Elektrik-Gaz fena çarptı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), konutlarda eylül itibarıyla geçerli olacak elektrik tarifesine yüzde 20 zam yapıldığını bildirdi. Doğalgaza ise 20,4 zam geldi.

Elektrik-Gaz fena çarptı

EPDK'den yapılan açıklamada, salgının etkilerinin küresel ekonomilerde etkisini sürdürdüğü bir dönemde başlayan Rusya-Ukrayna savaşının başta Avrupa ülkeleri olmak üzere tüm dünya enerji piyasaları için ağır sonuçları beraberinde getirdiği belirtildi.

"Küresel enerji krizi" olarak da yorumlanan bu süreçte tüm ham madde fiyatlarında olağanüstü artışlar yaşandığına işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

YÜZDE 20 İLA 50 ARASINDA ZAM

"Bu durum ülkemizdeki enerji üretim maliyetlerini de olumsuz etkilemiştir. Özellikle son aylarda küresel piyasalardaki enerji ham madde fiyatlarındaki artışların belirli seviyeleri geçmesi sebebiyle nihai elektrik tarifelerinde mesken ve tarımsal faaliyetler abone grupları için yüzde 20, kamu ve özel hizmetler sektörü ile diğer aboneler grubu için yüzde 30, sanayi abone grubu için yüzde 50 artış yapılmıştır. Bu artışla beraber 100 kilovatsaat elektrik tüketimi olan bir mesken abonesi için ödenecek tutar 173,46 lira olmuştur."  Yeni tarifeler 1 Eylül'den itibaren geçerli olacak.

DOĞALGAZ’A GELEN ZAM

Elektriğin yanı sıra sanayide kullanılan doğalgaza yüzde 50,8, küçük ve orta ölçekli işletmelerde kullanılan doğalgaza da yüzde 47,6 oranında zam yapıldı. Konutlarda kullanılacak doğal gazın nihai satış fiyatına da ortalama yüzde 20,4 oranında bir zam yapıldı. 

FATURA BİN TL’YE YAKLAŞTI

Elektrik ve doğalgaza gelen son zammın ardından Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makina Mühendisleri Odası Enerji Çalışma Grubu Başkanı Oğuz Türkyılmaz, kış aylarına gelindiğinde sadece doğalgaz faturasının aylık 900-1000 TL’ye çıkacağını söyledi. Gelen zamlarla birlikte son bir yılda vatandaşa yüzde 180’i, sanayiciye yüzde 430’u aşan enerji zamları yansıtıldı.

YAPILAN ZAM ORANI YÜZDE 1000'İ AŞTI

Türkyılmaz'ın yaptığı değerlendirmeye göre, yıl içindeki doğalgaz zamları konutlar için yüzde 119,5’i bulmuş oldu. Bu oran birinci kademe küçük işletmelerde yüzde 219,2 iken, ikinci kademe büyük işletmelerde yüzde 51,5 ve elektrik üretim amaçlı tarife için ise yüzde 273,6.

Türkyılmaz, yapılan zamların kur krizinin başladığı 2018’e göre kıyaslandığında ise, son 4 yılda konutta kullanılan doğalgazın yüzde 313, birinci kademe işyerinde kullanılan doğalgazın yüzde 620.5, ikinci kademe işyerinde kullanılan doğalgazın ise yüzde 1071,5 zamlandığı bilgisini verdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz