Et fiyatı arttı

Hayvan tedarikindeki sıkıntı sebebiyle kırmızı et fiyatlarının kısa bir zaman içerisinde 100-110 TL’ye kadar çıktığını aktaran Rüzgar, Ramazan ayında et fiyatının daha da yükseleceği endişesinde bulunduklarını ifade etti.

Et fiyatı arttı

Ülke genelinde canlı hayvan sıkıntısının yaşandığını belirten Batman Kasaplar Derneği Başkanı Mehmet Ali Rüzgar, bu durumun oluşturduğu sıkıntı nedeniyle kırmızı et fiyatlarının büyük oranda arttığını söyledi.

Kasapların canlı hayvan bulmakta ciddi problem yaşadığını belirten Rüzgar, bu sorunun ileriki zamanlarda çok daha ciddi boyutlara gelebileceğini anlattı.

Hayvan tedarikindeki sıkıntı sebebiyle kırmızı et fiyatlarının kısa bir zaman içerisinde 100-110 TL’ye kadar çıktığını aktaran Rüzgar, Ramazan ayında et fiyatının daha da yükseleceği endişesinde bulunduklarını ifade etti.

Sorunun yanlış uygulamalardan kaynaklandığını, ihtiyaçları olduğu halde canlı hayvanın ihraç edilmesine hiçbir anlam veremediklerini dile getiren Rüzgar, bir an önce ihracatın durdurulup, dışardan canlı hayvanın getirilmesi gerektiğini kaydetti.

“ŞU ANDA HAYVAN BULMAKTA ZORLANIYORUZ”

Hayvan sıkıntısının ülkenin tamamında yaşandığına dikkat çeken Rüzgar, “Şu anda hayvan bulmakta zorlanıyoruz. Bazı günler hayvan borsasına gidip hayvan alamadan geri dönmek zorunda kalıyoruz. Bu ciddi bir sorundur. Hatta bu sorun ileriki zamanlarda daha da büyüyeceği öngörüsünde bulunuyorum. Bir ülkenin ihtiyaç fazlası ancak ihracat olur. Ama maalesef Türkiye’de ihtiyacımız olduğu halde şu anda yurt dışına canlı hayvan gidiyor. Neredeyse her gün tırlarla Irak’a, Katar’a maalesef ihracat oluyor. Bu yanlış bir politikadır.” dedi.

“ETE GÜNLÜK ZAM YAPMAK ZORUNDA KALIYORUZ”

Kasapların canlı hayvana ihtiyacının olduğunu dile getiren Rüzgar, “Hayvan sıkıntısından dolayı her gün zam yapmak zorunda kalıyoruz. Daha önce senede bir ya da iki kez zam gelirken şu anda ete günlük zam yapmak zorunda kalıyoruz. Çünkü bizde hayvanı zamlı alıyoruz. Kasaplarda hayvan borsasından hayvanlarını alıyor. Bundan dolayı kasaplar 6’ya aldığı hayvanları 7’ye satmak zorundadır.” diye konuştu.

Et fiyatlarındaki artışa kendilerinin de karşı olduklarını vurgulayan Rüzgar, şöyle devam etti: “Şu anda et 100-110 TL’ye satılıyor. Ramazan ayında bu fiyatın daha da yükseleceği öngörülüyor. Çünkü hayvan bulamıyoruz. Devlete ait Et ve Süt Kurumu var. Bu kurum bize eti tanzim etsin, bizde bu Ramazan ayı hürmetine kârsız bir şekilde halkımıza hizmet etmek istiyoruz. Bize eti versinler, 60-70 liraya satın desinler satacağız.”

“BİR AN ÖNCE HAYVAN İHRACATI DURDURULMALI”

Zamların kasaplarla hiçbir alakasının olmadığını belirten Rüzgar, “Normalde senede bir zam yapılırken bu bir ay içerisinde maalesef 7-8 defadır zam yapılıyor. Geçen sene kuzu eti 50-55 TL, dana ise 55-60 TL iken, şu anda dana eti 100-110 TL, kuzu eti de 100 TL olmuş durumda. İki katına çıktı. Bu çok yüksek bir fiyattır. Bizde bu zamlardan rahatsız oluyoruz. Bir an önce ihracatın durdurulup, ithalatın yapılması gerekir. Dışardan canlı hayvanın gelmesi gerekir. Çünkü hayvan kalmadı. Ancak bu şekilde düzelme olabilir. Yoksa düzelme imkânsız gibi görünüyor.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz