Çocuk artık çalışmayacak

Siirt Valiliği'nce çocukların sokakta çalıştırılmayacaklarına ilişkin genelge yayımladı.

Çocuk artık çalışmayacak

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, 5442 sayılı kanun uyarınca, il sınırları içinde huzur ve güvenliğin, kişi dokunulmazlığının, kamu esenliğinin sağlanması ve sokakta yaşayan veya çalıştırılan çocukların, genel olarak beden ve ruh sağlıklarının korunması ile suç işlenmesinin önlenmesi amacıyla bir genelgenin yayımlandığı bildirildi.

VALİLİKTEN UYARI

Sokakta yaşamak, çalıştırılmak veya dilenmek zorunda bırakılan çocukların, beden, ruh, ahlaki gelişimleri ile güvenliklerinin korunması, alkollü içki, uçucu madde kullanma alışkanlığı, cinsel tacize uğrama, hırsızlık gibi olayların önlenmesi amacıyla, ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile güvenlik birimlerinin gerekli önlemlerinin alınması gerektiği belirtilen genelgede, sokak, cadde, meydan, gar, otogar, durak, tarihi ve kültürel mekanlar, ibadethane ve müştemilatı, terk edilmiş yapılar, inşaatlar, banka ATM'leri, köprü altları gibi yerlerin barınmak amacıyla kullanılmayacağı kaydedildi.

Genelgede, 18 yaşın altındaki çocukların otobüs gibi toplu taşıma araçlarında, mezarlıklarda, nikah salonlarında bar, diskotek gibi eğlence merkezlerinde, cadde ve sokak kaldırımlarında veya akan trafik içinde, umuma açık ve benzeri yerlerde çalıştırılmayacağı ifade edilerek, çocukların okula devamlarının velileri tarafından sağlanacağı belirtildi.

ÇALIŞTIRANA CEZA

Yapıştırıcı veya boya çözücü olarak kullanılan kimyevi ve uyuşturucu maddelerin 18 yaşından küçük çocuklara satışının yasaklandığı hatırlatılan genelgede şu ifadelere yer verildi:

"Sokakta, cadde, meydan ve benzeri yerlerde barındıkları, yaşadıkları veya çalıştırıldıkları bilinen veya anlaşılan reşit olmayan küçüklerden, herhangi bir eşya, mal (kağıt mendil, çiçek, sakız ve benzeri) veya hizmet satın alınmayacaktır. Genelge gereği, Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünün koordinasyonunda gerekli çalışmalar yürütülecek. Genelgeye aykırı hareket edenler hakkında 5442 sayılı Kabahatler Kanunu gereği işlem yapılacak."

Kaynak: Diyarbakır Söz