Görüş Bildir

Emeklilikte yaşa takılana güzel haber!

Emeklilikte yaşa takılanların sorunu 2008'den beri devam ediyor.

Emeklilikte yaşa takılana güzel haber!

8 Eylül 1999 öncesinde SSK'lı, Bağkurlu ve Emekli Sandığı (memur) mensubu olarak iş hayatına başlayanlar erkek ise 25 yıl ve 5000 gün, kadın ise 20 yıl ve 5000 gün şartıyla emekli olabiliyordu.

Örneğin; 18 yaşında sigortalı işe başlayan bir kadın 5000 günlük primi tamamlarsa 38 yaşında, erkekler de 43 yaşında emekli olabiliyordu.

Fakat 1999'da emeklilik yaşı ve istenen prim şartı arttı. 1999'dan sonra işe girecekler için kadınlarda emeklilik yaşı 38'den 58'e, erkeklerde 43'ten 60'a çıkarıldı.

SSK'ya tabi çalışanın emeklilik için ise gereken gün sayısı 7000'e yükseldi. 1976 ile 1999 yılları arasında işe girenlere ‘kademeli yaş' şartı getirilirken, 5510 sayılı yasayla 30 Nisan 2008'den itibaren işe girenlerde emeklilik yaşı 65 oldu.

İşte bu uygulama milyonlarca kişiyi mağdur etti.

Emekliliğine kısa süre kalanlar düzenlemeden sonra yıllarca beklemek zorunda kaldı. Bu kişilere ‘emeklilikte yaşa takılanlar' ya da ‘EYT' deniliyor.

Emeklilikte yaşa takılanlar sorunlarına çare bulmak için siyasi partiler dahil her kapıyı çaldı.

Talepleri kanun teklifiyle Meclis gündemine de geldi.

MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem'in verdiği teklifin yakın bir tarihte ilgili komisyona havale edildiği öğrenildi.

Bir başka deyişle konu artık Meclis'te detaylıca incelenecek. Düzenlemeyi çoğu milletvekili destekliyor.

Tamda bu gelişme yaşanırken Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği Başkanı Gönül Boran Özüpak konuyla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.

Aldıkları bilgilerin kendilerini umudun çok daha yüksek seviyesine taşıdığını belirten Özüpak...

“Ak Parti Grup Başkanı Naci Bostancı ile yaptığımız görüşme sonrasında; ‘Sizin sorunlarınızı biliyoruz ve bunlarla ilgili çalışma başlattık' dediğini bizzat kendi ağzından duydum.

Bizlere umut verdi. MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay'la görüşmemiz oldu.

Komisyona giden iki tane teklif var. onların takibini yapıyoruz. Bize göre aralık sonuna kadar bu işler bitecek. Umudumuz bu yönde inancımız bu yönde” dedi.

Kaynak: İHA

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi