftçiler sıkıntılı günler yaşıyor.

ÇİFTÇİ PANİKTE!

Mardin bölgesinde çiftçiler ani voltaj düşmesi ve yükselmesinden dolayı zor günler geçiriyor. Sıcak günlerde ürünlerin suya ihtiyaç duyduğunu dile getiren çiftçiler, elektrik kaynaklı sıkıntılardan dolayı sulayamıyor. Suyu yetersiz alan ekinler yetişmiyor. Pamuk ve Mısır ekilen alanlarda da yer yer seyrekleşme görülüyor. Yüz binlerce dönüm alanın ekili olduğu bölgede çiftçiler ürünlerin kuruyacağı endişesini yaşıyor.

KIZILTEPE OVASINDAKİ PAMUK TARLASI

Bir milyon 700 bin dönüm ekilebilir alanı olan Kızıltepe Ovası'nda kendi imkanları ile sulama kuyusu açan çiftçiler, her sene sulama döneminde aynı sıkıntı ile karşılaştıklarını söylüyor. Çarenin GAP suyunun verilmesi ile çözüleceğini ifade eden çiftçiler, şu anki durumda ciddi sıkıntılarla karşılaştıklarını belirtiyor.

Tarımın milli servet olduğunu dile getiren çiftçilerden Maruf Kılıç, elektrik sorununun çözümü konusunda yetkililerden yardım istiyor. Elektrik akımındaki voltaj dalgalanmaları nedeniyle dalgıçlarının yandığını ifade eden Kılıç, "Trafolarımız, elektronik eşyalarımız yanıyor. Elektrik yetersiz olduğu için tarlayı yeterince sulayamıyoruz. Bazı yerlerde yetersiz sulamadan ekinlerimiz kurumaya başladı. Tarım bölgemiz için ciddi bir istihdam alanı. Bu sorunun çözülmesini istiyoruz." şeklinde konuştu.

 

ELEKTRİK SORUNUN ÇÖZÜMÜ

Eşme köyü muhtarı Mahmut Gümüş ise elektrik sorununun çözümü konusunda birçok merciye başvurmalarına rağmen sorunun çözülmediğini söyledi. Köylerinde 18 bin dönüm ekili alan olduğunu, bunun 12 bin dönümünün ise sulu olduğunu anlatan Gümüş, anacak bu alanları yeterince sulayamadıklarını söyledi. Her sene tam da sulama mevsiminde aynı sıkıntıları yaşadıklarını anlatan Gümüş, şunları dile getirdi: "Her sene ekinin en çok su istediği bu 2 -3 ayda elektrik sıkıntısı yaşanıyor. Nasıl yapacağımızı bilmiyoruz. Tarım milli bir servettir. Ekinlerimiz kavurucu sıcakların da etkisiyle daha çok suya ihtiyaç duyuyor. Ancak yeterince sulama yapamıyoruz. Elektrik sorununun çözülmesini istiyoruz." Gümüş, GAP suyunun bölgeye ulaşması ile birçok sorunun çözüleceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler