Çiftçide Sahte Fatura Korkusu

Mardin Ziraat Odası Başkanı Malik Özkan kuru hububat döneminin başladığını belirterek, Nisan ayında yağışın az olmasının verimi bir miktar düşürdüğünü söyledi.

Çiftçide Sahte Fatura Korkusu

Her yıl çiftçinin kaliteli ve yüksek ürün beklentisi içerisinde olduğunu ifade eden Ziraat odası Başkanı Malik Özkan, tarım politikalarının gözden geçirilmesinin zamanı geldiğine inandığını dile getirdi.

ÇİFTÇİYİ KORKU SARDI

Bu yıl üründe istenilen hedefe ulaşılamadığını kaydeden Özkan, "Bu yıl kuraklıklar değil, nisan ayında yağmur yağmaması etkili oldu. İyi bir yağmur yağmış olsaydı verim bu sene daha çok olabilirdi. Ama buna rağmen çiftçilerimiz ürünlerini satmakta ve sattıktan sonra da prim faturalarını toplamaktadır. Çiftçi ürünü sattığı tüccardan prim faturası alıyor, bu pirim faturasını sonra devlete verip karşılığında destek alıyor. Çiftçi buğdayda kilogram başına 50 kuruş, mercimekte on kuruş alıyor. Tabi geçen yıllarda çok büyük sıkıntılar yaşadık burada. Çiftçilerin sattıkları ürün karşılığında aldıkları faturaların bir kısmı sahte çıktı. İki, üç yıl önceden bu ortaya çıktı. Çiftçi faturanın sahte olup olmadığını anlayamıyor. Baktığınız zaman orijinal fatura gibi görünüyor. Her şey gayet doğal, ancak bunu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'ne teslim ettikten ve bakanlığa gönderdikten sonra bu faturanın sahte olduğu ortaya çıkıyor. Ondan sonra çiftçinin büyük bir mağduriyeti oluşuyor. Biz bunu rapor halinde hem genel merkezimize hem de bakanlığa da sunduk, prim, teşvik faturalarının kalkması gerektiğini, çiftçilerin faturayla muhatap olmaması gerektiğini ilgili yerlere bildirdik. Bunlar kırtasiye giderleri sadece, bunu biz alan bazında Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) göre prim desteğinin ödenmesini istiyoruz. Eğer bir çiftçinin yüz dekar arazisi varsa, bu yüz dekar arazisine göre prim desteği verilmesi gerekiyor. Ama en güzeli alan bazlı ÇKS'dir. Eğer bu şekilde olursa çiftçi hiç faturayla ilgilenmeyecek" dedi.

"MALİYET TESPİTİNE GÖRE PRİM"

Ziraat Odası olarak her yıl düzenli olarak maliyet tespiti yaptıklarını dile getiren Malik Özkan "Bakanlığa gönderdiğimiz maliyet tespitimiz var yani geçen yılda bizim maliyet tespitimiz vardı, önceki yıl da vardı. Bizim bu sene buğday için belirlediğimiz yetmiş kuruştur. Bunun gübresi, mazotu, sürümü ve traktörü tüm giderleri yetmiş kuruş olarak belirledik. Burada yaşanan sıkıntı, bakanlığın ya da Devlet Mahsulleri Ofisi'nin zamanında taban fiyatı açıklamamasıdır. Ancak ürün desteklerini çiftçimiz zamanında alıyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na her defasında söylüyoruz. Nisan ayı ya da mayıs ayının ortalarında gönderdiğimiz maliyet tespitleri var, bu maliyet tespitlerimize göre mayısın ortasında eğer fiyat açıklanırsa çiftçi de mağdur olmaz. Çiftçi en azından ürünü nereye satacağı yönünde bir karar alma şansına sahip olur. Dışarıda tüccarlar ve Toprak Mahsulleri Ofisi var. Toprak Mahsulleri Ofisi şu anda fiyat açıklanmadığı için çiftçilerimiz de ürününü tüccarlara veriyor. Bir kaç tüccarın birleşmesinden oluşan heyetin kendi aralarında belirlediği bir fiyat var. Genelde geçen yılın fiyatlarıyla açıklanıyor. Çünkü fiyat belirlenmediği için geçen yılın fiyatları neyse onun üzerinden alıyorlar ve o şekilde alıma başlıyorlar. Gübre, mazot ve diğer girdilerdeki zamları düşündüğümüzde geçen yılın fiyatı ile satılan ürün zarar ettiriyor. Bunun önüne ancak erken fiyat açıklanarak geçilebilir" şeklinde konuştu.

"ALTERNATİF ÜRÜN ŞART"

Klasik ürün yerine bakanlıkça bölgede üniversitelerin de desteğiyle yapılacak araştırmalar sonunda az su ile yetişebilecek alternatif tarım ürünlerinin tespit edilmesi gerektiğine inandığını söyleyen Ziraat Odası Başkanı Malik Özkan açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'ne ve valiliğe bu konu ile ilgili düşüncelerimizi söyledik. Bölgemizde özellikle ikinci ürünlerimizde Mısır ve pamukta çok büyük bir suya ihtiyaç var. Her zaman bölge sıcak olduğundan dolayı aşırı bir su ihtiyacı vardır. Kendi imkanlarımızla açtığımız derin sondaj kuyularında 600-700 metreden su çıkartıyoruz. Bu da büyük bir enerji sorunu çıkarıyor. Bununla birlikte elektrik faturası maliyeti yükseltiyor. Bölgede ürün değişikliğine gitmek gerekiyor. İlgili kurumların bu konuda çalışma yapması gerekiyor. Böyle bir çalışma sonunda ortaya çıkacak ürünün çiftçimizin kazancını ikiye katlayacaktır. Ziraat odası olarak yapılacak çalışmaları destekleyeceğiz."

Kaynak: Diyarbakır Söz