Görüş Bildir

Dolar ve borsa “Başkanlık” istemiyor

Üçüncü seçim olasılığını ortadan kaldıran genel seçimlerin ardından 2.80 liranın dahi altına çekilen dolar, "başkanlık" tartışmalarıyla yeniden yükselmeye başladı. Olumlu havayla yüzde 5'in üzerinde yükselen Borsa da düşüşte.

Dolar ve borsa “Başkanlık” istemiyor

Seçimlerin ardından yeni haftaya 2.8479 lira düzeyinde başlayan dolar, en son Temmuz ortalarında gördüğü 2.7623 liraya kadar geriledi. Dolar ile birlikte hızla düşen euro da 3.1535 lira dolayında başladığı erken işlemlerde 3.1192 liraya kadarçekildikten sonra düşmeye devam etti. Euro da en son Temmuz ayında gördüğü 3.0480 liraya kadar geriledi. Borsa İstanbul Endeksi de, Cuma günü kapandığı 79 bin 409 puan düzeyinden yüzde 5.35 sıçrama ile tırmandığı 83 bin 653 puandan açıldı ve dün 83 bin 901 puana kadar çıktı.

Ancak, seçimlerin ardından oluşan iyimser hava, hükümet kanadından başkanlık sistemine yönelik gelen açıklamalarla bozuldu ve piyasalar olumsuz etkilendi.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'ın, başkanlık sisteminin "vazgeçemeyecekleri konulardan bir tanesi" olduğunu söylemesi ve başka yetkililerin de bu yönde konuşmaları, piyasalarda doların yönünü yukarıya çevirdi.

Başkanlık tartışmalarının politik istikrarı olumsuz etkileyeceği ve gündemi ekonomiden uzaklaştıracağı öngörüleriyle dolar 2.8461 liraya, euro da 3.1288 liraya kadar yükselirken, Borsa'nın günlük kayıpları da yüzde 1.0'i buldu.

FİTCH: TÜRKİYE SEÇİM DÖNGÜSÜNÜ TAMAMLADI; POLİTİK RİSK SÜRÜYOR

Uluslararası kredi derecelendirme şirketi Fitch de bugün yaptığı değerlendirmede, genel seçimlerden tek parti iktidarı çıkmasının siyasi riskin gerileyeceği anlamına gelmeyeceğine dikkat çekerek, seçim sonuçlarının sürdürülebilir büyümeyi sağlayacak reformlarla desteklenmesi gerektiği uyarısında bulundu.

Fitch'in, "Türkiye seçim döngüsünü tamamladı; politik risk sürüyor" başlıklı seçim sonuçlarına ilişkin değerlendirmesinde, yerel seçimler ile başlayan ve iki yıl süren seçim döneminin sona ermesi ve hükümet kurulmasıyla siyasi riskin azalacağı anlamına gelmediği belirtilerek şunlar denildi:

"İçeride politik risk, Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı makamının güçlerini artırmayı amaçlayan çalışmalarına devam etmesi halinde, yüksek seyrini sürdürecek. PKK ile yürütülen barış süreci sona erdi ve HDP'nin parlamentoya girmesine rağmen seçimler sonrasında tekrar başlayıp başlayamayacağı belirsiz. Bu durum bölgesel istikrarsızlığın etkileri ile birlikte Haziran ayından bu yana Türkiye'de şiddetin tırmanmasına neden oldu."

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi