Görüş Bildir

Ev sahiplerini sevindirecek haber

Van depreminin ardından hazırlanan ve çürük binalarının yıkılarak depreme dayanıklı yapıların oluşturulmasını öngören Afet Yasa Tasarısı'ndan evini güçlendirmek isteyenlere de müjde çıktı.

Ev sahiplerini sevindirecek haber

Tasarıda deprem testinden geçemeyen çürük yapı sahiplerine, düşük faizli kredi verilmesi öngörüldü. Kredilerin geri ödemesi de uzun vadeli olacak. Afet Yasası'nın yürürlüğe girmesinin ardından başta İstanbul, Ankara ve İzmir gibi Büyükşehirler olmak üzere, deprem riski altındaki illerdeki tüm yapıların röntgeni çekilecek. Bu kapsamda yapılacak testlerden geçemeyen yapılar, acil yıkılması gereken ve güçlendirilmesi gerekenler olmak üzere ikiye ayrılacak. Acil yıkılması gerekenler, devlet tarafından yıkılarak yenisi yapılacak.

KREDİ ORTAK ÖDENECEK

Güçlendirilmesi gereken yapıların ise, güçlendirme maliyeti yapı sahipleri tarafından karşılanacak. Burada, kaynak konusunda sıkıntı yaşanmaması için, kredi mekanizması geliştirildi. Sisteme göre, örneğin 10 daireli bir binada güçlendirme işlemi, konut sahipleri tarafından ortaklaşa yapılacak. Konut sahipleri bir araya gelerek, deprem kredisi kullanacak. Kredilerin faizleri 0'a yakın olacak. Geri ödemesi ise yine 10 daire tarafından yapılacak. Bu konudaki ayrıntılar ise, yasanın yürürlüğe girmesinin ardından çıkarılacak yönetmelik ile belirlenecek.

İZOLASYON İÇİN KULLANILACAK

Yapıların güçlendirilmesine yönelik proje kapsamında, devlet tarafından verilecek kredi ile yapı sahipleri, enerji verimliliğini artırmak için gerekli izolasyonları da yaptırabilecekler. Böylece, hem binalar depreme dayanıklı hale getirilirken hem de enerji de tasarruf sağlanmış olacak. Yetkililer, binalardaki izolasyonların zorunlu hale getirileceğini belirterek, bu yöntemle vatandaşların kaynak açısından zor durumda kalmasının da önüne geçileceğini bildirdiler.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi