Facebook; yıllık kar cirosunu sadece reklam gelirlerinden 5.2 milyar dolar yaptı

Dünyanın en hızlı gelişen ssyal ağı Facebook, 216 yılı kar oranlarını açıkladı. FAcebook sadece 2016'da elde ettiği reklam gelirini 5.2 milyar dolar olarak açıkladı. Facebook reklamlardan 5.2 milyar dolar kazanç sağladı

Facebook; yıllık kar cirosunu sadece reklam gelirlerinden 5.2 milyar dolar yaptı

Dünyanın en hızlı gelişen ssyal ağı Facebook, 216 yılı kar oranlarını açıkladı. FAcebook sadece 2016'da elde ettiği reklam gelirini 5.2 milyar dolar olarak açıkladı. Facebook reklamlardan 5.2 milyar dolar kazanç sağladı

Geçen yılın ilk çeyreğinde 512 milyon dolarlık net kâr yakalayan Facebook, 2016'nın ilk çeyreğinde ise net kârını 1.51 milyar dolara çıkardı. Facebook’un günlük aktif kullanıcı sayısı Ocak-Mart döneminde yüzde 16’lık artışla ortalama 1.09 milyar kişi olurken, aylık aktif kullanıcı sayısı da aynı dönemde yüzde 15 artışla 1.65 milyar kişiye ulaştı. Facebook'un ilk çeyrek reklam gelirleri de geçen yıla göre yüzde 57 artış kaydederek 5.2 milyar dolara yükseldi. Facebook hisseleri  yüzde 9'dan fazla değer kazanırken, Facebook'un kurucusu ve CEO’su Mark Zuckerberg, “Bu yıla harika bir başlangıç yaptık. Dünyada herkese istedikleri kişilerle paylaşım yapma gücünü verebilmek için 10 yıllık yol haritamıza odaklanmış durumdayız” açıklamasını yaptı.

Facebook, günümüzde en çok tercih edilen sosyal paylaşım sitelerinden biridir. 4 Şubat 2004 tarihinde Mark Zuckerberg tarafından kurulmuştur. İlk önce Harvard Üniversitesi‘nde eğitim gören öğrenciler için kurulmuş olan Facebook zaman içinde Boston çevresinde bulunan okullara ve kısa bir süre içinde de tüm coğrafyaya yayılmıştır.

11 Eylül 2006’da açılmış olan Facebook, 31 Ağustos 2013 tarihinde yapılmış istatistiklere göre dünyada en çok ziyaret edilen 2.site olarak belirlenmiştir. Siteyi en çok kullanan ve ziyaret eden ülkeler ise ABD, Mısır, Panama, Norveç, Türkiye ve Avustralya olarak değişim göstermektedir.

Kullanımı oldukça basit olan Facebook’ta bulunan bazı özellikler aşağıda detaylı olarak açıklanmıştır.

Fotoğraflar: Bu uygulamayla kullanıcıların kendi arasında fotoğraflarını, arkadaşlarını ve kendilerini de etiketleyerek sunabilme imkânı bulunmaktadır. Yaşanan bazı gizlilik sorunları sebebiyle Facebook fotoğrafların görüntülenmesi üzerinde bazı sınırlamalar getirmiştir. 2007 Ağustos ayı itibariyle Facebook’ta bulunan fotoğraf sayısı 31.31 milyar olarak belirlenmiştir. Kullanıcı sayısıyla birlikte değerlendirildiğinde kişi başı 31 fotoğraf gibi bir değer çıkmaktadır. Facebook üzerine yüklenen fotoğraflar herkes tarafından görülebilmektedir ancak gerekli ayarlamaların yapılmasıyla istenen kullanıcılar ya da hiçbir kullanıcı tarafından görüntülenmemesi gibi seçeneklerle de düzenlenebilmektedir.

Hediyeler: Şubat 2007 tarihinde Facebook’un gerçekleştirdiği bir uygulamadır. Bu uygulama ile kullanıcılar birbirlerine çeşitli küçük ikonlardan oluşmuş hediyeler gönderebilmektedir. Apple tasarımcısı Susan Kare tarafından tasarlanmakta olan bu ikonlardan oluşan hediyeleri kullanıcıların gizli ya da açıkça verme imkânı bulunmaktadır. İstenmesi durumunda kullanıcılar hediyelerini profillerinde de gösterebilmektedir. Kullanıcılar hesaplarının açılmasıyla birlikte ücretsiz bir hediye verme hakkına sahip olmaktadır. Bu aşamadan sonraki hediyeler için 1 dolar ücret alınmaktadır.

Dürtme (Poke): Bu uygulama ile bir kullanıcı diğer bir kullanıcıyı dürterek diyalog kurabilmektedir. Bu işlem bazen merhaba anlamına da gelse aynı işi yapmakta olan X Me ve Super Poke gibi bazı Facebook uygulamaları da vardır. Bu uygulamalarla dürtme işlemi değişik varyasyonlarla yapılabilmektedir.

Etkinlikler: Etkinlik uygulamasıyla kullanıcıların arkadaşlarıyla belirli buluşmalar oluşturması ve diğer kullanıcıların da bu etkinlere PSVP’leri bildirmelerine imkân vermiştir. Birçok doğum günü, düğün, imza günleri gibi organizasyonlar bu uygulama sayesinde oldukça rahat duyurulabilmektedir.

Video: Video uygulamasıyla Facebook kullanıcılarının birbirlerine YouTube ve buna benzer sitelerde bulunan videoları göndermeleri ve bununla birlikte özel mesajlarla birlikte video kameralarla görüntü kaydederek bunları mesaj olarak göndermeleri sağlanmaktadır.

Uygulamalar: 24 Mayıs 2007 tarihinden itibaren Facebook Platform adı verilen altyapı ile geliştiricilerin Facebook’la etkileşimli olarak uygulamalar yaratmasına imkân sağlanmıştır. Bu uygulamalar Facebook API ile birlikte kolaylıkla geliştirilebilmektedir. 11 Ekim 2007 tarihinden itibaren Facebook üzerinde 5500’den fazla uygulama bulunmaktadır.

Kaynak: Diyarbakır Söz