DEVİR DEĞİŞTİ! Fırıncılar o paraları getirene bedavadan ekmek dağıtıyor

Piyasadaki son bozuk para sıkıntısı nedeniyle, madeni paraları bulmakta güçlük çeken fırıncılar, alışılmadık bir çözüm buldular: Bozuk para getiren müşterilere ekmekleri ücretsiz veriyorlar. İşte detaylar...

DEVİR DEĞİŞTİ! Fırıncılar o paraları getirene bedavadan ekmek dağıtıyor

Piyasada bozuk para bulmak her geçen gün biraz daha zorlaşırken, bozuk para sirkülasyonunun en hızlı yaşandığı fırınlar, bakkallar, dolmuşlar ve büfeler, bu sıkıntıyı en derinden etkileyen alanların başında yer almıştı. Süreçte bankalardan da bozuk para bulamaz hale gelen esnaf, kendi çözümünü üretmeye başlarken bozuk para getirenlere bedava ekmek dönemi başladı.

BOZUK PARAYI GETİR EKMEĞİ GÖTÜR

Çorum Sungurlu’daki bir fırıncı, madeni para kıtlığını aşmak için ilginç bir yöntem geliştirdi. Dükkanının penceresine “90 TL bozuk para getiren herkese bir ekmek hediye” ilanını asarak, hem nakit darlığını çözmüş oldu hem de halka yardımcı olmuş oldu. 

Fırın sahibi Aytekin Şahan, bozuk para ile ödeme yapanlara ekmek armağan ettiklerini belirtti ve şunları ekledi: “Bozuk para bulmada ciddi bir engel ile karşılaştık, bankalardan talep etmemize rağmen yeterli bozuk parayı elde edemiyorduk. Türkiye’deki benzer uygulamalardan ilham alarak, biz de bu yöntemi denemeye karar verdik.

Önceki vakalarda, çeşitli şehirlerdeki esnafların, para üstü verirken ekstra ödeme yapma eğiliminde oldukları gözlemlendi. 

Mesela, tamamı 50 kuruş ve 1 TL’lik madeni paralardan oluşan 100 TL’lik bozuk para getirenlere, esnafın 120 TL ödeyerek bu paraları satın aldığı ifade ediliyordu. Bozuk para krizine yönelik olarak darphanenin yeni tedbirler alması beklenmekte.

Kaynak: Diyarbakır Söz