Dünya Rekabet Yıllığı'nda Türkiye bir basamak yükseldi

Türkiye, küresel rekabet sıralamasında 38. sıradaki yeri itibarıyla, 2012 yılında, İspanya, İtalya, Portekiz, Macaristan, Slovenya, Slovakya, Romanya, Bulgaristan ve Yunanistan gibi çok sayıda AB ülkesini geride bıraktı

Dünya Rekabet Yıllığı'nda Türkiye bir basamak yükseldi

Dünya Rekabet Yıllığı'na göre Türkiye'nin 2012 yılında rekabet sıralamasındaki yeri bir basamak yükseldi.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) dün yayımlanan Dünya Rekabet Yıllığı'na ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklamada, İsviçre kökenli, dünyanın saygın işletme okullarından biri olan International Institute for Management Development (IMD) tarafından her yıl açıklanan 'Dünya Rekabet Yıllığı'nın (World Competitiveness Yearbook) ülkelerin rekabet gücü performansını 329 kriter bazında ayrıntılı olarak incelediği ve uluslararası karşılaştırmalara olanak verdiği belirtildi.

Alanındaki temel başvuru kaynağı olan raporun Türkiye bölümünün IMD'nin ülke ortağı olan TÜSİAD tarafından hazırlandığı anımsatılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

''31 Mayıs 2012 tarihinde açıklanan 2012 Dünya Rekabet Yıllığı'nda, 59 ülke arasında Hong Kong'un 1. sırada, Amerika Birleşik Devletleri'nin 2. sırada ve İsviçre'nin 3. sırada yer aldığı sonuçlara göre, Türkiye'nin 38. sırada yer aldığı görülmektedir. 2012 yılına ilişkin sonuçlar, ilk 3 ekonomiye bakıldığında, tüm güncel ekonomik sorunlarına rağmen, kendine özgü iktisadi gücü, dinamik girişimci tabanı ve emsalsiz inovasyon yaratma kapasitesi ile ABD'nin dünya rekabetçiliğinin tam merkezinde yer aldığına ve diğer ekonomilerin performansını da önemli ölçüde etkilediğine işaret etmektedir.''

Açıklamaya göre, Türkiye, küresel rekabet sıralamasında 38. sıradaki yeri itibarıyla, 2012 yılında, İspanya, İtalya, Portekiz, Macaristan, Slovenya, Slovakya, Romanya, Bulgaristan ve Yunanistan gibi çok sayıda AB ülkesini geride bıraktı. Ayrıca, Temmuz 2013'te AB'ye tam üye olması beklenen aday ülkelerden Hırvatistan'ın yanı sıra, Rusya, Brezilya, Arjantin gibi önde gelen gelişmekte olan ülkeler de, 2012 yılında IMD sıralaması itibarıyla Türkiye'nin gerisinde yer aldı.

IMD Dünya Rekabet Yıllığı verilerine göre, Türkiye'nin 2012 yılında 38. sıradaki yeri, 2011 yılında 39. sıradaki yerine kıyasla, rekabet sıralamasında bir basamak yukarıya yükselişi ifade etti. Söz konusu dönemde genel performanstaki bir basamak iyileşmenin en önemli nedenini, Türkiye'nin 2012 yılında, ekonomik performansta 8 basamak ilerleyerek 34. sıraya yükselmesi oluşturdu.

Türkiye'nin, 2011 yılındaki 9 basamaklık hızlı ilerlemenin ardından, 2012 yılında küresel rekabet sıralamasında bir basamak yukarı yükselmesine olumlu katkı yapan faktörlerin başında, bütçe açığındaki gerileme, doğrudan yabancı yatırımlardaki artış ve toplam sağlık harcamalarındaki artış geldi.

IMD çalışması dahilinde değerlendirilen temel çekicilik göstergeleri arasında, 2012 yılında, ilk üç sırayı ekonominin dinamizmi, yetenekli işgücü ve maliyet açısından rekabet gücü alırken, temel güç alanlarını reel GSYH büyümesi, genç nüfus, işletmelerin uyum gücü ve sağlık hizmetlerinin gelişimi oluşturdu. Rekabet gücü açısından, ortaya konulan bu görünüm, Türkiye'nin 38. sıraya yükselmesini sağlarken, sıralamada daha hızlı yükselme olasılığı, kamu etkinliği göstergelerinde son yıldaki göreli gerileme nedeniyle kısıtlandı.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz