Görüş Bildir

Euro bölgesinde çok güçlü bir ekonomik koordinasyon

Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, Euro Bölgesi'ni kurtarmak amacıyla 17 üye ülkeyi birbirine daha yakınlaştıran bir planı devreye sokacaklarını açıkladı.

Euro bölgesinde çok güçlü bir ekonomik koordinasyon

AB para birimi euro'nun iyi işlemesi için mali birliğe de ihtiyaç olduğuna dair yaygın bir kanı sözkonusu.

Ekonomik birliği güçlendirme planının temel taşları, Rompuy ile birlikte Avrupa Komisyonu ve Avrupa Merkez Bankası tarafından hazırlanacak.

Çarşamba gecesi Brüksel'de düzenlenen ve AB üyesi ülke liderlerinin katıldığı yemekten sonra bu girişimi ilan eden Rompuy, "Para birliği ile eşit orantılı bir ekonomik birliği güçlendirme ihtiyacına dair genel bir konsensüs" olduğunu belirtti.

Rompuy, 28-29 Haziran zirvesi öncesinde sunacağı raporun "bu planın temel taşlarını ve hedefe varmak için kullanılabilecek yöntemler"in çerçevesini çizeceğini ifade etti.

Rompuy, gözönünde bulundurulabilecek öneriler arasında euro tahvilleri, daha entegre bir bankacılık denetim sistemi ve ortak depozit sigorta projesini sıraladı.

 

Çözüm euro tahvilleri mi?

AB'nin Brüksel toplantısı, Yunanistan'ın euro konusundaki geleceğine ilişkin kaygıların arttığı bir dönemde yapıldı.

Euro Bölgesi'ni stabilize etme ve ihtiyaç duyulan ekonomik büyümeyi sağlama çabaları Yunanistan, İspanya ve İtalya gibi ülkelerin yüksek borçlanma giderleri nedeniyle sekteye uğruyor.

İspanya hükümeti ve bankaları şiddetli bir likidite sorunu yaşıyor.

Fakat hem fon yetersizliği hem de para aktarımında bulunacak ülkelerdeki kamuoyu tepkisi nedeniyle sorun yaşayan ülkelere büyük miktarda nakit aktarmak mümkün olmuyor.

Zayıf üyelerin tahvilleri için garanti işlevi görecek ve onları felce uğratan borçları karşısında nefes alma imkanı sağlayacak euro tahvilleri, mali birlik tartışmalarının merkezinde yer alıyor.

Rompuy, euro tahvillerinin uzun vadeli çözümün bir parçası olabileceğini söyledi.

Fakat Fransa'nın yeni sosyalist Cumhurbaşkanı Francois Hollande ve İtalya Başbakanı Mario Monti gibi birçok AB lideri, ekonomik büyümeyi ateşlemek ve piyasalara güveni yeniden sağlamak amacıyla euro tahvillerine daha erken dönemde başvurmak gerektiğini belirtti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ise tahvillerin AB anlaşmalarını ihlal edeceğini ve büyümeye katkısı olmayacağını ifade etti.

Merkel, euro tahvillerinin işlerlik kazanması için önce Euro Bölgesi'nde "çok daha güçlü bir ekonomik koordinasyon" olması gerektiğini vurguladı.

BBC

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi