DİSKİ kırsal mahallelerde sondaj çalışmasını sürdürüyor

Büyükşehir Belediyesi DİSKİ Genel Müdürlüğü’nün Hani'nin Kuyular Mahallesi’nde yaşanan su sorunu çözmek için açtığı 6 kuyudan sadece birinde su bulundu.

DİSKİ kırsal mahallelerde sondaj çalışmasını sürdürüyor

Büyükşehir Belediyesi DİSKİ Genel Müdürlüğü, kent merkezinde, kırsal ilçelerde ve mahallelerde içme suyu çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.  DİSKİ, bu kapsamda Hani ilçesinde Gömeç, Kuyular, Okur, Kalaba, Topçular ve Soylu kırsal mahallelerinde sondaj kuyusu açıyor, sonuç alınamaması üzerine su sorununu ortadan kaldırmak için sondaj çalışmalarına devam ediyor.

DİSKİ Genel Müdürlüğü Hani Şube Müdürü Bekir Narin, su sorununun yaşandığı yerlerden biri olan Kuyular Mahallesi’nde 3 bin 251 kişinin yaşadığını, mahallenin en büyük ikinci kırsal mahalle olma özelliği taşıdığını söyledi. Büyükşehir Yasası çıkmadan önce yapılan 10 sondaj çalışmasının sadece birinden sonuç aldıklarını, bu kuyudan da 1.5 L/sn su alınabildiğini ve bu suyun mahallenin ihtiyacını karşılamadığını ifade eden Narin, "Hani’de 2015 yılı içerisinde DİSKİ Genel Müdürlüğü olarak bir etüt çalışması yaptık. Jeoloji uzmanları getirterek, beş noktada sondaj denemesi yaptık, ancak sonuç alamadık."  dedi.

Kuyular’da 7. kez sondaj çalışması yapılıyor

İki yıldır Kuyular Mahallesi’nin su sorununu çözmek için pek çok sondaj denemesi yapıldığını, 6. sondaj çalışmasında su debisine rastlandığını anlatan Narin, konuşmasına şöyle devam etti: “Bunun üzerine 100 tonluk su deposu, 7 bin 800 metrelik terfi hattı yaparak tesisi hayata geçirdik. Hem Kuyular hem de Abacılar’daki toplam 4 bin 500 kişiye bu tesisten su verdik. Ancak ilk iki gün 15 L/sn su veren kuyunun su kapasitesi üçüncü gün 1 L/sn’ye düştü. Şu an Kuyular mahallemize ortalama 2.5 L/sn su veriyoruz. Bu da günde 216 metreküp suya tekabül ediyor. Günün belli saatlerinde ortalama bir saat su vererek mahalle sakinlerinin ihtiyacını gidermeye çalışıyoruz.”

Hani merkeze günde 3 bin 456 ton su veriyoruz

Hani’de 5 merkez mahalle, 23 kırsal mahalle ve 43 mezra bulunduğunu belirten Narin, “Merkez nüfus 8 bin 521, kırsal mahalle nüfusu 24 bin 79 olmak üzere 32 bin 600 nüfusa sahip. Yaz aylarında Hani merkezde Ovalı (Koki) su kaynağından 12 L/sn, Aynkebir su kaynağından 8 L/sn, Merkez Mahallesi Ankaris Caddesi’nde bulunan su kuyusundan 12 L/sn su veriyoruz. Bu da kent merkezine günde 3 bin 456 metreküp su verdiğimiz anlamına geliyor.” ifadelerini kullandı.

İki ayaklı depo yaptık

Narin, sondaj çalışmalarının yanında yeni su depolarının yapımı ve su depolarının bakım-onarım çalışmaları hakkında da bilgi verdi. Narin, ilçe merkezinde 100, 300 ve 500 metreküp kapasiteli su depoları olduğunu kaydederek şöyle konuştu: “Çardaklı Kırsal Mahallesi Süleymana Mezrası’na yeni yaptığımız 50 metreküplük ayaklı su deposu faal olarak çalışıyor. Seren Mahallesi Tahir Bey Mezrası’na yaptığımız ayaklı su deposu tamamlandı, önümüzdeki günlerde şebeke bağlantıları yapılacak.”

Bakım-onarım çalışmaları yapılıyor

Kırsal mahallelerdeki su depolarında bakım-onarım çalışmalarının devam ettiğini belirten Narin, “Su depolarının halk sağlığı açısından önemi büyük. Bu amaçla Kuyular Mahallesi’nde 300 metreküplük, Gürbüz Mahallesi’nde 300 ve 100 metreküplük, Süslü Mahallesi’nde ise 100 metreküplük su depolarının bakım-onarım çalışmalarımızı yapmaktayız.” diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz