Görüş Bildir

Çiftçiye müjde!

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: ''SGK'nın çiftçilerin sattıkları ürün bedelleri üzerinden prim borçlarına istinaden kestiği yüzde 5'e varan tevkifat oranı girişimlerimiz sayesinde yüzde 1'e indirildi''

Çiftçiye müjde!

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) çiftçilerin sattıkları ürün bedelleri üzerinden prim borçlarına istinaden kestiği yüzde 5'e varan tevkifat oranının, yüzde 1'e indirildiğini bildirdi.

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü genelgesiyle tevkifat yapmakla yükümlü gerçek ve tüzel kişilerin, tarımsal faaliyette bulunanlardan satın aldıkları ürün bedelleri üzerinden prim borçlarına mahsuben yüzde 5 oranında tevkifat yapmaları istenmesi üzerine, prim borçlarına bakılmaksızın yüzde 5 oranında kesinti yapılmaya başlandığını belirtti.

Konuyu SGK Yönetim Kurulu'na taşıdıklarını ifade eden Bayraktar, şunları kaydetti:

TEVKİFAT ORANI YÜZDE 1'E İNDİ

''Çiftçilerin borçlu olup olmadığına bakılmaksızın sattıkları üründen yüzde 5 gibi yüksek bir tevkifat yapılması, pek çok üreticimizi mağdur etti. Çiftçilerin mağduriyetinin giderilmesi için konuyu Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulu gündemine taşıdık. Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulu, çiftçilerin sattıkları ürün bedelleri üzerinden prim borçlarına istinaden yüzde 5'e kadar yapılan tevkifat oranını yeniden yüzde 1'e düşmesini sağlayacak yönetmelik değişikliğini hazırladı. Girişimlerimiz ve çabalarımız sonucu çıkan yönetmelik değişikliği dünkü Resmi Gazete'de yayımlandı ve sorun çözüldü.''

Değiştirilen mevzuatta, prim borcu olmayan çiftçilerin SGK il müdürlüklerinden borcu olmadığına, muafiyet kapsamına giren çiftçilerin de yine SGK il müdürlüklerinden muafiyet kapsamına girdiğine dair belge getirmeleri durumunda tevkifat yapılmayacağına da yer verildiğini kaydeden Bayraktar, ''Borç tutarını geçmemek kaydıyla kesinti yapılacak. Şayet çiftçilerin, prim borçları yüzde 1'den daha az ise yüzde 1 değil, çiftçinin borcu kadar tevkifat yapılacak'' ifadelerini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi