Elektrikte zam sinyali!

TETAŞ tarafından dağıtım şirketlerine ve görevli tedarik şirketlerine 1 Nisan 2016 tarihinden itibaren uygulanacak aktif elektrik enerji bedeli kilovatsaat başına 16,35 kuruş oldu

Elektrikte zam sinyali!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Türkiye Elektrik Ticaret Taahhüt Anonim Şirketinin (TETAŞ) dağıtım şirketlerine ve görevli tedarik şirketlerine 1 Nisan 2016 tarihinden itibaren uygulayacağı aktif elektrik enerji bedelini belirledi.

Konuyla ilgili Kurul kararları Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlandı.

Karara göre, Elektrik Piyasası Kanununun 17. maddesi kapsamında Türkiye Elektrik Ticaret Taahhüt Anonim Şirketi (TETAŞ) tarafından dağıtım şirketlerine ve görevli tedarik şirketlerine 1 Nisan 2016 tarihinden itibaren uygulanacak aktif elektrik enerji bedeli kilovatsaat başına 16,35 kuruş oldu.

AKTİF ELEKTRİK ENERJİ BEDELİ

Görevli tedarik şirketinden elektrik alan iletim sistemi kullanıcılarına uygulanan tarifelerin, TETAŞ tarafından iletim sistemine doğrudan bağlı tüketicilere uygulanmasının devamı kararlaştırıldı.

Öte yandan Kurul, serbest olmayan tüketici ile serbest tüketici olmasına rağmen tedarikçisini seçemeyen tüketicilere 1 Nisan 2016'dan itibaren uygulanacak tarifeleri de belirledi.

Buna göre, görevli tedarik şirketinden enerji alan iletim sistemi kullanıcısı tüketiciler için perakende tek zamanlı enerji bedeli kilovatsaat başına 20,52 kuruş oldu. Perakende gündüz enerji bedeli kilovatsaat başına 20,38 kuruş, perakende puant bedeli kilovatsaat başına 36,30 kuruş ve perakende gece enerji bedeli ise 8,91 kuruş olarak belirlendi.

EPDK, elektrikte serbest tüketici olabilme limitini yıllık 3 bin 600 kilovatsaat olarak açıklamıştı.

BAKAN ZAM YOK

Buarada Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, elektriğe zam yapılacağı yönündeki iddialara ilişkin, "Bir atasözümüz var, 'Yalancının mumu yatsıya kadar yanar' böyle bir zam yok, olsa bunu içtenlikle söyleriz." dedi.

Yılmaz, bazı basın yayın organlarında yer alan 1 Nisan itibarıyla elektriğe zam yapılacağı iddialarıyla ilgili, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Elektrik fiyatları ile ilgili daha önce de manipülasyon yapılmaya çalışıldığını belirten Yılmaz, "Yılbaşında da bunu çok manipüle eden çevreler oldu. Bu çevrelerin olması çok normal. Neticede bugün 80 milyonluk bir ülkede yaşıyoruz ve dışarıdan da bu işleri karıştırmak isteyen çevreleri düşündüğümüzde, bunların olması normal." diye konuştu.

Yılmaz, yeni belirlenen tarifede herhangi bir zammın söz konusu olmadığını belirterek, "Neticede bizim bir atasözümüz var yalancının mumu yatsıya kadar yanar. Bunları söyleyenlerin mumları da 1 Nisan'a kadar yanar, yarın göreceğiz. Böyle bir zam yok, olsa bunu içtenlikle söyleriz. Daha önce de enerjiye ne kadar zam geleceği hususunda biz önceden açıklama yapıyorduk." ifadelerini kullandı.

EPDK'nın yarın itibarıyla yeni tarifelerini açıklayacağını aktaran Yılmaz, şunları kaydetti:

"Bu tip manipülatif, spekülatif haberler tamamen kötü niyetli, özellikle piyasayı karıştırmak isteyen hem hükümetimize hem kurumumuza yönelik birtakım saldırılardan başka bir şey değildir. Bunlar yalan haberlerdir, bunlar aslı astarı olmayan haberlerdir, yarın tarifemizi göreceksiniz. Biz dün kararımızı aldık, bununla ilgili herhangi bir nihai tüketiciye yansıyacak zam söz konusu değil"

Kaynak: Diyarbakır Söz