Draghi borsaları coşturdu

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi’nin Euro’yu korumak için ne gerekiyorsa yapmaya hazır oldukları yolundaki açıklamaları ve Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın enflasyon ve faiz koridoruna yönelik açıklamalarının yarattığı olumlu algıyla İstanbul Menkul Kıymetler Borsası yüzde 3.46 primle 63 bin 840 puanla yılın zirvesine çıktı.

Draghi borsaları coşturdu

Bu seviye aynı zamanda yaklaşık son bir yılın da en yüksek seviyesine karşılık geliyor. İMKB-100 en son 3 Nisan’da 63,284.54 puandan kapanarak yılın zirvesini görmüştü. İMKB’deki yükselişe öncülük eden bankacılık endeksi ise yüzde 3.97 yükseldi. İMKB’nin piyasa değeri bir gün de 11.5 milyar lira birden artarak 365 milyar 892 milyon liraya yükseldi.
 
Bankacılık hisseleri öncü

İMKB’nin seyrinde Merkez Bankası Başkanı Başçı’nın yaptığı açıklamada, 2012 sonu için yüzde 6.5 olan enflasyon tahminini yüzde 6.2’ye çekmesi, şimdilik koridorun üst bandının sağlayabileceği esnekliği korumak istediklerini belirterek, üzerinde çalıştıkları para politikasına ilişkin yeni mekanizmalarının tamamlanmasıyla birlikte bu kadar geniş bir koridora ihtiyaç olmayabileceği mesajını vermesi de etkili oldu. Başçı’nın açıklamaları özellikle bankacılık hisselerinde etkili oldu.
 
Avrupa da hızlı çıktı

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi’nin “Yetkimiz dahilinde ECB, Euro’yu korumak için gereken herşeyi yapmaya hazır” yolundaki açıklamaları Avrupa borsalarını da coşturdu. Avrupa borsalarındaki temel eğilimi gösteren FTSEurofirst 300 kapanışa doğru yüzde 2.25 primliydi. Gün sonuna doğru Fransa borsası yüzde 3.63, Almanya borsası da yüzde 2.49 oranında artıdaydı. Uzmanlar, borsalardaki hızlı çıkışta ECB Başkanı’nın açıklamalarının belirleyici olduğuna dikkat çekiyorlar.

Hürriyet

Kaynak: Diyarbakır Söz