Görüş Bildir

Günde 6 milyon ekmek çöpe atılıyor

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, ''Dünya'da 1 milyar insan yatağa aç giriyor ve biz günde 6 milyon ekmeği çöpe atıyoruz. Olacak iş değil'' dedi.

Günde 6 milyon ekmek çöpe atılıyor

''6. Uluslararası Ekmek, Pasta Makinaları, Dondurma, Çikolata ve Teknolojileri Fuarı''nın (IBATECH) açılışı Bakan Eker'in katılımıyla gerçekleşti. Ankara'da ilk defa yapılan fuarın açılışında konuşan Eker, fuarda bir çok yeni teknoloji ve ürünün 400 firma aracılığıyla sektör paydaşları ve toplumla buluştuğunu belirtti.

Eker, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başlattığı ''Ekmeğini İsraf Etme Kampanyası''nın önemine değinerek, ''Türkiye açısından ekmeğin ayrı bir önemi var, çünkü nimet, çünkü mübarek, çünkü aziz yani sevgili'' diye konuştu.

Ekmeğin hammaddesi buğdayın da Türkiye için büyük önemi olduğunu dile getiren Eker, Türkiye'nin buğdayın anavatanı olduğunu söyledi.

Eker, geçen sene buğday üretiminin 20 milyon tonun üzerinde olduğunu vurgulayarak, tohumculuğun da gelişmeye devam ettiğini kaydetti.

Dünyanın en büyük tohum gen bankasını Türkiye'de kurduklarını hatırlatan Eker, insanlığın geleceği için yüz binlere varan tohum çeşidini özel iklim odalarında özel basınç içerisinde sakladıklarını bildirdi.

Eker, tohumda ithalatçı bir ülke iken ihracatçı bir ülke haline geldiğini belirterek, Türkiye'nin 100 milyon doların üzerinde tohum ihracatı gerçekleştirdiğini ifade etti.

Türkiye'nin buğday ihtiyacının 17,5-18 milyon ton olduğunu dile getiren Eker, Türkiye'nin 8 yıl içerisinde dünyada buğday unu ihracatında ya 1 yada 2 numara olduğunu söyledi.

Ekmek tasarrufu için kitap bastırıldı

Eker, günde 6 milyon ekmeğin çöpe gittiğini vurgulayarak, ''Bizim ne örfümüze, ne kültürümüze, ne adetlerimize ne inancımıza hiç bir şekilde bir yere sığdıramadığımız bir şey bu. Bize büyüklerimiz şöyle öğretti, 'eğer yerde bir ekmek parçası görürseniz, onu alın öpün, başınızın üstüne, sonra da insanların ayaklarının altında olmayacak yüksek bir yere koyun.' Böyle bir kültürden geliyoruz, ama bugün aynı kültürün toplumu günde 6 milyon ekmeği çöpe atıyor. Dünya'da 1 milyar insan yatağa aç giriyor ve biz günde 6 milyon ekmeği çöpe atıyoruz. Olacak iş değil'' diye konuştu.

Ekmeğini İsraf Etme Kampanyası kapsamında her platformda ve her fırsatta bunları anlatacaklarını belirten Eker, ekmek israf etmenin Türkiye'ye maliyetinin 1,5 milyar lira olduğunu vurguladı.

Eker, bayat ekmeğin değerlendirilmesi ile ilgili bir yemek kitabı yaptırdıklarını hatırlatarak, ''www.ekmekisrafetme.com'' sitesinde kadınların da bayat ekmekleri değerlendirmek için yeni yemek tarifleri yazdıklarını belirtti.

''Bu bir zincirdir ve zincirin her halkasında israf var'' diyen Eker, restoranların, üreticilerin ve tüketicilerin ekmek israfı konusunda kendilerini sorgulamaları gerektiğini ifade etti.

Eker, Başbakanlığın kamu kuruluşlarına dönük kampanya çerçevesinde bazı çalışmalar yapılmasıyla ilgili bir hazırlık sürdürüldüğünü belirtti.

Kampanyanın geri dönüşünün çok olumlu olduğunu dile getiren Eker, ''Demek ki, aslında toplum vicdanını rahatsız eden bir şeydi'' dedi.

-''Ekmeği daha sağlıklı hale getirmemiz lazım''-

Eker, ekmeği daha sağlıklı hale getirmek gerektiğinin altını çizerek, tam buğday ekmeğine doğru bir yönelmenin ciddi şekilde adım adım yapılması gerektiğini vurguladı.

Mevzuatı bu yönde kademe kademe değiştirmeye devam ettiklerini ifade eden Eker, tuz oranını azalttıklarını, ekmekte katkı maddelerini kaldırmak için adım attıklarını hatırlattı.

Ekmeğin kepeği ne kadar çok alınırsa o kadar nişasta ve şekere dönüştüğünü belirten Eker, ''Ha beyaz ekmek, ha avuç avuç şeker'' dedi.

Ekmek üreticileri ve bu sektördeki teknoloji üreticilerinin de hedef ve uygulamalarını bu yöne doğru yenilemeleri gerektiğinin altını çizen Eker, ''Sağlıklı, hijyenik, israf edilmeyen ekmek üretimi bizim için son derece önemli'' ifadesini kullandı.

Bakan Eker, konuşmaların ardından Ertürk Çikolata, Bakanoğlu Gıda Makinaları, Uygurlar Makina standlarını ziyaret etti. Eker, Unotek Gıda'nın standında yapılan simitlerden yiyerek gazetecilere ikram etti.

Cancan Portakal Sıkma, Meyve Suları Makinası ve Gıda Ekipmanları İmalat Sanayi'nin standını da gezerek, yerli üreticiden bilgiler aldı ve burada sıkılan portakal suyunu içti.

Yaklaşık 400 firmanın katıldığı fuarda, ekmek makinelerinden, hamur çevirme makinelerine, pasta fırınlarından, ambalaj makinelerine kadar bir çok konseptte ürün sergileniyor.

Fuar, 14-17 Mart tarihleri arasında ''Congresium Ankara''da ziyaret edilebilecek.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi