Çinliler Adana'ya yem fabrikası kurdu

Adana Organize Sanayi Bölgesi'nde (AOSB) Çin firması tarafından kurulan yem fabrikası törenle açıldı.

Çinliler Adana'ya yem fabrikası kurdu

Merkezi Çin'de olan ve dünyanın birçok ülkesinde tesisleri bulunan New Hope firması, Japonlarla işbirliği yaptığı Türkiye yatırımını Adana'da gerçekleştirdi. Avrupa, Asya ve Afrika arasında geçiş noktasında olması, Ortadoğu ülkelerine yakınlığı, iklim ve ulaşım olanakları nedeniyle Adana'ya kurulan fabrikanın açılış törenine Vali Mustafa Büyük de katıldı. Vali Büyük, Çin ve Japon firmaların işbirliğiyle Adana'ya böyle bir yatırım yapılmasından memnuniyet duyduğunu belirterek "Gelecekte yapacakları başka yatırımlar konusunda her türlü desteği vermeye ve işbirliği yapmaya hazırız" dedi.

Adana OSB Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütcü de Türkiye'de kurulu bulunan 290 OSB arasında 16 milyon metrekarelik faaliyet alanıyla AOSB’nin ilk 5 içinde bulunduğunu hatırlattı. Sütcü "Dünyanın her tarafından firmaların yatırım için OSB’mizi tercih etmeleri memnuniyet vericidir. Fabrikanın şu andaki üretim kapasitesinin daha da yüksek miktarlara ulaşmasını diliyorum ve kendilerine rahat ve sağlıklı bir üretim için gereken her türlü yardımı yapmaya hazır olduğumuzu belirtiyorum" dedi.

Adana OSB'NİN AVANTAJLARI

Saatte 30 ton yem üreten ve ilerleyen dönemde dana ve tavuk eti işleyerek sucuk ve benzeri gıda maddeleri üretmeyi planlayan firmanın Genel Müdürü Bo Zhao ise Türkiye'de yatırım yapmadan önce detaylı incelemede bulunduklarını, mısır ve yem bitkilerinin ikinci ürün olarak hasadının yapılabildiği Adana'yı uygun gördüklerini ifade etti. Zhao, şu değerlendirmeyi yaptı: "Mısır ve diğer bitkileri, hayvan yemi üretimi için kullanıyoruz. Adana, mısır üretimi konusunda merkez. Mısır da bizim en önemli ham maddelerimizden. Üstelik Adana'nın iklimi, üretim için çok uygun. Konum olarak da Mersin ve İskenderun limanlarının tam ortasında yer alıyor. Adana OSB ise uluslararası karayolu ve tren yolunun üzerinde. Burayı birçok yönden avantajlı bulduk. Üretim için ne aranıyorsa her şeye kolaylıkla ulaşmak mevcut. Ayrıca burada çok ilgili ve sanayiciye yakınlık gösteren bir yönetim var. Elektrik ve su fiyatları da başka illere göre daha ucuz. Bu yüzden OSB'yi tercih ettik."

Konuşmaların ardından açılış kurdelesi kesildi ve törene katılanlar fabrikayı gezdi. Törene ayrıca Büyükşehir Belediye Başkanı MHP'li Hüseyin Sözlü, Çin Halk Cumhuriyeti Ticaret Müşaviri Guang Yao Zhu, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Söğüt, Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, Japon Marubeni Firması yönetim kurulu üyesi Okada Daısuke, New Hope Başkan Yardımcısı Qing Hua Mour ile çok sayıda davetli katıldı.

Kaynak: DHA

Kaynak: Diyarbakır Söz