Görüş Bildir

DİSK-AR: 20 yılda gıda fiyatları yüzde 1750 arttı

AK Parti iktidarı döneminde gıda fiyatlarının yüzde 1749 oranında arttığını açıklayan DİSK-AR, mart ayında en yoksul kesimin gıda enflasyonunun yüzde 100,2 olduğunu paylaştı.

DİSK-AR: 20 yılda gıda fiyatları yüzde 1750 arttı

DİSK Araştırma Merkezi (DİSK-AR) gıda fiyatlarında yaşanan artışa ilişkin araştırma verilerini paylaştı. AK Parti iktidarı döneminde gıda fiyatlarında yüzde 1749 oranında fiyat artışı yaşandığını belirten DİSK-AR açıklamasında TÜİK verilerine işaret edilerek, resmi enflasyonun farklı gelir gruplarına ilişkin gerçeği yansıtmadığı kaydedildi.

'EN YOKSUL KESİMİN GIDA ENFLASYONU YÜZDE 100'Ü AŞTI'

"Resmi ortalama enflasyon oranları düşük gelirlilerin, emekçilerin günlük yaşamda karşılaştığı ve hissettiği oranlar değildir" denilen açıklamada, "Bu nedenle DİSK-AR olarak TÜİK’in ham verilerinden yararlanarak emeklilerin, dar gelirlilerin, düşük gelirlilerin hissettiği gıda enflasyonunu yeniden hesaplıyoruz. Yaptığımız hesaplamaya göre gıda enflasyonu ortalama yüzde 67,9 olarak gerçekleşirken, emeklilerde gıda enflasyonu yüzde 86,5 oldu. Üçüncü yüzde 20’lik gelir grubunun gıda enflasyonu yüzde 73,8 olurken, düşük gelirli ikinci yüzde 20’lik grubun gıda enflasyonu yüzde 87,5, en yoksul yüzde 20’lik gelir grubun gıda enflasyonu ise yüzde 100,2 olarak gerçekleşti" ifadeleri kullanıldı.

En yüksek gelir grubunun gıda enflasyonunun yüzde 50 olduğu ve buna karşılık en yoksul kesim için bu oranın yüzde 100'ü aştığı vurgulanarak, "Bu durum enflasyonun gelir gruplarına göre önemli ölçüde farklı hissedildiğini ortaya koyuyor" denildi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) mart ayına enflasyon verilerinde aylık artışın yüzde 2,29, yıllık artışın ise yüzde 50,51 olduğunu duyurmuştu. Aynı döneme ilişkin Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) verileri ise sırası ile yüzde 5,08 ile yüzde 112,51'lik artış oranı açıkladı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi