Görüş Bildir

Ekmekte standart oluşturacak

Diyarbakır Fırıncılar Odası Başkan ve yöneticileri Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’i ziyaret ederek, sektördeki sıkıntılarını paylaştı.

Ekmekte standart oluşturacak

Diyarbakır Fırıncılar Oda Başkanı Mehmet Emin Güngör ve yönetim kurulu üyelerini sağlık çalışmalarından sorumlu Başkan Danışmanı Dr. İlhan Diken, Sağlık Daire Başkanı Nedim Yaşlı ile birlikte karşılayan Baydemir, sektörün sorunlarını dinledi.

Çalışmaları hakkında bilgi veren Oda Başkanı Güngör, 4 Ocak günü çıkan Gıda Kanunu’nun önemli düzenlemeler getirdiğini ve buna paralel olarak başta hijyen olmak üzere esnafa yönelik birçok eğitim çalışması yürüttüklerini söyledi. Tarım İl Müdürlüğü bünyesinde Gıda Masası da oluşturduklarını anlatan Güngör, yasanın undaki kepek oranında büyük bir artış yaptığını söyledi. 22 milyon ton ekmek tüketildiğini ancak bunun önemli bir bölümünün israf olduğunu anlatan Güngör, “Her yerde dar gelirli vatandaş var. Ama bizde perişan vatandaş var” dedi.

‘İHTİYAÇ OLMADIĞI HALDE FIRIN AÇILIYOR’

Bir fırının açılması için o bölge nüfusunun dikkate alındığını ancak ihtiyaç olmadığı halde fırın açıldığından yakınan Güngör, bunun da maliyetleri arttırdığını söyledi. Bakanlığın ekmek, simit, poğaça gibi ürünlerle ilgili gramaj standardı getirdiğini ifade eden Güngör, ancak Diyarbakır’da üretilen çakıl ekmek diye bilinen pide ile ilgili gramaj düzenlemesi bulunmadığını söyledi. Bir çok fırıncının gramajı düşürerek “daha ucuza ekmek satıyorum” diyerek yurttaşı aldattığına dikkat çeken Fırıncılar Odası Başkanı M. Emin Güngör, bunun önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.

GIDA DENETİM KOORDİNASYON ÇALIŞIYOR

Baydemir de, Büyükşehir Belediyesi ve İlçe Belediyeleri arasında “Gıda Denetim Koordinasyonu” oluşturulduğunu belirterek, bu yönde pek çok çalışma yürüttüklerini söyledi. Gıda denetimi ile ilgili olarak Büyükşehir ve ilgili ilçe belediyenin denetim ekiplerinin birlikte hareket ettiğini de ifade eden Baydemir, Fırıncılar Odası, Büyükşehir Belediyesi ve İlçe Belediyeleri’nin çakıl ekmeğin gramajı ile ilgili ortak bir çalışma yürütülebileceğini bu çalışmanın Sağlık Daire Başkanlığı’nca yapılacağını söyledi. Buna ilişkin bir üst yazı ile ilgili tüm kurumların bilgilendirileceğini ifade eden Baydemir, gıda denetiminin de bu çerçevede yapılabileceğini belirtti. Baydemir, bunun dışında mevzuatın neyi öngörüyorsa uygulanması için bir titizlik gösterilmesi amacıyla ilgili belediyelere yazı yazılabileceğini anlattı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi