Görüş Bildir

Ekmekteki 17 katkı maddesi kalkıyor

Bakan Mehdi Eker, ekmekte kullanılan 17 çeşit katkı maddesini bir kaç hafta içerisinde kaldıracaklarını açıkladı.

Ekmekteki 17 katkı maddesi kalkıyor

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu tarafından düzenlenen "Diyette Sağlıklı Ekmek Yemek Gerek" konulu panele katıldı. Bakan Eker, coğrafi yapının üzerinde yaşayacak canlıları tayin ettiğini belirtti. Gıda kültürünün hukuku, ticareti ve sanayi oluşturduğunu belirten Bakan Eker, bu coğrafyanın binlerce yıldır buğdayın ana vatanı olduğunu ifade etti.

“HATAMIZDAN DÖNMEMİZ LAZIM"

On binlerce yıl önce Anadolu ’da buğday üretimi yapıldığına dikkat çeken Mehdi Eker, “Buğdayın tam buğday ekmeği olarak yapılıyordu. Ancak biz küresel, ekonomik sebeplerden dolayı tam buğday ekmeğinden uzaklaştık. En temel gıda maddesi, en kıymetlisi buğdaydır. Çok sayıda besin elementi var içinde. İnsanın ihtiyacının önemli bir kısmını gideriyor. Hatamızdan dönmemiz lazım toplum olarak. Geçmişte farklı besinlere yönelik saldırılar oldu. Bir dönem yumurtaya saldırdı. Yok şöyle böyle zararları var dediler. Sonra etle ilgili oldu. Şimdi buğdaya dayandılar. Moda bu. Herkes bir şey söylüyor" dedi.

“EKMEKTEKİ 17 KATKI MADDESİNİ KALDIRIYORUZ"

Buğdayın hikmetinin farkında olunması gerektiğini vurgulayan Bakan Mehdi Eker, "Bakanlık olarak geçmişteki düzenlemelerin yol açtığı yanlışları düzeltiyoruz. Obezite ile mücadele çerçevesinde ekmek kalitesinin artırılması konusunda çalışmalar yapıyoruz. Türkiye’de ekmeğin içinde bulunan asgari kepek oranının en az yüzde 20 artırılmasını uygulamaya geçen sene soktuk. Tuz miktarını da yüzde 25 oranında azalttık. Ekmek satış noktalarına ‘tam buğday ekmeğinin’ satışta bulunması zorunluluğunu getirdik. Kısa süre içinde, ekmekte kullanılan 17 çeşit katkı maddesini kaldırıyoruz. Bu birkaç hafta içinde olacak. Kaliteli ekmek olacak. Hedefimiz tam buğday ekmeğine gidiş olacak" ifadelerini kullandı.

“EKMEK İSRAFI"

Ekmek israfına da dikkat çeken Mehdi Eker, ekmek tüketiminde dikkatli olunması gerektiğini, ekmeğin israf edilmemesi gerektiğini belirtti. Ekmeğin nimet olduğunu belirten Bakan Eker, “Ekmeğin yeri çöplük değildir. Ne oldu da bize her gün 6 milyon ekmeği çöpe atıyoruz? Bunun ekonomik boyu sadece 1.5 milyar lira" şeklinde konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi