Görüş Bildir

Çiftçilerin zorlu mesaisi

Muş'ta, hasat döneminin ramazana denk gelmesi nedeniyle büyük zorluk yaşayan çiftçiler, tarlalarındaki otları kızgın güneş altında biçiyor.

Çiftçilerin zorlu mesaisi

Türkiye'nin önemli tarım alanlarına sahip illerinden Muş'ta çiftçiler, ramazanın hasat dönemine denk gelmesi nedeniyle güneş altında zorlukla çalışıyor.

Çalışmalarını geleneksel tarım aletleriyle yapan ve aynı zamanda dini vecibelerini de yerine getiren çiftçiler, kavurucu sıcaklıklara rağmen işlerini aksatmadan sürdürüyor.

Sabahın erken saatlerinde başlayan ve iftar vaktine kadar devam eden mesaide büyük zorluk yaşayan çiftçiler, kafalarını ve şapkalarını soğuk su ile ıslatarak sıcaktan korunmaya çalışıyor.

Çiftçilerden Mehmet Salih Gürtürk, Ramazan nedeniyle ot biçerken büyük sıkıntı yaşadıklarını ifade etti.

ÇİFTÇİLERİN ZORLU MESAİSİ

Ot biçme sezonunun iki yıldır ramazana denk geldiğini söyleyen Göktürk, "11 ayın sultanı ramazan, ot biçme sezonuna denk geldiği için çok zorlanıyoruz. Sabah saat beşte kalkıp 5 saat boyunca tırpanla çalışıyoruz. Sonra biraz dinleniyor ve tekrar tırpanla çalışmaya devam ediyoruz. Havalar sıcak olduğu için çok zorlanıyoruz. Birbirimize yardımcı olmak için 2-3 arkadaş birleşerek imece usulüyle tarlalarımızı birlikte biçiyoruz. Bu da bize kolaylık sağlıyor. Zorluğuna rağmen oruç tutmaya devam edeceğiz." diye konuştu.

Çiftçilerden Mehmet Akyürek de oruçlu halde tırpan çektikleri için yorulduklarını dile getirerek, "Ramazanda tırpanla çalıştığımız için gerçekten çok zorlanıyoruz. Bu ayda çalışmazsak biçilmeyen otlarımız kullanılamaz hale gelir, büyük zarar yaşarız. Zaten mevsim şartları nedeniyle iki ay çalışabiliyoruz. Çok şükür oruçluyuz, Allah kuvvet veriyor bizde çalışıyoruz." dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi