Görüş Bildir

Emekli ne zaman maaş alacak, Emeklilere maaş artışı olacak mı? Kesintisiz maaşlar ne zaman alıncak?

Emeklilere büyük müjde maaş kesintilerinden geldi. Nisan ayından itibaren maaşlarını kesintisiz olarak alacak olan emekliler 87 ile 383 lira arasında zamlı maaş alacaklar. Emeklilerin maaşı neden kesintisiz olarak yatmıyor? Emekli maaşları ne kadar olacak? Kesintisiz maaşlar ne zaman yatacak? İşte o detaylar ..

Emekli ne zaman maaş alacak, Emeklilere maaş artışı olacak mı? Kesintisiz maaşlar ne zaman alıncak?

 Bağ-Kur ve SSK’dan emekli olup kendi işini kuran emeklilerin maaşlarındaki yüzde 10′luk kesinti önümüzdeki ay artık alınmayacak. Bu emekliler için 87 ile 383 lira arasında gelir artışı anlamına geliyor.

EN DÜŞÜK MAAŞ 786 LİRA DEĞİL 874 LİRA OLACAK

Halen en düşük emekli aylığı (Bağ-Kur tarım) 874 lira 19 kuruş. Bu maaşı alan emeklilerden Bağ- Kur kapsamında çalışmaya devam edenlerin eline yüzde 10′luk kesinti sebebiyle 786 lira 77 kuruş geçiyordu. Kesinti kalktığı için emeklinin eline artık maaşı tam olarak geçecek başka bir deyişle 87 lira 42 kuruş daha fazla gelir elde etmiş olacak.

EN YÜKSEK MAAŞ DA 383 LİRA ARTACAK!

SSK’daki en yüksek emekli maaşı ise 3 bin 814 lira. Bu parayı alan ve halen çalışmakta olanla emeklilerin eline aylık 3 bin 431 lira geçiyordu. Kesintinin kalkmasıyla bu emeklinin eline de maaşının tamamı geçecek yani bu emeklinin aylığı 383 lira artmış olacak.

SSK ve BAĞKUR emekli maaşlarına 2016 yılının ocak ayından itibaren ayda 100 lira seyyanen zam yapılmasını öngören düzenleme, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. Bu düzenlemenin de içinde yer aldığı 9 maddelik hükümet tasarısının son 3 maddesi üzerindeki görüşmeler sürüyor. HDP’nin 100 liralık zammın 300 liraya çıkarılması, CHP’nin 100 liralık bu zammın Eylül 2015’ten itibaren emeklilere ödenmesi ve MHP’nin de bu zam yerine emeklilere her yıl Mart ve Eylül aylarında net asgari ücret kadar “Emekli Destek Ödeneği” verilmesine ilişkin önerileri ise AK Partililerin oylarıyla reddedildi. Emekli maaşı zamları konusunda beklenen haber geldi, 2016 Ocak zamları netleşmeye başladı.

Yaklaşık 10.9 milyon emekli, 2016 için öngörülen maaş zamları oranlarını, hükümet tarafından yapılan her açıklamayı yakından takip ediyordu. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin büyük bir merakla beklediği 2016 Ocak emekli maaş zammı oranı, Temmuz-Ekim enflasyonun açıklanmasıyla, netleşti. Temmuz-Ekim enflasyonu yüzde 2.96 çıkmasıyla emeklilere 2016 Ocak'ta 100 liralık artışa ek olarak verilecek zammın yüzde 3'ün üzerinde zam alacağı belli olmuştu. TBMM Genel Kurulu toplantısıyla emeklileri heyecanlandıracak yeni gelişmeler ortaya çıktı.

Kurulda konuşan Maliye Bakanı Naci Ağbal en düşük SSK işçi emekli aylığının yüzde 12,5 oranında artacağını söyledi. Her yıl Ocak ve Temmuz'da enflasyon zammı alan SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin Ocak 2016'da 2015'in ikinci 6 aylık döneminde gerçekleşen enflasyon kadar zam alacacağı kesinleşmiş, zammın yüzde 3'ün üzerinde olacağı belli olmuştu.

SSK ve Bağ-Kur emeklileri, enflasyon zamma ilaveten 100 liralık seyyanen zam olacağı söylenmişti. 2015 yılı Ocak ayında tüm SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarında yüzde 2,33 oranında, temmuz ayında ise yüzde 4,76 oranında genel artış yaptıklarını ifade eden Maliye Bakanı Naci Ağbal; "SSK işçi emekli aylığı yüzde 12,5; BAĞ-KUR esnaf emekli aylığı yüzde 13,7; tarım BAĞ-KUR emekli aylığı yüzde 16,7; memur emekli aylığı ise yüzde 6,5 oranında artırılacak." dedi.

SSK ve BAĞKUR emekli maaşlarına Ocak ayı itibariyle ayda 100 TL seyyanen zam yapılmasını içeren yasa tasarısının iki maddesi de genel kurulda onaylandı."Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" ile mevzuatta yer alan ve belirli bir süre uygulanmak üzere yürürlüğe konulan geçici maddelerin bir kısmının ay sonunda dolacak olan uygulanma süreleri uzatılıyor.

Kabul edilen maddlere göre; sanayi sicil belgesi olan sanayi işletmeleri, imalat sanayinde kullanılmak üzere aldıkları makine ve teçhizat finansmanı için kullandıkları krediler dolayısıyla lehe alınan paralardaki yüzde 5 banka muameleleri vergisinden istisna tutulacak.

Gelir Vergisi Kanunu'nun; menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarıyla mevduat faizleri, repo gelirleri ve katılım bankalarından elde edilen kar paylarının vergilendirilmesini düzenleyen geçici maddesi ile Türkiye Jokey Kulübü'nce organize edilen yarışmalarda görev alan jokeylerle, jokey yamağı ve antrenörlere ücret olarak yapılan ödemeler üzerinden yüzde 20 gelir vergisi kesintisi yapılmasına ilişkin maddenin bu ay sonunda dolacak uygulama süresi 31 Aralık 2020'ye kadar devam edecek.

SEYYANEN ZAM ALMAYAN EMEKLİ KALMAYACAK

Maaşı bin 100 liranın altında olan SSK ve Bağ- Kur emeklileri, geride bıraktığımız temmuz ayında ekstra seyyanen zam almıştı. Enflasyon artışı ardından, maaşı bin lira ve altında olanlara 100 lira zam yansıtılmıştı. Bin lira maaş alan emeklilerin maaşı ise bin 100 liraya tamamlanmıştı. Hükümetin bu düzenleme ise 5 milyon 125 bin emekli ekstra zam almış oldu. 2016'da çıkacak yasa ile SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin tamamının geliri ayda 100, yılda bin 200 lira yükselece. Böylece seyyanen zam düzenlemesinden yararlanmayan emekli kalmayacak.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi