Emekliler emekli maaş Revizesi için hükümete seslendi

Emeklilerden hükümete 'emekli maaşının revize edilmesi' çağrısı.

Emekliler emekli maaş Revizesi için hükümete seslendi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından en düşük emekli maaşının 7 bin 500 liradan 10 bin liraya çıkarılmasının kabul edilemez olduğunu belirten emekliler, emekli maaşının en kısa sürede revize edilerek geçinebilecek orana yükseltilmesi çağrısında bulundu.

Emekliler, emekli maaşıyla ilgili beklentilerini sıraladı. En düşük emekli maaşının 7 bin 500 liradan 10 bin liraya yükseltilmesinin beklentilerini karşılamadığını ifade eden emekliler, en düşük emekli maaşının asgari ücretin altında olmaması gerektiğini belirtti.

Emekli maaşının; Yüksek kira artışları, gıda fiyatları, çocuklarının okul masrafları karşısında hiçbir anlam ifade etmediğini kaydeden emekliler, tek taleplerinin emeklerinin karşılığını alabilmek olduğunu vurguladı.

"MAAŞ YETMİYOR"

Emekli maaşının masraflar karşısında eriyip gittiğini söyleyen emekli Hasan Aslan, "Kiralık evde kalıyoruz. Emekli maaşı azdır ve bizlere yetmiyor. Bu zamanda 10 bin lirayla kim geçimini sağlayabilir? Bir kilo domatesin fiyatı 30-40 lira, biberin 40 liraya, bir teneke yağın fiyatı ise 700 liraya çıkmış durumda. Her şey çok pahalı. En düşük emekli maaşının asgari ücretin altında olmaması lazım. 25 yıl emek verdim ama halen 10 bin lira alıyorum ve bu da bize yetmiyor." dedi.

"DURUM ÇOK ZORLAŞMIŞ"

Emekli olmasına rağmen çalışmak zorunda kaldığını belirten Haydar Ceylan, "58 yaşındayım ve şu anda 10 bin lirayla nasıl geçineceğim? Geçinemediğim için de halen çalışıyorum. Bir yemek ücreti daha önce 40-45 lirayken şu anda 170 lira olmuş durumda. Kırmızı etin kilosu geçen sene 150 liraydı ama şu anda kemiklisi 300 lira olmuş. Durumlar çok zor olmuş. Ben çalıştığım için idare ediyorum ama çalışmayan insanlar var. En düşük emekli maaşının 15 bin TL'den aşağı olmaması lazım." diye konuştu. 

"BUGÜN ÇOCUKLARIMIZA BİLE BAKAMIYORUZ"

35 yıl boyunca çalıştığını aktaran bir diğer emekli Mehmet Zeki Cengiz ise şunları söyledi:

"Aldığım maaş 10 bin 200 lira. O kadar çalıştım ama bir ev bile alamadım. Daha ne diyeceğim? Hayat şartları şu anda hiç iyi değil. Bugün çocuklarımıza bile bakamıyoruz. Yetkililerden biz emeklileri düşünerek iyi bir çalışma yapmalarını istiyoruz. Sadece kendilerini değil, fakir ve fukarayı da düşünsünler. En düşük emekli maaşı asgari ücretin altında olmaması gerekir. Tabi o da yeterli değil ama yine de idare edeceğiz." 

"SESİMİZİN DUYULMASINI İSTİYORUZ"

Emekli maaşının kendilerine yetmediğini, zor şartlarda geçindiklerini belirten Sultan Ayaz, "Bu maaşla ev de kiralayamadığımdan kızımda kalıyorum. Kiralık eve geçsem maaşım yetmez. En düşük emekli maaşı asgari ücret olsa belki idare ederiz. Tabi bu şartlarda yine idare olmuyor ama yapacağımız bir şey yok. Yetkililerden isteğimiz bizlere baksınlar, bize yardım etsinler, bizimle ilgilensinler ve sesimizi duymalarını istiyoruz." dedi. 

"İSTEĞİMİZ MAAŞIMIZIN İYİ BİR SEVİYEYE GETİRİLMESİDİR"

Tek isteklerinin iyi bir yaşam sürmek olduğunu vurgulayan Naif Kılınç, "25 yıllık emeğim var ve şu ana kadar aldığım maaş 7 bin 500 liraydı. İki öğrencim var. Biri üniversite okuyor, diğeri ise lise son sınıfa gidiyor. Bundan dolayı maaşım kesinlikle bana yetmiyor ve çok mağdur durumdayız. Emekliler olarak isteğimiz maaşımızın iyi bir seviyeye getirilmesidir. Devletten biz emeklilere yardımcı olmalarını bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

"HAYAT ŞARTLARI ZOR"

Emekli maaşları arasındaki dengesizliğin ortadan kaldırılması gerektiğini belirten Mehmet Eşref Baltaş da şunları kaydetti:

"Emekli maaşlarında çok büyük bir dengesizlik var. Bazı emekliler 28 bin lira alıyor ve kendilerine yetmediklerini söylüyorlar. Devlet bana ise 10 bin lira maaş vereceğini söylüyor. SSK emeklisiyim. Hayat şartları zordur. 10 bin lira bir emekliye kesinlikle yetmez. Hatta bu şartlarda 20 bin lira bize yetmez. Hükümetten talebimiz emekliler arasındaki dengesiz maaşları ortadan kaldırsınlar."

HABER MERKEZİ

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler