FED piyasalara moral verdi

Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) son toplantısına ilişkin yayınlanan tutanaklarının, merkez bankasının ekonomik toparlanmayı artırmak için yeni adımlar atmaya hazırlandığına dair güçlü sinyaller içermesi küresel piyasalara moral verdi.

FED piyasalara moral verdi

Çin’de açıklanan zayıf imalat verisinin piyasalarda oluşturduğu teşvik beklentisi de borsaların yükselmesinde etkili oldu. Açıklanan veriye göre Çin’de HSBC imalat sanayi PMI ağustos ayında 49,3 seviyesinden 47,8’e gerileyerek dokuz ayın en düşük seviyesine indi.

Hindistan’daki Ambit Capital’de yatırım danışmanı olan Andrew Holland, ”Çin’den gelen her türlü kötü haber, parasal gevşeme olabileceği anlamına geliyor. Ancak ülkenin birçok bölgesinde konut fiyatlarının yeniden artması teşvik çabalarını karmaşık hale getiriyor” ifadesini kullandı.

Avrupa’da borsalar bu iyimserlikle yükselirken Asya borsalarının birçoğu da günü yükselişlerle tamamladı. Hong Kong’ta Hang Seng endeksi yüzde 1,2 yükselerek 20.132,24 puan olurken, Çin’de Şangay bileşik endeksi yüzde 0,3 arttı ve 2.113,07 puan, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0.4 artışla 1.942,54 puan, Avustralya’da S&P/ASX 200 endeksi yüzde 0,2 artarak 4.383,70 puan, Japonya’da Nikkei 225 endeksi de yüzde 0,5 yükselerek 9.178,12 puan oldu.

Fed’in ekonomiyi destekleyeceğine dair artan beklentilerle Amerikan para birimi dolar, avro karşısında temmuz başından beri en düşük seviyeye indi.

Avro, dolar karşısında şu sıralarda 1,2550 seviyesinde bulunuyor. Ham petrol fiyatları da Fed’e yönelik beklentilerle yükselişini sürdürüyor. Ekim teslim ABD ham petrolünün varil fiyatı şu sıralarda 80 sent yükselerek 98,05 dolardan işlem görürken, Brent petrol ise yüzde 1’in üzerinde artış kaydederek 116,19 dolar seviyesinde bulunuyor.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz