Dolarda yükseliş hızlanıyor

Başta Yunanistan'da hükümet kurulamaması ve seçimlerin yenilenebileceği tartışmaları olmak üzere Avrupa'dan gelen olumsuz haberlerle yükselişe geçen dolar kuru, içeride Merkez Bankası'nın ''istisnai gün'' uygulamasına gitmemesiyle yükselişini hızlandırdı.

Dolarda yükseliş hızlanıyor

Anadolu Yatırım araştırma uzmanı Mehtap İlbi ''Bilindiği üzere Merkez Bankası'nın bir süreden beri zaman zaman uyguladığı ''istisnai gün'' müdahalesi, nisan ayı yıllık TÜFE'nin yüzde 11,14'e yükselmesiyle ay başından bu yana uygulanıyordu.. Buna rağmen piyasalarda para çıkışı özellikle İMKB tarafında hissedilmeye başlandı'' dedi.

Geçtiğimiz hafta, özellikle cuma günü Merkez Bankasının ''istisnai gün' uygulamasında, geleneksel repo ihalesi tutarının azaltılmasının dikkat çektiğini hatırlatan Mehtap İlbi, bu sıkılaştırma ile baskı altına alınan döviz kurlarının yükselişlerinin de sınırlandırıldığını kaydetti.

Mehtap İlbi, bugün döviz sepetinin 2,05'in üzerine çıkmasının ardından piyasaların genel beklentisinin istisnai günlerin devamı yönünde oluştuğunu ancak, Merkez Bankası'nın miktar bazlı repo ihalesi açması ve ''istisnai gün'' uygulamasına gitmemesinin herkesi şaşırttığını vurguladı.

Mehtap İlbi, Merkez Bankası'nın bu kararı için ''Beklentilerimizin dışında bir karardı. Merkez Bankası'nın önümüzdeki günlerde alacağı kararlar sonrasında genel bir yorum yapmak doğru olacaktır. Bugünkü kararın sonuçlarını, piyasaların tepkisini ve ihalelerde oluşacak faiz oranlarını gördükten sonra tekrar bir değerlendirme yapmak gerekecektir'' diye görüş bildirdi.

Merkez Bankası tarafından ''İstisnai gün'' ilan edilmemesi ile bankalararası piyasada yükselişi hızlanan dolar 1.810'a kadar yükseldikten sonra 1,8080'den alıcı buluyor. Avro ise uluslararası piyasadaki değer kayıplarına rağmen lira karşısında değer kazanarak bankalararası piyasada 2,3300 sınırına kadar yükseldikten sonra 2,3275'de dengelendi.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz