Dezavantajlı bireylerin işsizlik oranları

Avrupa Birliği ve Türkiye tarafından finanse edilen, Türkiye Belediyeler Birliği tarafından yürütülen Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin de içinde yer aldığı İSKEP'in Diyarbakır analiz sonuçları açıklandı.

Dezavantajlı bireylerin işsizlik oranları

Avrupa Birliği ve Türkiye tarafından finanse edilen, Türkiye Belediyeler Birliği tarafından yürütülen Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin de içinde yer aldığı İstihdam İçin Koordinasyon ve Eğitim Projesi’nin (İSKEP) Diyarbakır analiz sonuçları açıklandı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından bir otelde düzenlenen toplantıda konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Fethi Suvari, dezavantajlı gruplara yönelik yeni istihdam alanları yaratmanın ilk defa küresel düzeyde yanıt bulduğunu söyledi.

Suvari, Türkiye’nin 12 yerinde böyle bir projeyi yürütmenin önemli bir iş gücü organizasyonu ve mali portre de gerektirdiğini belirtti.

Bütçenin yeterli olmadığını, ancak şimdiye kadar yapılan projelerin en iyisi olduğunu söyleyen Suvari, "Diyarbakır’da bu konuda duyarlı, fakat sorunlarımız büyük. Yani sorunlarımızın boyutları, bu duyarlılık karşısında oldukça engel teşkil ediyor. Ama yine de birçok kurumumuzun temsilcisini burada görmekten ayrıca sevinç duydum. Çünkü ortak çalışma, kolektif çalışmayla ancak, bu problemi giderebiliriz" şeklinde konuştu.

Dezavantajlı bireylerin işsizlik oranları

İSKEP İletişim Uzmanı Burcu Yeşiltepe de, Diyarbakır ile ilgili yapılan çalışmaların sonucunu paylaştı.

Dezavantajlı bireylerin sayısının Diyarbakır’da Türkiye ortalamasının üstünde olduğuna dikkat çeken Yeşiltepe, erkeklerde işsizlik oranının Türkiye ortalamasının yüzde 6 iken, bunun Diyarbakır’da yüzde 8 olduğunu söyledi.

Yeşiltepe, aynı durumun dezavantajlı kadınlar içinde geçerli olduğunu belirterek, Türkiye ortalamasının kadınlarda yüzde 6, Diyarbakır’da ise yüzde 9 olduğunu kaydetti.

İSKEP İletişim Uzmanı Yeşiltepe, Diyarbakır’da en az bir engeli olan kişinin işgücüne katılımın oranının yüzde 20, istihdam oranının yüzde 17 ile Türkiye ortalamasının altında olduğunu belirtti.

İşsizlik oranı ülke ortalamasının üzerinde

Diyarbakır'daki işsizlik oranının ise yüzde 14’le Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu aktaran Yeşiltepe, bu durumu düzeltmek ve dezavantajlı bireylere iş gücü sağlamak amacıyla çalışmalarının devam edeceğini kaydetti.

İSKEP Türkiye Belediyeler Birliği Takım Lideri Poaulo Pedroso ise, Yeşiltepe’nin verdiği bilgilere dikkat çekerek, bu konuda dezavantajlı gruplar için çalışmalara ağırlık vereceklerini ifade etti.

Pedroso, çözümün, dezavantajlı ailelere ve bireylere gerekli istihdamı sağlamak olduğunu ve bunun için çalıştıklarını anlattı.

Toplantıya, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Fethi Suvari, İSKEP Türkiye Belediyeler Birliği Takım Lideri Poaulu Pedroso, Diyarbakır İSKEP Koordinatörü Ramazan Tunç ve çok sayıda davetli katıldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz