Esnaf tepki verdi

Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu, bölge halkının, kazılan hendeklerin, yapılan 'özyönetim' ilanlarının karşısında durduğunu belirterek, "Bir kısmı sandığa gitmemekle, bir kısmı da verdiği oylarla tepkisini gösterdi" dedi.

Esnaf tepki verdi

Milletvekili genel seçiminde AK Parti'nin elde ettiği başarı, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki esnaf ve yatırımcılarca olumlu karşılandı.

Diyarbakır ESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu, Türkiye'de 7 Haziran'dan sonra hem ekonomik hem de toplumsal açıdan ciddi bir istikrarsızlığın ve güvensizliğin oluştuğunu belirterek, vatandaşın istikrar istediğini söyledi.

Yeni meclisle Kürt meselesinin çözümü noktasında hükümetin elinin güçlü olması gerektiğini dile getiren Ebedinoğlu, "Güçlü bir hükümet, siyaseten güçlü bir yapı oluşmuş Meclis'te. Buna bütün siyasi partilerin ve özellikle HDP'nin destek vermesini istiyoruz. Halk da bunu istiyor. Artık savaşın değil siyasetin hakim olduğu bir Türkiye gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye ve bölgeden HDP'ye 7 Haziran'da ciddi bir desteğin verildiğini ve HDP'nin 80 milletvekiliyle Meclis'te temsil edildiğini hatırlatan Ebedinoğlu, bölgenin ve bazı illerinin HDP'ye desteği, "Kürt sorununun siyasi zeminde çözülmesi" adına verildiğini kaydetti.

Ebedinoğlu, 7 Haziran'dan sonra eylem ve olayların başlamasıyla, özellikle şehir merkezlerinde, sivil alandaki çatışmaların, eylemlerin hayatı olumsuz etkilediğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Bölge halkı, kazılan hendeklerin, yapılan 'özyönetim' ilanların destekçisi olmadı, karşısında durdu. Bunu bir kısmı sandığa gitmemekle, bir kısmı da verdiği oylarla tepkisini gösterdi. Halkın ve toplumun destek vermediği hiçbir eylemin yaşama şansı yoktur. Bu noktada herkesin ciddi anlamda bir kez daha düşünmesi gerekiyor. Bölge ve Kürt sorunu var. Bunun savaşla çözülmeyeceğini devletin de PKK'nın da farkında olması gerekiyor. İnsanlar ölüm, çatışma istemiyor."

"HALK SANDIKTA CEVABINI VERDİ"

Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı (GÜNGİAD) Başkanı Hakan Akbal 40 yaşında olduğunu ve bölge halkının Çözüm Süreci ile huzurlu günler geçirdiğini, bunun dışında böyle bir hayat yaşayamadıklarını söyledi.

Akbal, "Bu halk artık bu konfora alıştı. Son süreçte bu konforlu yaşam yerini tekrar 1990'lı yılların daha ötesine götürünce halk haklı olarak tepki verdi. Vatandaşlar, Çözüm Süreci'nin devamından yana. Bu çatışma ortamının kırsaldan merkeze gelmesi bir anlamda o bölgede yaşayan halkın da sandıkta cevap vermesine sebep oldu" şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE İÇİN BÜYÜK BİR ŞANS DAHA DOĞMUŞTUR"

Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı İdris Alan, seçimlerin hayırlı olmasını dileyerek, yüksek oranda seçimlere katılan milletin, büyük bir olgunlukla iradesini sandıkta gösterdiğini, böylece Türkiye'nin güçlü ve sağlam bir demokrasi geleneğine sahip olduğunu bir defa daha ortaya koyduğunu belirtti.

Alan, şimdi milletin iradesiyle oluşan Meclis'in başta terör olmak üzere ekonomiye odaklanması gerektiğinin altını çizdi.

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Elazığ Şube Başkanı Hasan Uzun da bugün ülke için yeni ve umut dolu bir dönemin daha başlangıcı olduğunu belirterek, "Ülkemizin kalkınması yolunda önemli bir dönüm noktası olacağına inandığımız bu 4 yıllık dönemde, Türkiye için büyük bir şans daha doğmuştur’" ifadesini kullandı.

Uzun, 5 aylık belirsiz dönem ve uzlaşmaz görüntü veren siyaset anlayışının, milletin nezdinde kabul görmediğini kaydederek, milletin, ülkemizin kalkınması yönünde gösterdiği tercihi değerli bulduklarını bildirdi.

Bu sonuçların aynı zamanda, mazlum milletlerin Türkiye'den beklentileri bakımından da önemine işaret eden Uzun, özellikle Ortadoğu'da yaşanan sıkıntılarla kanlı teröre karşı daha etkin mücadelenin yolunun da açılacağını aktardı.

"İNSANLAR ARTIK HUZUR İÇİNDE YAŞAMAK İSTİYOR"

Batman TSO Başkanı Kadir Demir, bölgede mahalle aralarına hendeklerin kazılması ve kepenklerin kapatılması gibi terör olaylarının HDP'nin oy kaybına neden olduğunu, insanların artık huzur içinde yaşamak istediğini dile getirdi.

7 Haziran seçimleri sonrası ülkenin güçlü bir iktidara ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Demir, "AK Parti'nin yüzde 50'e yakın bir oyla tek başına iktidara gelmesi ülke açısından çok önemli. Ekonomi ve barış süreci gibi ülkenin iki önemli projesi var. HDP'nin de oy kaybının son çıkan olayların etkisi olduğunu düşünüyorum" dedi.

Demir, HDP'nin Meclis'te, AK Parti'nin de tek başına iktidarda olmasının barış sürecine ciddi manada hizmet edeceğini düşündüğünü, vakit geçirmeden Çözüm Süreci'nin tekrar başlaması gerektiğini sözlerine ekledi.

"SEÇİM SONUCUNUN PİYASALARA YANSIMASINI BEKLİYORUZ"

Bingöl TSO Başkanı Erkan Çalbay, halkın istikrara oy verdiğine, halk iradesine herkesin saygı göstermesi gerektiğine dikkati çekerek, bölgeye ekonomik yatırımların devam etmesini, dövizde yaşanan dalgalanmanın son bulmasını istediklerini belirtti.

Çalbay, 13 yıllık tek parti iktidarında ülkenin çok önemli bir aşama kaydettiğini, anlatarak, "Ekonomik alanda çok büyük gelişmeleri gördük. 1 Kasım seçimlerinin ardından oluşan siyasi istikrarla birlikte bunların yeniden yaşanacağına inanıyorum" diye konuştu.

Bingöl ESOB Başkanı Ali Bayram ise seçimde alınan sonucun halkın tercihi olduğunu vurgulayarak, "7 Haziran seçiminin ardından oluşan belirsizlik ve ekonomik durgunluğun tek parti iktidarıyla yeniden canlanacağını umut ediyorum. Bu yönde hükümetin esnafa verdiği vaatler var. Bundan sonra hükümetin icraatlarını bekliyoruz" dedi.

Siirt ESOB Başkanı Rıfat Ayyıldız, yeni bir dönemden umutlu olduklarını, hükümetin bir an önce barış ve huzuru tecelli edecek adımlar atmasını beklediklerini, halkın kendini güvende hissetmesi için yeni bir Çözüm Süreci'ne ihtiyaçları olduğunu söyledi.

Siirt TSO Başkan Vekili Nedim Kuzu ise seçimde milletin istikrara oy verdiğini, saldırılara ve teröre 'hayır' dediğini bildirerek, seçim sonucunun bütün piyasaya yansımasını beklediklerini bildirdi.

"ÜLKENİN GELECEĞİNE KATKI SUNACAK BİRLİK VE BERABERLİĞİ YAKALAMAMIZ LAZIM"

Şırnak TSO Başkanı Osman Geliş, herkesin milli iradeye saygı duyması gerektiğini, bu saatten sonra ülkenin geleceğine katkı sunacak çalışmalara ve çabalara destek verilmesini beklediklerini kaydetti.

Geliş, "Türkiye'yi bir bütün olarak görmemiz lazım. Bugün bir bölge sıkıntı yaşıyorsa ülkenin hepsine yansıyor. Türkiye'ye bölge bölge olarak değil bir bütün olarak bakıp, ülkenin geleceğine katkı sunacak birlik ve beraberliği yakalamamız lazım. Yeni kurulacak hükümet hayırlı olsun" şeklinde konuştu.

"ESNAFIMIZA UMUT OLDU"

Mardin ESOB Başkanı Doğan Gazan, seçim öncesi bölgede yaşanan olayların esnafı olumsuz etkilediğini dile getirdi. Siftah yapamayan esnafın icralık olduğunu ve borcunu ödeyemez duruma geldiğini kaydeden Gazan, şunları kaydetti:

"Seçimde milletimiz esnafımız, 'istikrar' dedi. Başarılı bir sonuç oldu. Esnafımıza umut oldu. Sonuçlar hem memleketimize hem de bölgemize hayırlar getireceğine inanıyoruz. Vaat edilen sözlerin yerine getirilmesini istiyoruz. Özellikle de Doğu ve Güneydoğu'da zarar gören esnaflarımıza pozitif bir destek istiyoruz. Esnaf ve sanatkarımız verdikleri çeklerini, kredi kartları borçlarını karşılayamaz, kullandıkları kredileri ödeyemez durumda. Borçlanın ertelenmesini talep ediyoruz. Bunlar da sağlanırsa esnafımızın rahat nefes alacağını ve geleceğe güvenle bakabileceğini düşünüyoruz."

Kaynak: Diyarbakır Söz