Diyarbakırlı Kuyumcudan 'Mem-U Zin' Kreasyonu

Diyarbakır'da bulunan bir altın firması, eski tarihlerdeki takı çeşitlerini araştırdıktan sonra Şırnak'ın Cizre ilçesi bölgesinde yaşanmış olan ve hala bir efsane olarak bilinen 'Mem-u Zin' aşk hikayesinden esinlenerek yeni bir tasarım yaptı.

Diyarbakırlı Kuyumcudan 'Mem-U Zin' Kreasyonu

Doğal taşlarla süslemeli olarak ve tamamen el yapımı olan takı setine bölgede ilgi artarken, çıkartılan örnekler fuarlarda yer almaya başladı. Mem-u Zin altınını üreten Mustafa Can, "Biz uzun yıllar öncesi kullanılan takıları araştırdık ve o dönemlerde özellikle göbekli olarak yapılan takıları inceledik. O dönem ki takılan özellikle doğal taşlarla yapıldığını şimdiki gibi sentetik ve cam taşlar kullanılmadığını gördük. Biz de bölgemize özgü bir efsane olan Mem-u Zin adında bir tasarım çıkarttık. Aynı Eski çağlardaki gibi göbekli ve doğal taşlar ile yapılan. Çıkarttığımız altınlara ilgili bir hayli yüksek, şu anda fuarlarda sergilemeye başladık. Özellikle İstanbul Kapalı Çarşı çevresinde siparişler gelmeye başladı" dedi.

"AMACIMIZ EL İŞİ ALTIN ÜRETİMİNİ TEKRAR CANLANDIRMAK"

Altın üreticisi Mustafa Can, ürettikleri altının el yapımı olduğu için fabrika altınından daha kıymetli olduğunu belirterek, "Ürettiğimiz altın tamamen el yapımıdır. Malumunuz uzun zamandır üretilen altınların birçoğu dökme dediğimiz makine imalatıdır. Ülkemizde ve bölgemizde el yapımı neredeyse yok denecek kadar az. Biz eski çağlardaki gibi tamamen doğal olmasını amaçladığımız için bu altınları el ile yapıyoruz ve aynı zamanda yok olmak üzere olan el işi sanatını tekrar canlandırmak istiyoruz" diye konuştu.

"MEM-U ZİN ALTIN SETİ 2 BİN TL"

Turistlerin de yeni çıkan altınlara yönelik ilgisinin olduğunu dile getiren Can, "Altınlar el yapımı olduğu için az daha hafif ve dökme altına göre biraz daha ucuzdur. Bugün bir kolye, yüzük, küpe ve künyeden oluşan bir set ortalama 2 bin TL civarında bir maliyet çıkıyor. Fiyat makine ürününe göre biraz daha ucuz olduğu için turistler de ilgi gösteriyor. Özellikle gezi amaçlı bölgeye gelen turistler hediye amaçlı bu altınları alıp götürebiliyorlar" diye konuştu.

Altın üreticisi Mustafa Can, doğal taşlarla yapılan Mem-u Zin altınını önümüzdeki günlerde bölge ülkelerine de tanıtmayı hedeflediklerini, komşu ülkelerinde bu altına ilgi göstereceğine inandığını belirtti.

Kaynak: Diyarbakır Söz