Göçerler "yayla yolunun" açılmasından mutlu

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde hayvanlarına verimli otlaklar bulmak için yılın farklı dönemlerinde göç etmek durumunda kalan göçerler, yaylalara çıkma yasağının kaldırılmasının sevincini yaşıyor.

Göçerler

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ilkbahardan itibaren güvenlik sebebiyle uygulanan yaylalara çıkma yasağının kaldırılacağını açıklamasıyla umutlanan göçerler yeniden yaylalarda yetiştirdikleri binlerce koyun ve keçiyle ülkedeki hayvancılık sektörüne katkı sunmayı istiyor.

Göçerler PKK'ya yönelik başarılı operasyonlar sayesinde güvenliğin tesis edildiği yaylalara kavuşmak için heyecanla bekliyor.

- "Devlet güvenlik ortamı oluşturdu"

Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde Karacadağ'ın eteklerinde hayvancılık yapan göçerlerden Kazım Sinekçi, tek geçimlerinin hayvancılık olduğunu söyledi.

Hayvancılık için yaylaların önemine işaret eden Sinekçi, Cumhurbaşkanının yaylalara yönelik yasağın kaldırılacağına dair kararından duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Sinekçi, "Bu karar çok iyi oldu. Cumhurbaşkanımız bize bir güven verdi. Güvenli bir şekilde hayvanlarımızı otlatma kararına çok sevindik. Devlet orada güvenlik ortamı oluşturdu. Önümüzdeki bahar yaylalara gidebiliriz. Bu karardan dolayı Cumhurbaşkanımızı alkışlıyoruz." dedi.

Çınar ilçesinin Karasungur köyünde yetiştirici İzzettin Güzel, güvenlik nedeniyle yaylalara götüremedikleri hayvanlarını köyde yetiştirmek zorunda kaldıklarını belirtti.

"Eskiden güvenlik sıkıntısı vardı. Bu yüzden bölge halkı sıkıntılar yaşıyordu. Cumhurbaşkanımızın açıklaması bizi sevindirdi. Önümüzdeki baharda artık rahat güvenli bir şekilde yaylalara hayvanlarımızı götürebiliriz." diyen Güzel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür etti.

- "Önümüzdeki bahar umut oldu"

Bölgede sıkıntılı günlerin geride kaldığını, huzurun tesis edildiğini, güvensiz ortamın sona erdiğini aktaran Güzel, "Önümüzdeki bahar bize umut oldu. Cumhurbaşkanımızın bize verdiği bir müjdeydi. Terör örgütü PKK'nın bölgedeki etkisi bitti, rahatız." diye konuştu.

Mehmet Tahir Hasar da güvenlik nedeniyle sıkıntılar yaşadıklarını ifade ederek, yaylalar güvenli olmadığı için hayvanlarını götüremediklerini belirtti.

Devlet tarafından yaylaların güvenli hale getirildiğine işaret eden Hasar, baharda güvenli bir şekilde hayvanları ile yaylalara gidecek olmanın sevincini yaşadıklarını dile getirdi.

- Şırnaklı yetiştiriciler de yayla sevinci yaşıyor

Şırnak'ın Silopi ilçesinde Irak sınırına yakın Çalışkan beldesinde yetiştiriciler, hayvancılık için büyük önem taşıyan yaylaların yolunu açacak kararı sevinçle karşıladı.

Çalışkan beldesinde Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Hüseyin İnal, belde halkının çoğunun geçimini hayvancılıkla sağladığını belirtti.

Yaylalara ilişkin yasağın sona ermesinin en çok beldeye yarayacağını dile getiren İnal, "Çünkü beldemiz Cudi Dağı'nın eteklerinde yer alıyor. Bu alanda hayvanları otlamak için çok güzel yaylalar var. Yasaklar sona erdiğinde hayvancılığın önü açılacak ve hayvanlardan bu şekilde daha fazla verim alınacak." ifadelerini kullandı.

Yetiştiricilerden İrfan Timur, yaylaların yasak olması nedeniyle hayvanlarını belde yakınlarına otlatmaya götürdüklerini söyledi.

Yasağın sona ermesiyle hayvanları daha iyi alanlara gönderebileceklerini, bunun önemli bir gelişme olduğunu belirten Timur, karardan dolayı Cumhurbaşkanına teşekkür etti.

Hasan Mete, terör saldırılarından önce hayvanlarını istedikleri alanda otlatabildiklerini ancak saldırılar nedeniyle yaylalara götüremedikleri için hayvanlarını köyde yetiştirmek zorunda kaldıklarını aktardı.

Mete, "Bunun neticesinde hayvanlardan fazla verim alamıyorduk. Hayvancılık bitme noktasına geliyordu. Bu şekilde et ve süt üretimi gitgide azalıyordu. Ancak Cumhurbaşkanımızın Hakkari'de yapmış olduğu açıklama bizleri çok sevindirdi." dedi.

++++

İşçi ile işveren "asgari ücret desteği"nde mutabık

- Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren asgari ücret pazarlığının odak noktasını, hükümetin yeni yılda kesme kararı aldığı 100 liralık asgari ücret desteği oluşturuyor

- Hem Türk-İş hem de TİSK, asgari ücrete yapılacak zam miktarını etkileme niteliği bulunan bu desteğin yeni yılda da devam etmesini istiyor

Asgari Ücret Tespit Komisyonunda, işçileri temsil eden Türk-İş ile işverenleri temsil eden Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), 100 liralık asgari ücret desteğinin yeni yılda da devam etmesini istiyor.

Doğrudan 6 milyona yakın çalışanı ilgilendiren asgari ücret görüşmelerinde son haftaya girilirken, çalışanlar ücretlerine yapılacak zammın miktarını merakla beklemeye başladı.

Türk-İş'in net bin 893 lira 90 kuruşluk teklifini "çok yüksek" bulan TİSK, gerekçe olarak hükümetin 100 liralık asgari ücret desteğini yeni yılda kendilerine vermemesini gösterdi.

İşverenlerin, söz konusu desteğin kesilmesinin ücret maliyetlerini yüzde 6 arttıracağı yönündeki iddiaları, 100 liralık bu desteği ücret pazarlığının odak noktasına oturttu.

Gelinen noktada, hem Türk-İş hem de TİSK asgari ücrete yapılacak zam miktarını etkileme niteliğine sahip desteğin yeni yılda da devam etmesini istiyor.

TİSK asgari ücret desteğinin tüm iş yerlerine verilmesini talep ederken, Türk-İş sadece sendikal örgütlülüğün olduğu iş yerlerine bu desteğin sağlanmasından yana tutum sergiliyor.

- "Asgari ücret desteği kazanılmış bir hak olarak görülüyor"

Çalışma Hayatı Uzmanı Namık Tan, asgari ücret desteğinin ilk 2016 yılında uygulanmaya başladığını belirterek, bu desteğin verilmesinin temel nedeninin 2015 yılında bin lira olan asgari ücretin 2016 yılında bin 300 liraya yükseltilmesi olduğunu söyledi.

Söz konusu desteğin işverenlerin ücret maliyetini önemli ölçüde düşürdüğüne dikkati çeken Tan, şöyle konuştu.

"Bugün işverene maliyeti 2 bin 88 lira olan asgari ücrette 100 liralık destek önemli bir rakam. Bu desteğin varlığı, son iki yılda asgari ücret pazarlıklarını da etkiliyor. Gerek işçi gerek işveren kesimi asgari ücret desteğinin, yeni asgari ücret rakamını belirleme özelliğinin farkında olduğu için bu desteğin devamını istiyor. Dolayısıyla asgari ücret desteğinin devam etmesi demek, asgari ücrete yeni yılda daha fazla zam yapılması demek. Bugün asgari ücret desteği kazanılmış bir hak olarak görülüyor. Bu desteğin verilmemesi demek asgari ücrete şimdiden düşük zam yapılacağı anlamına gelir."

İki yıldır uygulanan asgari ücret desteğiyle ilgili olarak Maliye Bakanı Naci Ağbal, 24 Kasım'da "2018 yılı bütçemizde 1 Ocak 2018'den sonraki dönemlerle ilgili bir asgari ücret desteği öngörümüz yok." açıklamasında bulunmuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz