Eşi vefat eden kadınlara maaş bağlanması

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin: ''Bu, sosyal devlet olmanın ve sosyal adaletin önemli bir çalışmasıdır''

Eşi vefat eden kadınlara maaş bağlanması

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, eşi vefat eden ihtiyaç sahibi kadınlara maaş bağlanması uygulamasında, şu ana kadar 180 bin başvuru yapıldığını, bunlardan 40 bininin elendiğini bildirdi.

Şahin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Aydın Valisi Kerem Al'ı makamında ziyaret etti. Ziyarette gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şahin, Bakanlığın yeni bir yapılanma içinde olduğunu ve hükümetin sosyal politikalara çok yüksek mali destek sağladığını ifade etti.

Fatma Şahin, bakanlık olarak yaşlılara, annesiz, babasız evlatları korumak adına çok önemli görevler yaptıklarını, bu noktada diğer tüm bakanlıkların da kendilerine destek verdiğini dile getirerek, ''Teşkilatlarımızla, parlamentodan aldığımız güçle, sorunları çözmeye, 2023 yılında güçlü toplum hedefine ulaşmak için büyük gayret gösteriyoruz'' dedi.

Eşi vefat etmiş kadınlar


Eşi vefat etmiş kadınlara maaş bağlanması uygulamasına ilişkin soru üzerine, yeni bir düzenlemeyle muhtaç durumda bulunan ve sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi olmayan kadınlara maddi destek sağlandıklarını ifade eden Şahin, uygulamayla resmi nikahlı eşi vefat eden kadınlara, aylık 250 lira olmak üzere iki ayda bir 500 lira ödeme yapılacağını ve aylıkların bağlanmasına başlandığını belirtti.

Şahin, uygulamanın Boğaziçi Üniversitesi işbirliğiyle yürütülen 2 yıllık çalışmanın ürünü olduğunu dile getirerek, şu bilgileri verdi:

''Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, kadınların yoksulluktan daha fazla etkilendiği gerçeğinden hareketle 'Eşi Vefat Etmiş Kadınlar İçin Bir Nakit Yardım Programı Geliştirilmesine Yönelik Araştırma Projesi'ni Boğaziçi Üniversitesi ile yürüttü. Proje sonucunda, eşi vefat etmiş kadınların yiyecek, yakacak, giyecek, ev eşyası ve çocukların eğitimi gibi temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk çektiği tespit edildi ve kadınlara yönelik düzenli nakit yardımı yapılması önerildi. Yaklaşık 2 yıl bu çalışma sürdü. Hiçbir sosyal güvencesi olmayan ve eşi vefat etmiş kadınları içeren Düzenli Nakit Yardım Programı'na göre, ihtiyaç sahibi kadınlar, nakdi yardımlarını iki ayda bir 500 TL olarak alacak. Şu ana kadar 180 bin başvurunun 40 bini elendi. Başvuruları sorgu sitemine göre değerlendiriyoruz. Bu, sosyal devlet olmanın ve sosyal adaletin önemli bir çalışmasıdır.''

220 milyon TL'lik yatırım


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da büyüyen Türkiye'nin ihtiyaçlarının da arttığını, bu ihtiyaçların arasında enerjinin de yer aldığını belirterek, bunu karşılamak için çalıştıklarını söyledi.

Enerji ihtiyacı artışının Aydın ve bölgesinde, diğer bölgelere göre yüzde 13-14 daha artış gösterdiğini belirterek, ''İkinci beş yıllık planda aldığımız verilere göre, bu bölgeye yatırım 4-4,5 kat artmış. Bölgeye 113 milyon lira elektrik dağıtımı için 85 milyon lira da elektrik iletim hatları için yatırım yapılacak. Bu şu demektir, bölgeye 220 milyon lira yatırım yapılacaktır. Buradan aldığım raporlara göre rahat dönüyorum'' dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, valiliğin ardından Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu'nu da ziyaret etti.

Kaynak: Diyarbakır Söz