Emekli öfkeli!

Türkiye'de emeklilerin maaşlarına yapılan son zamların ekonomik sıkıntılarını hafifletmek yerine daha da derinleştirdiği ifade eden Emekliler, maaşlarının yaşam maliyetlerini karşılayacak düzeyde olmasını talep ettiler.

Emekli öfkeli!

Emekliler, 10 bin liraya mahkum edilerek geçim sıkıntısıyla boğuşuyor. Artan maliyetler ve yetersiz maaşlar, emeklileri ekonomik olarak köşeye sıkıştırıyor. Temel ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çeken ve geçim sıkıntısıyla baş başa kalan emekliler, daha adil bir gelecek için yetkililerden çözüm bekliyor.

Öte yandan emeklilerin yaşadığı ekonomik zorluklar, emekli maaşlarının yetersizliği Türkiye genelinde endişe yaratmaya devam ediyor. Son dönemde yapılan zamla birlikte artan emekli maaşları, temel ihtiyaçları karşılamak için yetersiz kalırken, birçok emekli geçim sıkıntısı içinde olduğunu dile getiriyor.

"ESKİDEN ALDIĞIM MAAŞLA 3 ÇEYREK ALTIN ALINIYORDUM 10 BİN LİRA MAAŞLA BU MÜMKÜN MÜ?"

Kiracı olan bir emeklinin aldığı 10 lira maaşla nasıl geçinebileceğini sorgulayan Sadullah Erden, "Ev kirası kaç para oldu, nasıl idare edecek? Çocukları varsa ve okutuyorsa nasıl geçinecek? Zavallı hiçbir şey yapamaz. Ben kiracıyım, kalp, diyabet ve tansiyon hastasıyım ve 5 çocuğum var, zar zor idare ediyorum. Birkaç gram çekirdek aldım çocuklarıma, 70 lira tuttu. Maaş neden 10 bin liraya yükseldi? Gıda fiyatlarını düşürsünler, kimse maaşa zam istemeyecek. Eskiden aldığım maaşla 3 çeyrek altın alınıyordu ama şimdi 10 bin lira ile bu mümkün mü? Erzak, elbise almaya para kalmıyor." şeklinde konuştu.

"DAHA FARK ALMADAN HER ŞEYE YÜZDE YÜZ ZAM GELDİ, 10 BİN LİRAYI VERMESİNLER İSTEMİYORUM"

Emeklilere yapılan son zamdan memnun olmadığını ifade eden Mehmet Ay, "10 bin lirayı vermesin istemiyorum, sadece doğalgaz, elektrik ve su parasıdır. Benim emekliliğim bu. Ne düşündüklerini ne yaptıklarını anlamış değilim. Çok zor durumdayız, böyle olmamalı. Başka bir iş yapacak gücüm kalmadı ki; emekli olan kişinin çalışacak gücü yok. Daha fark almadan her şeye yüzde yüz zam geldi. Gıdaya zam yapmasınlar, fark da istemiyoruz. 20 yıldır ne çocuğumu evlendirebiliyorum ne ev alabiliyorum ne de araba alabiliyorum. Hep geriye gittim. 18 yaşına gelen bir gencin en büyük hayali nedir? Evlenmek, ev almak ve araba sahibi olmaktır. Çocuklarımız hepsinden mahrum." şeklinde serzenişte bulundu.

"BANKAYA MI YETİŞEYİM, EVİMİN ERZAKINA MI YETİŞEYİM? NEYE YETİŞECEĞİMİ BİLMİYORUM"

Emeklilerin çok vahim bir durumda olduğunu ifade eden Edip Barak, "30 sene çalışan bir emeklinin emeğinin hakkını almaması hoş bir durum değil. Sayın Cumhurbaşkanımız eğer 10 bin lira maaş ile geçinebiliyorsa, benim için diyecek bir şeyim olmaz. Ben emekli maaşı alıyorum, ama 150 bin lira borcum var. Bankaya mı yetişeyim, evimin erzakına mı yetişeyim? Neye yetişeceğimi bilmiyorum. Bir kilo et 100 lirayken 430 liraya yükseldi. Sence ben nasıl et alabilirim? Alma gücüm yok." şeklinde yaşadığı mağduriyeti anlattı.

"BİR EMEKLİ MAAŞI EN AZ ASGARİ ÜCRET KADAR OLMALIYDI"

10 bin lira emekli maaşının günümüz şartlarını ele alındığında kesinlikle yetmediğini ifade eden Ali Çivi, "Bir emekli maaşı en az asgari ücret kadar olmalıydı, adı üstünde asgari ücret. Bunu hükümetten bekliyorduk. Ev kirası, elektrik, doğalgaz ve su faturası zaten o bin lira tutuyor, emekli maaşı zaten gitti. Emekliler bunu beklemiyordu, seyyanen memura verdiğini emekliye de vermesi gerekirdi, en azından seyyanen 5 bin lira vermesi gerekirdi, olmadı, emekli maaşı 15 bin lira olsaydı bir denge sağlardı ama 10 bin lira ile denge sağlanmaz." şeklinde görüşlerini dile getirdi.

"10 BİN LİRA MAAŞ NEYE YETECEK? KİRAYA MI, DOĞALGAZA MI, ELEKTRİĞE, SUYA MI?"

Emeklilerin yaşadığı zorluklar nedeniyle ne gece ne gündüz uyku uyayamadığına dikkat çeken Akif Erdoğan, "Gerçekten emekliler zor durumda çünkü 30 yıl hizmet yapan emekliler hep bu günleri beklediler. 10 bin lira maaş neye yetecek? Kiraya mı, doğalgaza mı, elektriğe, suya mı verecekler, onlar da şaşırmış. Bu saatten sonra emekli çobanlık mı, marangozluk mu? Zaten 30 yıl çalıştılar, yaşlarını doldurup emekli oldular. Emeklilerin gezmeye, lokantada yemek yeme hakları yok mu? Bir ekmek 10 lira oldu. Ben eve günde 18 ekmek götürüyorum, sadece kuru ekmeği hesaplasınlar bakalım, borçlu çıkıyor muyum, çıkmıyor muyum? Onlara soruyorum." şeklinde konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz